FONS   BINOMI[Publicacions digitals en obert]

Des de BINOMI compartim, co-creem, co-elabolerem, publiquem, etc. per construir coneixement, pensament i convivència per un món tecnificat més ètic i sostenible per tothom.

«Aquest llibre, “Intel·ligència Artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur”, ofereix reflexions fonamentades i exemples de primera mà sobre l’ús de la IA en el món educatiu. No intenta ser una notícia més en l’oceà mediàtic de la IAE, sinó que ve a aportar informació qualitativa que facilita la construcció de criteri propi sobre l’ús de la IAE, amb una mirada diferent, propera al professorat i vinculada al seu quefer diari a l’aula: la microeducació»

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL A LA MICROEDUCACIÓ: TRANSFORMANT L'AULA DEL FUTUR  [ODITE, 19 d'abril de 2024]

Vivim en un món cada vegada més digitalitzat, on la tecnologia juga un paper més i més rellevant en tots els àmbits, inclòs l’educatiu. En aquest context, es presenta el llibre generat de manera col·laborativa sobre la intel·ligència artificial a la microeducació, publicat per l’ODITE (Observatori d’Innovació Educativa i Cultura Digital) de l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia. Aquest llibre és el resultat d’un any de treball de docents de totes les àrees i nivells educatius i especialistes de sis països diferents que ens endinsa en els fonaments de la IA i la seva aplicació a l’àmbit educatiu més proper: el treball a l’aula. El propòsit de l’ODITE és que aquest llibre sigui una obra de referència per a tots aquells docents, educadors i educadores, experts i professionals de l’educació interessats a comprendre i aprofitar les oportunitats que la IA pot aportar a l’aula, sempre des d’un enfocament crític, ètic i inclusiu. L’obra s’estructura en tres grans blocs (Escenari, Fonament i Praxi) en què es plantegen conceptes bàsics com què és la IA, fins a reflexions ètiques sobre la seva integració a les dinàmiques d’avaluació. El llibre aborda de manera exhaustiva els principals aspectes a tenir en compte si volem incorporar la intel·ligència artificial com una eina rellevant a la nostra tasca docent.

Jaume Basseda i Maria de Montserrat Oliveras, cofundadors del Projecte Binomi, són els autors del capítol "Experiències transfrontereres amb intel·ligència artificial: personalització en situacions d’aprenentatge" situat al bloc de la PRAXI, i que inclou les experiències de Binomi, l'escola pública Arrels Vernet i l'escola pública Arrels Cassanyes de Perpinyà (Catalunya Nord)

DECÀLEG PER UN ÚS ÈTIC I EDUCATIU DELS MÒBILS A L'ESCOLA I A LA FAMÍLIA [el diari de l'educació, 11/01/2024]

El Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC), vol aportar el punt de vista pedagògic al  debat generat al voltant de la prohibició, o no, del mòbil a les escoles que col·labori a trobar vies de convivència en un tema que tanta incidència té en la nostra societat i molt especialment a l’escola i la família.

DECÀLEG PER UN ÚS ÈTIC I EDUCATIU DELS MÒBILS A L’ESCOLA I A LA FAMÍLIA [COPEC, 09/01/2024]

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

El Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC), vol aportar el punt de vista pedagògic al  debat generat al voltant de la prohibició, o no, del mòbil a les escoles que col·labori a trobar vies de convivència en un tema que tanta incidència té en la nostra societat i molt especialment a l’escola i la família.  [...]

Firmen aquest manifest els membres de la Comissió de la Vocalia de Pedagogia i Escola del COPEC: Ma. Victòria Gómez, M. Teresa Gámez, Ignasi Bau, Joan Gamero, Laia Pinilla, Alicia Prats i Maria de Montserrat Oliveras. 

LA CREATIVITAT EN UN MÓN DE MÀQUINES INTEL·LIGENTS [setembre de 2023]


Autoria: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi / Laboratori d'EQUITAT DIGITAL de la Fundació Bofill


Per què estimar el saber al segle XXI en un món de màquines intel·ligents? Per què cal aprendre al segle XXI? Per què necessitem formar-nos? Què necessita la nostra espècie per sobreviure en un món cada vegada més tecnificat? Què necessitem ensenyar i formar abraçant la inclusió i l’equitat? Què cal que protegim per les generacions del present i les que vindran?


En un món de màquines intel·ligents ple de canvis continuats, esdevinguts sovint de manera vertiginosa, segurament les incerteses ens commouen fent difícil trobar moments de serenitat i reflexió per donar resposta als grans interrogants que ens planteja aquesta realitat: Per què estimar el saber al segle XXI en un món de màquines intel·ligents? Per què cal aprendre al segle XXI? Per què necessitem formar-nos? Què necessita la nostra espècie per sobreviure en un món cada vegada més tecnificat? Què necessitem ensenyar i formar abraçant la inclusió i l’equitat? Què cal que protegim per les generacions del present i les que vindran? i un llarg etcètera d’interrogants que van més enllà d’aquest text escrit. [...]

TRES EXPERIÈNCIES DES DE LA MUNICIPALITAT [juny 2023]


La realitat actual ens empeny a continuar promovent, gestionant i acompanyant a l’alumnat en un  aprendre fent des de l’equitat i la inclusió. 


Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través  del laboratori d'EQUITAT DIGITAL de la Fundació Bofill

Firmen aquest manifest els membres de la Comissió de la Vocalia de Pedagogia i Escola: Miquel Àngel Prats, Victòria Gómez, Carles Sánchez, Joan Gamero i Maria de Montserrat Oliveras. 

MANIFEST COPEC: LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I L’ACCIÓ PEDAGÒGICA [03/05/2023]

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)


En un moment en què la INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL ha irromput en la societat generant una gran preocupació ètica sobre la seva evolució i els límits de la seva aplicació en els àmbits de la vida de la persona, el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya vol contribuir al debat, analitzant i reflexionant sobre el seu impacte pedagògic -en l’educació d’infants i joves- i proposar principis ètics i pedagògics fonamentals que guiïn l’acció educativa dins i fora de les aules. [...]

PROJECTE BINOMI: EL COMPROMÍS ÈTIC D'UNA INICIATIVA NEUROPEDAGÒGICA [04/11/2022] pdf Autoria: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi

Número 22, Publicació en obert de la REVISTA CATALANA DE PEDAGOGIA , una edició que proposa una reflexió sobre Pedagogia i ètica, baròmetre en temps de crisi

El Projecte Binomi, cofundat per un equip multidisciplinari, és una iniciativa d’innovació, transformació i renaixença psicoeducativa que es va gestar a partir del 2017 sota l’aixopluc d’una llarga tradició psicopedagògica desenvolupada al llarg de les darreres dècades del segle XX. Una proposta que neix el 2019 per contribuir a la transformació necessària de la societat amb l’acompanyament de les persones a través de línies estratègiques psicopedagògiques i tecnològiques, i en el marc d’una realitat presencial, híbrida i telemàtica. El compromís ètic d’aquesta iniciativa neuropedagògica permet que cadascú pugui arribar a la millor versió d’un mateix tot descobrint el propi potencial gràcies a una metodologia específica amb estratègies psicopedagògiques i recursos tecnopedagògics que fan possible experiències personalitzades des de la interdisciplinarietat, transdisciplinarietat i multidisciplinarietat. Pel que fa als resultats d’aquest breu recorregut del Projecte Binomi, són engrescadors, ja que evidencien un marc psicopedagògic i tecnopedagògic que afavoreix la universalitat de l’educació de manera equitativa i sense excloure ningú. En definitiva, l’article ens permet reconèixer principis, deures i drets des d’una ferma convicció ètica alineada amb els drets humans. Un compromís professional i unes evidències que acompleixen l’objectiu de promoure aquells valors que teixeixen el respecte i la responsabilitat d’una societat pacífica, inclusiva, justa i considerada.


Firmen aquest article els membres de la Comissió de la Vocalia de Pedagogia i Escola: Alicia Prats, Carolina Solé,  Marta Fabregat, Victòria Gómez, Carles Sánchez, Joan Gamero i Maria de Montserrat Oliveras. 

COMUNICAT COPEC EN EL DIA DEL DOCENT: "VALORACIÓ INICI DE CURS 22-23" [05/10/2022]

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

NDP - “MÉS REFLEXIÓ PEDAGÒGICA I MENYS SOROLL MEDIÀTIC”  [01/03/2022

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

Document elaborat amb el lideratge de la Vocalia de Pedagogia i Escola i coordinació de JOAN GAMERO, vocal de Pedagogia i Escola, i la participació d’IGNASI BAU, MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS, LAIA PINILLA, MARTA FABREGAT i CARLES SÁNCHEZ. 

PEDAGOGIES DE LA DEMOCRÀCIA I LA RESISTÈNCIA A L'EUROPA DEL SEGLE XX I FINS AVUI [19/10/2021] 

 

Obra editada dins la col·lecció “Treballs de la Secció de Filosofia i Ciències Socials”, núm. LII. ISBN 978-84-9965-608-3. 219 pàgines.

Durant el mes d’octubre de 2021, ha sortit editat en paper el llibre que recull els principals continguts del Col·loqui Héloïse que es va celebrar a Barcelona el febrer del 2019. Un recull que inclou la comunicació presentada pels cofundadors del Projecte Binomi Jaume Basseda i Maria de Montserrat Oliveras: La robòtica i la programació, una experiència educativa que fomenta el pensament computacional.”

La Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC ha publicat el llibre esmentat, una edició a cura de Josep González-Agàpito, Carme Amorós Basté i Jordi Garcia Farrero.

Properament es podrà accedir a la seva versió digital. 

Dossier resum de les comunicacions.


ÈTICA I DOCÈNCIA  [05/10/2021] 

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquest post publicat al DIARI EDUCACIÓ amb el suport del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC).

Amb motiu del Dia del Docent, la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, vol aportar un seguit de reflexions al voltant de l’ètica a l’àmbit de la docència, per tal de fer evident el reconeixement de la tasca dels pedagogs/gues, psicopedagogs/gues, mestres, professorat, així com de la resta de professionals de l’ensenyament dins del sistema educatiu. [...]

Firmen aquest article els membres de la Comissió de la Vocalia de Pedagogia i Escola:  Laia Pinilla, Maria de Montserrat Oliveras, Marta Fabregat, Victòria Gómez, Núria Padrós, Ignasi Bau i Joan Gamero. 


EL CURS ESCOLAR, UNA REALITAT CALIDOSCÒPICA  [20/6/2021] 

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

Cada nou curs és recurrent, amb una intensió necessària tot pensant amb la diversitat de l’alumnat i els sociogrames que els acompanyen. Aquest darrer curs arran de la pandèmia, ha calgut més que mai, fer convergir els esforços vers la sostenibilitat i objectius de transformació social i educativa. 

Autoria: Maria de Montserrat Oliveras Ballús, psicopedagoga i mestra, membre de a Xarxa d’Experts del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, col·legiada núm. 1934, https://pedagogs.cat/reg.asp?=s&id=4160&i=ca  Cofundadora de [binomi] tecnopedagogia http://www.binomi.cat/ 

WHEN WE THOUGHT WE HAD ALL THE ANSWERS...

The Binomi.online 3.0 Technopedagogical Project, online and remote teaching  [5/5/2021]

VOLUME 4, ISSUE 1, p. 100 (march 2021): Learning, Teaching and Teacher Education in a Global Pandemic 

WFATE journal (International journal of research and studie and is an on-line, peer reviewed journal). WFATE The World Federation of Associations of Teacher Education has the mission of building a global community of teacher educators and to promote transnational collaboration, support, and research and development in teacher education. 


La pandèmia del COVID-19 ha transformat les certeses que teníem com a educadors i com a persones abans del 2020? Els paràmetres i els paradigmes educatius s’han fet molt més complexos i incerts? Una realitat que segurament queda definida a través de la cita de Mario Benedetti: «Quan crèiem que teníem totes les respostes, de sobte ens han canviat totes les preguntes.» Aquest article vol ser la transcripció calmada d’unes reflexions i evidències experiencials que enfilen l’agulla de la meva estilogràfica inspirades en aquesta cita de Mario Benedetti; una cita que probablement adquireix en aquests moments, més que mai, una rellevància molt especial. L’escrit que teniu a les vostres mans doncs, és fruit del meu compromís de col·laborar en la formació permanent de docents i oferir suport aquests, i la necessitat de compartir també experiència psicopedagògica i vivències tecnopedagògiques en temps de pandèmia a través del Projecte Tecnopedagògic Binomi.online 3.0 Una transcripció vital que parteix d’un propòsit acadèmic amb l’objectiu pedagògic que tot plegat pugui esdevenir coneixements útils al servei de les persones, i molt especialment en benefici dels infants del món; per això i amb molt de gust presentem en societat en aquest WFATE Journal metodologia i tècniques de Binomi.online 3.0, mancat de grans recursos, essencialment senzill i econòmic, amb bons resultats en situació de pandèmia.


WFATE & Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

A SER EMPRENEDOR SE N'APRÈN A L'ESCOLA?  [25/2/2021] 

Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha col·laborat en aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC) al Diari ARA - CRIATURES [25/2/2021]

[...] "L’escola pot promoure metodologies, didàctiques i tècniques que permetin a l’alumnat preguntar-se el què. el com, el quan i el per què. L’escola ha de poder oferir la vivència i l’experiència del procés de l’emprenedoria des de ben petits, i en les diverses etapes educatives."  Maria de Montserrat Oliveras Ballús.

PEDAGOGIA DES DEL COR I AMB EL CAP!    [1/9/2020] 

Aquest post , publicat al DIARI EDUCACIÓ, i amb el suport del  Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC), vol ser un breu decàleg d’esperança pedagògica que pretén encomanar i promoure valors humans per «teixir camins de vida» que poden abraçar i acompanyar sociogrames diversos i obrir portes per millorar processos educatius que capaciti a infants, joves i adults en la presa de decisions complexes que planteja les necessitats del segle XXI. 

El compromís emprès de fa anys des de la recerca i l’actiu del coneixement fruit de dècades d’expertesa i formació continuada, segurament em permet amb molt de gust compartir tècniques, metodologies i didàctiques que ofereixen la possibilitat d’acompanyar l’alumnat i les seves famílies en un moment d’emergència educativa; una realitat que em fa encomanar la necessitat, que sempre s’ha defensat des de la pedagogia, d’intensificar i de prioritzar la possibilitat real de desenvolupar competències i habilitats de manera personalitzada. Per tot plegat, i amb l’humil propòsit de dibuixar el testimoni viu d’un pensament reflexionat, les idees que exposo a continuació volen ser un breu decàleg d’esperança pedagògica per unes noves passes de la humanitat. [...]

PARLEM DE PEDAGOGIA   [26/5/2020]  Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

Parlem de Pedagogia es va crear per iniciativa del III Consell Social del COPEC amb la finalitat de promoure la pedagogia i la psicopedagogia i el seu corpus de coneixement. 

[...] Els aprenentatges tipus «learning by doing» prenen una dimensió que, ben gestionats des de la pedagogia, permeten que l’alumnat des del seu autoconeixement pugui assumir un rol actiu i compromès amb aquells objectius educatius ideats per desenvolupar competències i habilitats. [...]


Autoria: Maria de Montserrat Oliveras Ballús, psicopedagoga i mestra, membre de a Xarxa d’Experts del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, col·legiada núm. 1934, https://pedagogs.cat/reg.asp?=s&id=4160&i=ca  Cofundadora de [binomi] tecnopedagogia http://www.binomi.cat/ 

RESILIÈNCIA DEL SISTEMA EDUCATIU [22/04/2020] 

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)


Maria de Montserrat Oliveras, cofundadora del Projecte Binomi, ha co-elaborat aquesta publicació  a través de la Vocalia de Pedagogia i Escola del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC).



COMUNICAT DEL COL·LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA

RESILIÈNCIA DEL SISTEMA EDUCATIU. Impacte de la situació de confinament en els alumnes, docents i famílies.


Des del Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), que aplega a pedagogs/gues i psicopedagogs/gues, professionals compromesos amb l'educació i amb la formació en el seu sentit mes ampli, volem posar de manifest el nostre compromís envers a l’impacte a curt, mig i llarg termini de la situació de confinament per alumnes, docents i famílies, en el marc de la pandèmia del Coronavirus  “Covid 19”.

Document elaborat amb el lideratge de la Vocalia de Pedagogia i Escola amb la participació de: Joan Gamero, M. Victòria Gómez, Marta Fabregat, Ignasi Bau i Maria de M. Oliveras. Validat per la Junta de Govern el 22 d’abril de 2020

ÀPATS PEDAGÒGICS PERSONALITZATS    [vol.17, 2020]

Número 17, Publicació en obert de la REVISTA CATALANA DE PEDAGOGIA , una edició que proposa una reflexió sobre la relació entre Democràcia i Escola.  

L’experiència que compartim tot seguit és un testimoni viu de com es pot abraçar profundament  la  convicció  que  cada  alumne  és  una  persona  irrepetible  en entorns  educatius  democràtics  que  fomenten  el  pensament  crític.  Facilitar  als alumnes  la  capacitat  de  pensar  més  enllà  de  les  idees  admeses,  combinant  de forma original  coneixements  ja  adquirits,  ha  estat  sempre  i  és  per a  nosaltres un compromís irrenunciable fet realitat. Les  línies  de  continuació  són  el  relat  de  més  de  vint-i-vuit  anys  d’experiència  en robòtica i programació amb alumnes de cinc a divuit anys, i també en formació de joves  i  d’adults.  Una  realitat  viscuda  des  de  l’escola  catalana,  i  ara  també concretada  en  un  centre  tecnopedagògic  que  connecta  amb  el  sistema  educatiu del país. La  robòtica  ens  ha  facilitat,  des  del  seu  inici  (principis  dels  anys  noranta  del segle XX)  i  fins  a  dia  d’avui,  oferir  a  l’alumnat  la  possibilitat  d’aprendre  a  pensar, d’aprendre  a  conèixer  i  d’aprendre  a  saber.  Des  d’aquesta  realitat  viscuda  amb intensitat hem vist i veiem com tots els protagonistes del procés d’ensenyament i d’aprenentatge han tingut, i tenen, l’oportunitat real de desenvolupar les pròpies competències  per  trobar  solucions  reals  i  conduir  el  propi  aprenentatge  en  el marc d’una metodologia i didàctica personalitzada. [...]


Autoria de l'article: JAUME BASSEDA CARDÓ i MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / cofundadors del projecte Binomi

Dossier de treball 

COL·LOQUI INTERNACIONAL HÉLOÏSE  [7-9 de febrer de 2019]

PEDAGOGIES DE LA DEMOCRÀCIA I LA RESISTÈNCIA A L’EUROPA DEL SEGLE XX I FINS AVUI. 

«La robòtica i la programació, una experiència educativa que fomenta el pensament computacional. Experiències educatives personalitzades que faciliten el desenvolupament del pensament crític de l’alumnat. »  [pàg. 54-56] 

INQUIETUDS PEDAGÒGIQUES: COM TRANSMETRE CONTINGUTS PERODÍSTICS A INFANTS DE SIS A VUIT ANYS?  [2018]

A la REVISTA EDUCACIÓ I XARXA - EIX 12 del COPEC (Col·legi de Pedagogs i Psicopedagogs de Catalunya). [pàg. 21-24]

Un Treball de Fi de Grau de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra és el punt de partida de les línies de continuació. Assolir el repte de fer una aplicació per dispositius mòbils, adreçada a nens i nenes de sis a vuit anys, i que permetre’s jugar amb diferents jocs relacionats directament amb l’actualitat informativa (periodisme enfocat als infants) va fer que la Maria, estudiant de 4t del Grau en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, es poses en contacte amb el COPEC per tal de resoldre un conjunt d’interrogants que l’ajudessin a fer realitat el desafiament acadèmic.  El contingut d’aquesta consulta dirigida al COPEC, el mes d’abril de 2018, és el que a continuació compartirem amb molt de gust. És un punt de vista personal i professional que no té cap altra pretensió que ajudar en la reflexió, presa de decisions i aprenentatge per tal d’assumir el repte nascut del dedins d’una futura periodista, estimulada pel fet educatiu; compromesa i conscient de la responsabilitat que això implica. El propòsit psicopedagògic d’aquestes línies, a més d’ajudar a l’alumna en el seu objectiu acadèmic, pretenia influir i traspassar la profunda convicció que sempre s’ha de poder confiar amb els talents naturals i les possibilitats reals dels infants. El meu modest desig també era encomanar-li a la Maria un sòlid compromís en la recerca de respostes i l’assoliment de complexitats; i transmetre-li la necessitat de ser perseverant i invertir esforços en el moment de desplegar la seva realitat professional. La ben entesa fou providencial per compartir-li, amb el cap i des del cor, que dins de les possibilitats de cadascú, el fet educatiu implica estar preparats, tenir una voluntat il·limitada, aferrar-se a una il·lusió infinita i estimar incondicionalment. [...]


Autoria de l'article: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi



L'Anuari d'Enciclopèdia Catalana s'editarà exclusivament en format digital a partir del 2018 [Diari ARA - 19/11/2018]

A partir del 2020 es va deixar d'editar, tant en paper com en digital, l'Anuari d'Enciclopèdia Catalana. 

ANUARIS DE L'ENCICLOPÈDIA CATALANA [2017, 2018, 2019 i 2020]

Crèdits | enciclopedia.cat

Ensenyament 2017

Autoria de l'article: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi

L’any 2017, Catalunya va ser sacsejada per una onada d’innovació pedagògica. Durant aquest any es va reconèixer de manera força consensuada, en gran part gràcies a les neurociències, que no tot l’alumnat té les mateixes necessitats i que, per tant, no té sentit que es vulgui que tothom faci el mateix i de la mateixa manera. [...]

Llegir +

Ensenyament 2018

Autoria de l'article: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi

Catalunya va començar el 2018 intervinguda per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. El ministre d’Educació, Cultura i Esport, i portaveu del Govern central, Iñigo Méndez de Vigo, va assumir les funcions de conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Una de les accions més destacades d’aquest executiu en matèria educativa va ser intentar incloure una casella per al castellà en les preinscripcions dels estudis obligatoris a Catalunya, mitjançant la qual es preguntaria als pares en quina llengua volien que fos escolaritzat el seu fill. Finalment aquesta casella no va ser inclosa en les preinscripcions per al curs 2018-19, i les úniques referències lingüístiques van ser les que ja hi havia altres anys en què es preguntava les llengües que entenien els alumnes. [...]

Llegir +

Ensenyament 2019 

Autoria de l'article: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi

El 2019 es va estrenar tot fent camí vers la traça d’innovació i renaixença pedagògiques de l’any anterior, i enmig, també, d’una continuada complexitat social i política; un contínuum que va tornar a posar de nou en dubte el model d’immersió lingüística a Catalunya per motius ideològics més que pedagògics. [...]

Llegir +

Ensenyament 2020

Autoria de l'article: MARIA DE MONTSERRAT OLIVERAS BALLÚS / Binomi

Enmig d’una continuada imprecisió a rel de la inesperada pandèmia planetària per Coronavirus SARS-CoV-2, el món educatiu li ha tocat assumir incerteses i remuntar amb escreix un ventall d’obstacles, contrarietats i dificultats diverses; actuant sense vacil·lacions de manera significativa i professional. La historicitat d’aquest darrer any deixa en evidència un principi de complexitat que empeny sense treva, de manera inesperada i accelerada, a relligar i a ressituar el context educatiu en la globalitat a què pertany.  [...]

Contactar amb nosaltres info@binomi.cat   ǀ + 34 630 92 04 85

Disposem d’espais digitals on informem i fem difusió de les activitats que es fan i la realitat que es viu a través del Projecte Tecnopedagògic [binomi]n .

Seguei-nos: www.binomi.cat ǀ xarxes@binomi.cat ǀ Twitter: @binomi11 ǀ Instagram: @binomi11 ǀ Facebook: @binomitecnopedagogia