Inspireras och utvecklas

Universal Design for Learning (UDL)

Universal Design for Learning är ett ramverk för inkludering när det gäller planering, genomförande och utvärdering av undervisning. Forskningen om UDL kan sammanfattas i tre principer: 

1) elever ska erbjudas olika sätt att ta till sig kunskap, 

2) elever ska ha möjlighet att arbeta, uttrycka sig och visa sin kunskap på olika sätt 

3) elever ska känna sig motiverade och engagerade i sitt lärande. 

Dessa grundtankar kan fungera som stöd i arbetet med att planera, genomföra och utvärdera undervisning: 

VARFÖR vi lär oss

Engagemang

Stimulera motivation och engagemang genom att framhäva varierade sätt att engagera sig i materialet. 

VAD vi lär oss

Presentation

Presentera information och innehåll på olika sätt för att stödja förståelse för elever med olika inlärningsstilar/förmågor. 

HUR vi lär oss

Agerande och uttryck

Erbjud valmöjligheter för elever att visa sitt lärande på varierade sätt. 

UDL m svensk text
( 5min)

Making sense of UDL
(4 min)

Samarbetsbaserad problemlösning

En framgångsrik väg att hjälpa elever med problemskapande beteende

Känd förespråkare: Ross W Greene

Hur bryter vi mönster hos elever med problemskapande beteenden? Ross Greene, lektor i psykologi vid Harvard University, menar att vår syn på eleven är avgörande för hur vi lyckas. Han menar att barn gör rätt om de kan. Om barnet inte gör som vi önskar, kan vi anta att barnet saknar några av de färdigheter som behövs för att hantera livets utmaningar på ett funktionellt sätt. Greene menar att vi behöver tar reda på vilka färdigheter/förmågor eleven behöver utveckla, och först arbeta med dessa för att sedan nå det önskade beteendet. Greene har utifrån denna grund utarbetat modellen samarbetsbaserad problemlösning, där man som pedagog får tydliga redskap för hur man i samverkan med eleven listar ut vad hen behöver för att lyckas. ​ 

Poddavsnitt

Filmklipp

Litteraturtips

Greenes  webbsida

Lågaffektivt bemötande

En framgångsrik metod för att bemöta elever i skolsvårigheter

Känd förespråkare: Bo Hejlskov

Människan gör det mest begripliga i varje situation menar psykologen Bo Hejlskov Elvén (Beteendeproblem i skolan, Natur & Kultur 2014​) Skolan kan arbeta med begriplighet som pedagogisk princip. Ett exempel är att öka förutsägbarheten för eleverna på lektionerna genom att ha lektionsplanen tydligt angiven på tavlan, med både text och bilder. Några elever behöver ha lektionsplanen på ett eget papper på sin bänk. Ett annat exempel är att vid grupparbete låta dem som inte klarar den arbetsformen få några konkreta frågor att svara på. De här åtgärderna kan göras som extra anpassning till vissa elever. De kan också användas som en del av den ordinarie undervisningen på nivån ledning och stimulans. Det ger en mer tillgänglig lärmiljö. Hejlskov är också känd för att lyfta fram vikten av lågaffektivt bemötande​. 

Metoden har blivit ifrågasatt i media. Här är Hejlskovs kommentar till det:  Tidningsartikel: Bo Hejlskov bemöter kritiken

Poddavsnitt

Filmklipp

Litteraturtips

Hejlskovs  webbsida

Dynamiskt tankesätt

Skillnaden mellan dynamiskt och statiskt tankesätt och hur det påverkar vår inlärning

Känd förespråkare: Carol Dweck

Carol Dweck är en amerikansk psykologiprofessor och forskare som har fokuserat på hur motivation hör samman med vilket tankesätt individen och dess omgivning har. I sin forskning skiljer hon på statiskt (fixed) och dynamiskt (groth) tankesätt . Hennes forskning påvisar tydliga samband mellan vilket tankesätt man har samt ​hur man möter utmaningar, utvecklas och motiveras. Hon lyfter även hur man med medvetenhet kan designa lärsituationer för att främja motivation och utveckla tankesätt.  

Poddavsnitt

Filmklipp (Ted-talk)

Litteraturtips

Webbresurs

"The learning pit"

Om att medvetandegöra lärandets olika faser och vikten av att söka utmaningar

Känd förespråkare: James Nottingham

James Nottingham har flerårig erfarenhet av arbete både som lärare och skolledare i Storbritannien och har ett nära samarbete med John Hattie. 

Nottingham arbetar med skolutveckling. Han lyfter fram vikten av att prata med elever om lärandegropen och hur viktigt det är att eftersträva att hamna i den. 

Poddavsnitt

Filmklipp 

Litteraturtips

Nottinghams webbsida

Ulrika Aspeflo

Om varför vi måste bli bättre på ta reda på vad eleven inte förstår eller behöver för att förstå - Ulrika Aspeflo

Elever deltar i aktiviteter som är meningsfulla, begripliga och hanterbara säger logopeden Ulrika Aspeflo (För alla i skolan, Aspeflo & Klamas AB Förlag 2015​) När eleven säger: "jag fattar inte" , "jag kan ingenting" så har jag som pedagog tappat den eleven för en stund. Eleven har gått ner och tappat hoppet om att fixa det som den vuxne begär. Pe​​​dagogen be​höver då ställa sig frågan Varför? och fundera på vad eleven behöver för att återigen tro sig om att kunna genomföra uppgiften. 

Poddavsnitt

Filmklipp

Litteraturtips

"The flipped classroom"

Om att vända på den traditionella klassrumsrutinen

Känd förespråkare: Eric Masur - skapare av Khan Academy

Omvänt klassrum, även kallat inverterat klassrum och det flippade klassrummet,  innebär att läraren vänder på de traditionella begreppen genom att ge webbaserade genomgångar som hemläxa stället för den traditionella föreläsningen i klassrummet, för att skapa tid och utrymme i klassrummet för mer laborativt arbete.

Flipping Classroom är egentligen en tankemodell. Det handlar om att förbereda eleverna på förhand inför en fördjupande diskussion. Filmerna har blivit mest kända, men det finns en massa olika sätt att flippa på. Eleverna kan få läsa en text eller fylla i ett frågeformulär.  

Inför ett moment förbereder läraren det centrala innehållet med genomgångsmaterial i form av till exempel en videofilm, wiki, podcast eller text på en blogg. Alternativt används ett färdigställt material. Eleverna får sedan i uppgift att gå igenom materialet så många gånger de behöver för att ta till sig innehållet före nästa lektion. Detta innebär att lektionen kan ägnas åt fördjupning, analys, individuell anpassning samt feedback. Studier har visat att metoden kan leda till markanta förbättringar i elevresultat. Modellen med omvänt klassrum har blivit så spridd att filmade genomgångar finns tillgängliga inom i princip alla skolämnen.

Daniel Barker, fysiklärare på Norra Real i Stockholm, har arbetat länge med Flipped Classroom. Han menar att den traditionella undervisningen är " som att visa ett barn hur man cyklar och sedan gå in och ta en kaffe när de ska prova själva." Han syftar på hur lärare traditionellt ger en genomgång på lektionstiden och att eleverna sedan själva ska omvandla denna information till kunskap via läxor i hemmiljö utan pedagogisk kompetens att tillgå. 

Filmklipp

Inspelad föreläsning

Litteraturtips

KhanAcacemy webbsida