Berliner Tempo

Welkom in Berlijn van de jaren '20 & '30!

Updates

Over deze site

Deze website gaat over het Berlijn van de jaren '20 en '30. Over de stad, de mensen en speciaal over het vervoer in de stad. Dit alles aan de hand van mijn modelspoorbaan, die is geïnspireerd op het stadsbeeld van die tijd.

In deze jaren werd de nog jonge hoofdstad Berlijn bekend voor zijn stormachtige ontwikkelingen op alle mogelijke gebieden. In 1920 werd de stad een flink stuk groter: door een gemeentelijke reorganisatie ontstond Groß-Berlin. Dit maakte niet alleen verdere groei mogelijk maar ook betere voorzieningen voor de armere stadsdelen.

Het verkeer in Berlijn was als iets bijzonders. Nergens anders in Duitsland trof men zoveel verkeersmiddelen tegelijk aan: van bus tot paardentram tot de eerste elektrische trams die in Duitsland rondreden, van U-Bahn, tot S-Bahn tot Ringbahn, Stadtbahn en Vorortbahnen. Vandaar ook de naam Berliner Tempo!

Er werden zelfs ansichtkaarten met "Berliner Verkehr" verstuurd, waarbij de Potsdamer Platz - met het eerste stoplicht van Duitsland - een bijzondere highlight was. Ik vind het een bijzonder afwisselende periode, waar je veel van kunt laten zien op de modelspoorbaan. Voor de spoorwegen is het de overgang van het stoom- naar het diesel- en electrische tijdperk. En ook de spoorwegen waren raakten in de ban van alles wat "stroomlijnvormig" was, waardoor er bijzondere locomotieven, treinstellen en ander materieel op de baan te vinden was.

Over Epoche II - Tijdperk II

Met de gekozen periode - "jaren '20 en '30" - ga ik flexibel om, net als in het echt, waar elke stad ook niet in één periode is ontstaan dus allerlei oude en nieuwe dingen in zich verenigt. Het is natuurlijk historisch niet correct om ze weg te laten, maar die elllendige hakenkruizen zul je op mijn baan niet aantreffen. Niet om dit dieptepunt in de geschiedenis weg te stoppen of zelfs te ontkennen, maar om het denkbeeldige "mijn" Berlijn niet door de zich daarmee symbolisch aankondigende catastrofe te laten beheersen.