Podcast

SHOTS - Ultrakorte verhalen podcast

Literatuur vreet tijd, en er is nog maar zo weinig over. Daarom zijn hier de kortste verhalen ooit. Korter zelfs dan de klassieke Japanse handpalmverhalen van Yasunari Kawabata, ja zelfs korter dan de Zeer Korte Verhalen van A.L. Snijders. Bovendien schrijf en vertel ik in de SHOTS - Ultrakorte verhalen podcast volstrekt níet autobiografisch, zodat alles mogelijk is wat je hartje begeert. Je moet natuurlijk wel kunnen luisteren...

Muzikaal begeleid door Jeroen van Veen

How lucky can an author get... Pianist, arrangeur en producer Jeroen van Veen, onder meer bekend van de  Canto Ostinato Ligconcerten (met de muziek van Simeon ten Holt), werkte belangeloos mee aan de literaire podcast SHOTS. Hij speelde de etude voor piano opus 39: No. 2 in A mineur van Sergej Rachmaninov opnieuw en maakte zo de weergaloze achtergrondmuziek. Ik ben ontzettend blij met deze unieke signatuur, want deze soundscape zorgt ervoor dat de verhalen extra goed uit de verf komen.

Luister naar de SHOTS podcast op:

De SHOTS podcastafleveringen verschijnen sinds december 2020. Klik hieronder op een van de buttons of typ de titel in je app: SHOTS - Ultrakorte verhalen podcast. Heb je geen podcast-app, luister dan op Podbean.

Hoe ontstaan deze verhalen?

De fraaiste beschrijving, voor mij, is deze uitspraak van Nick Cave in de film 20.000 Days on Earth: 'Dit idee kan het kleinste ding op de wereld zijn. Een kleine vlam waar je overheen hangt en die je met je hand beschermt, en waarvoor je bidt dat het niet wordt gedoofd door de storm die eroverheen loeit.'  Dit klopt helemaal: elk verhaal is spontaan opgekomen en meteen 'genoteerd'. Anders dan bij het schrijven-met-een-plan zijn de verhalen in de SHOTS podcast plotseling ontstaan, zonder vooropgezette bedoeling en zonder intensief herschrijven achteraf. Daarom noem ik de verhalen zelf Impromptu's. Impromptu is volgens Van Dale iets dat zonder voorbereiding, voor de vuist is gemaakt, en in 't bijzonder natuurlijk een muziekstuk. Dit onverwachte is wat mij als schrijver het meest aanspreekt in deze door ratio en voorbedachte rade gedomineerde tijd.

Afleveringen

Aflevering 1: de verhalen Tank en Circus

Aflevering 2: de verhalen Agente en Brandnetels

Aflevering 3: de verhalen Knopen en Drijven

Aflevering 4: de verhalen Neon en Koffie

Aflevering 5: de verhalen Sneeuwmannen en Sergei

Aflevering 6: de verhalen Reuzenrad en Sprong

Aflevering 7: de verhalen Rode lucht en Geur

Aflevering 8: de verhalen Hemd en Vuurkus

Aflevering 9: de verhalen Blaas en Staatsman

Aflevering 10: extra lang ultrakort verhaal De vrouw in de tijd

Aflevering 11: de verhalen Gebroken hart en Drijfvuil

Aflevering 12: de verhalen Yasunari en Albatros

Aflevering 13: de verhalen Zonder schaduw en Zandhazen

Aflevering 14: de verhalen Pistool en Evinrude

Aflevering 15: de verhalen Aftellen en Typiste

Aflevering 16: de verhalen Mand en Wat voorbij ging

Aflevering 17: de verhalen Autokerkhof en Jojo

Aflevering 18: de verhalen Gevleugelde man (naar Karel Appel) en Mata Hari

Aflevering 19: de verhalen Handen en Vierkant

Aflevering 20: de verhalen Utiliteiten (Machinatie III) en Piramide

Aflevering 21: de verhalen Monologue intérieur en Machinatie