Google Meet

Google Meet - i stället för fysiska möten

(Uppdaterad 2022-01-19)

Nyheter i Meet (dec 2021)

Vi har nu Google Workspace for Education Plus, vilket innebär att samtliga funktioner i Google Meet är tillgängliga för oss. Läs mer HÄR.

Nyheter i Meet (mars 2021)

  • Du som värd kan nu avsluta mötet för alla deltagare. När du klickar Avsluta får du nu valet att Lämna mötet eller Avsluta mötet för alla. Lämna mötet låter övriga fortsätta utan dig medan Avsluta mötet för alla avslutar hela mötet.

  • Du som värd kan nu tysta alla deltagare med ett klick. Klicka på Mötesinformation - Stäng av ljud för alla. Tänk på att du inte kan slå på ljudet för någon, utan det måste deltagarna själva göra när de ska/får tala igen.


  • Du som personal (inte eleverna) kan nu ladda upp en egen bild som bakgrund i Meet. Läs mer om det här.

Google Meet är Googles tjänst för webb-möten. Här kan man mötas via webkamera och chat. Det finns flera sätt att starta/genomföra Meets. De går att starta via appen, i mejlen, från kalendern och direkt i Classroom.

Med tanke på nuvarande situation med mycket fjärr- och distansundervisning uppdateras Meet i en så hög takt att vi faktiskt inte hinner hålla jämna steg här, men vi gör så gott vi kan. Googles egna supportsidor för Meet hittas HÄR. En felsökningsguide hittas här.

Under en kortare period har elever inte kunnat använda videosamtal i Hangout och heller inte starta egna Meets (dvs utan att en lärare inititerat mötet/skapat länkar), men det är efter mångas önskemål nu ändrat, så de kan ha egna videosamtal i Meet eller Hangout.

Google Meet nås genom Googles appar eller adressen https://meet.google.com/. Dessutom kan personal starta Meet direkt i Classroom och Meet är även inbyggt i både Gmail och Google kalender. (Se nedan.)

Meet i Gmail

Meet i en kalenderhändelse

Meet i Classroom.

Starta Meet första gången

Öppna Meet på valfritt sätt. Klicka på knappen Nytt möte för att starta ett möte. Välj om du vill starta ett möte direkt (plusset) eller om du vill skapa en länk/kalenderhändelse. Klicka tillåt för att ge åtkomst till kamera och mikrofon (bara första gången du använder tjänsten på en ny enhet). Nu är du klar!

Google Meet i Classroom

Med elever är det sannolikt smidigast att använda Meet direkt i Classroom. Se Mikael berätta hur det går till i denna korta instruktionsfilm.

OBS! Meet i Classroom dras med en "barnsjukdom", som vi hoppas snart ska vara åtgärdad, nämligen att den som är först in i mötet blir dess ägare/värd och den som alltså kan kontrollera (slänga ut, "muta" etc deltagare).

Förslag på lösningar: 1, uppdatera/återställ och dölj Meetlänken för eleverna tills du själv gått in i mötet (se hur här) eller 2, skapa ett möte i appen Meet och klistra in länken i Classroom. Denna länk fungerar i 90 dagar. Se hur här (uppdaterad instruktion).

Bjuda in andra

Hur du lägger till deltagare i ditt möte beror på hur du startar det. Startar du det i ett Classroom är alla elever i klassrummet automatiskt redan inbjudna och klickar bara på länken. Se ovan.

Startar du mötet genom appen behöver du bjuda in övriga deltagare. Det gör du genom att antingen klicka på "Lägg till" och bjuda in via mejl, eller genom att kopiera anslutningsinformationen (se bilden till höger) och skicka/publicera länken på valfritt sätt till dina deltagare.

Du kan själv gå med i mötet med flera olika enheter om du har behov av att t.ex. visa något på närmare håll eller vara mer rörlig än du kan vara med datorns webkamera. Läs mer om det HÄR.

Under mötet

I det startade mötet finns de flesta funktionerna i listen längst ner. Här kan du tysta/muta din mikrofon, lägga på eller stänga av din kamera (de tre symbolerna i mitten, se bild nedan). Klickar du på de tre prickarna till höger får du upp en meny (bilden till höger) där du bl.a. kan välja att öppna en Jam (en enkel whiteboard), spela in mötet, ändra din bakgrund och ändra layouten för mötet (dvs hur du ser övriga deltagare) m.m. Textning fungerar i nuläget endast på engelska.

OBS! Från och med 1/10-2020 blir inspelningar endast tillfälliga och kan inte sparas/delas. Använd en extern tjänst för skärminspelning, t.ex. WeVideo, för att spela in möten.

Alternativet "Presentera nu" använder du för att visa de andra deltagarna något på din skärm, t.ex. en presentation. Du klickar på "Presentera nu" och väljer om du vill dela hela din skärm, ett fönster eller bara en flik. Väljer du att endast dela ett fönster/en flik kan du alltså ha ytterligare fönster öppet/öppna med t.ex. anteckningar, deltagarnas frågor eller själva Meet-vyn där du kan se dina deltagare och ev chat. Enklaste sättet att docka/dela sin skärm så att man kan se två vyer/fönster samtidigt är att klicka på Windows-tangenten + höger eller vänster piltangent (på en CB funkar alt + å för att docka till höger, sedan kan man enkelt dra en annan flik ut till vänster).

Ändra layout

Du kan bestämma hur många deltagare du vill se samtidigt i mötet genom att klicka på de tre prickarna nere till höger och sedan "Ändra layout". Dra i reglaget längst ner för att bestämma hur många deltagare du ska kunna se samtidigt på din skärm.



Presentera nu

Vill man visa något på sin skärm, en presentation eller ett gemensamt underlag som man pratar om, klickar man på "Presentera nu" nere till höger och väljer om man vill dela hela sin skärm, ett fönster eller bara en flik (läs ovan).

(En annan deltagare kan också klicka "Presentera nu" och ta över presentationen. Det kommer då ett tydligt meddelande om detta och vem som tagit över presentationen. )

När man väljer att man vill dela sin skärm får man upp en ruta där man klickar i vilken skärm (om man har flera), vilket fönster eller vilken flik man vill dela. Ska man spela upp något för deltagarna ska man välja "En Chrome-flik", speciellt om man även vill spela upp ljudet.

Välj aktuell flik och klicka "Dela". En liten banner talar om att fliken delas. För att sluta dela din skärm, klicka "Stopp".

I deltagarlistan visas din kamera som en deltagare och din presentation som en annan.

Mötesinformation/värdreglage

Uppe till höger har du en list som du kan välja att öppna upp så att du ser dig själv, dina deltagare och de inställningar du kan göra. Klicka på person- eller chat-symbolen för att öppna upp rutan "Mötesinformation" (se bilder till höger). Här kan värden nu (210301) stänga av ljudet för alla deltagare i mötet med ett klick. (Detta innebär att det givetvis är ännu viktigare att du som lärare ser till att det alltid är du som är värd för mötet, antingen genom att publicera en egen Meet-länk i Classroom eller genom att alltid uppdatera och dölja länken mellan dina lektioner. Se hur HÄR. )

I chatten kan alla deltagare skriva och se det som skrivs, så här kan man ställa och svara på frågor. Det finns inget alternativ att i själva Meet:et chatta enskilt med någon utan chatten är för alla. Du som värd kan välja om chatten ska vara av eller på. Det gör du genom att klicka på "Chat" och slå av/på reglaget "Tillåt alla att skicka meddelanden". Stänger du av chatten så kan du fortfarande skriva till alla, men de kan inte svara.

Under "Lägg till" kan du bjuda in fler deltagare.

Under "Värdkontroller" kan du göra fler inställningar, t.ex. bestämma ifall deltagarna ska få visa sin skärm (presentera) och om anonyma användare får gå med i mötet. (Se nedan)

Tysta/muta eller slänga ut användare från mötet

Genom att klicka på en användare kan du som värd med hjälp av symbolerna under deltagarens namn "pinna" den deltagaren, dvs fästa hen på skärmen , muta/tysta hens mikrofon eller slänga ut hen från mötet. Slänger du ut någon från ett möte kan den personen inte komma in igen förrän du uttryckligen bjuder in personen under "Lägg till". (Detta gäller även ständiga länkar i Classroom.)

Fäst Mute/tysta Släng ut

Handuppräckning

För att räcka upp handen i ett Meet, klicka på "Räck upp handen" i menyn längst ner. Din handuppräckning syns för alla som en symbol längst nere till höger i ditt mötesfönster och även under "Uppräckta händer" under Mötesinformation (fältet till höger). Du som är lärare/värd får aviseringar om uppräckta händer i ordningen de räcks upp. Presenterar du på en annan flik får du en ljudavisering.

Ta ner uppsträckta händer

För att ta ner din uppräckta hand, klicka på samma ställe igen. Där står nu "Ta ner handen". Du som är lärare/värd kan ta ner enskilda eller allas händer under Mötesinformation. Klicka bara på den hand du vill ta ner eller på "Ta ned alla" som syns om du hovrar med musen bredvid Uppräckta händer.


OBS! Denna handuppräckning ersätter det tillägg (Nod for Google Meet) som tidigare fanns tvångsinstallerat. Tillägget går fortfarande att ladda ner för den som så önskar, men det krävs att alla deltagare i ett Meet har det för att man ska kunna se varandras reaktioner.)


Hjälpmedel

Man behöver inte ha några speciella hjälpmedel för att hålla i ett Google Meet. Datorns/CB:ns inbyggda kamera och mikrofon räcker i de flesta fall utmärkt. Ett enkelt headset till mobiltelefon (med vanlig hörlurskontakt = den smala "pinnen") upplevs dock av många som ett lyft. Koppla in det i datorns/CB:ns hörlursuttag så får du både mikrofon och bättre ljud.