Undervisa på distans

(Siten uppdaterad 220119)

Information om Siten

På denna sida försöker vi tillhandahålla information om hur man kan anpassa sin undervisning så mycket som möjligt till den rådande situationen. Sidan kommer att kompletteras, uppdateras och definitivt att revideras under arbetets gång.

Vår allmänna rekommendation är att börja i det lilla, släppa på prestigen, ta hjälp av kollegor, samarbeta, använda alla resurser i det utökade kollegiet online och hellre göra något halvdåligt än att inte göra något alls. Vi kommer alla att lära av denna situation och bli bättre och bättre, men vi kan just nu bara göra vårt bästa.

Vi vet givetvis att det redan görs massor av fantastiska saker ute på alla våra skolor och den som vill dela med sig, har förslag på upplägg/förbättringar/tillskott till denna sida eller på hur man skulle kunna effektivisera den rådande situationen är hjärtligt välkommen att höra av sig till oss, så försöker vi publicera här och/eller vara behjälpliga i att skapa gemensamma arenor för t.ex. delning av material eller idéer.

Digitala möten

Enligt rekommendationerna ska så få fysiska möten som möjligt genomföras, därför följer här lite tips och råd om hur man kan tänka kring olika sorters möten, eftersom de kan kräva olika sorters teknik och tänk.

Möten mellan kollegor/inom organisationen oavsett antal deltagare och möteslängd

Använd Google Meet. (Hjälp och stöd finns här.)

Vid möten med väldigt många deltagare bör man överväga att kanske streama mötet (envägskommunikation) för att så få möjliga felkällor som möjligt. Streaming funkar bara inom domänen.

Utvecklingssamtal

Använd Google Meet. Vår domän har inställningen att användare utan Google-konto ska kunna ansluta till möten. Här finns en film om hur man kan göra för att bjuda in till utvecklingssamtal i Meet.

Föräldramöten/möten med många deltagare utanför organisationen

Tidigare rekommenderade vi här (se nedan) Zoom, men sedan dec-21 har vi tillgång till samtliga funktioner i Google Meet, så även större möten utanför organisationen kan med fördel hållas i Google Meet. Här kan man läsa mer om alla funktioner i Google Meet.

Använd Zoom. Om mötet beräknas ta mer än 40 minuter, kontakta din ikt-pedagog för att låna en licens som möjliggör obegränsad mötestid. (Att vi rekommenderar Zoom i stället för Meet här beror på Zoom har fler avancerade inställningar som t.ex. möjliggör att värden för mötet kan stänga av mikrofonen för samtliga deltagare.) Hjälp och stöd om Zoom finns här.


Undervisning/Classroom

Vi har blivit ålagda att börja förbereda för en situation då många - både elever och lärare - av olika anledningar inte kommer att befinna sig på plats i skolan under längre eller kortare tid. I denna situation, då det är högst sannolikt att vi kommer att behöva undervisa varandras klasser, ha vikarier, undervisa online/hemifrån etc, är det oerhört viktigt att alla använder sig av samma plattform. Det är beslutat att för elever/lärare/undervisning i grundskolan ska denna plattform vara Google Classroom. I Classroom kan man skapa uppgifter, skicka meddelanden, publicera länkar m.m. så det är den givna startpunkten för undervisningen. Det är också självklart att vi använder Googles verktyg. För att alla resurser ska fungera optimalt måste alla använda webbläsaren Chrome (inte Explorer/Edge!) och Googles skrivverktyg (inte Word, Excel, Powerpoint som inte fungerar lika bra i Classroom).

Uppdraget att se till att alla elever finns i (minst) ett Classroom och kan de mest grundläggande funktionerna gick under våren -21 ut till samtlig personal i åk 1 - 9. Med tanke på att vi nu har nya klasser och kanske kollegor behöver detta återigen ses över på respektive skola!

Det är viktigt att man i möjligaste mån försöker tillse att även elever som inte finns fysiskt i skolan kan ta del av så stor del av undervisningen som möjligt. Detta kan ske genom att man publicerar uppgifterna i Classroom, publicerar länkar till aktuellt material, spelar in vissa instruktioner, ställer om en del av undervisningen från fysiskt material till digitalt.


På vår egna sida ikt.karlshamn.se finns som vanligt lathundar, hjälp och kontaktuppgifter. Kontakta Åsa eller Mikael om/när du behöver hjälp! Lycka till! /IKT-enheten på grundskolan (Åsa, Mikael och Martin)