Hur börjar jag?

Classroom

Bjud in

Börja med att i möjligaste mån få in alla dina elever i ett Classroom. Detaljerad information om hur du gör det finns här. Låt närvarande elever gå med i ditt Classroom och försök visa dem de viktigaste funktionerna. Bjud in sjuka/frånvarande genom att lägga till dem under "Personer" och använd klassens vanliga kontaktväg (blogg, mejl, Unikum-lärlogg etc.) för att instruera dem att också gå med i klassrummet. Skicka gärna med elevinstruktionen.

Publicera material i Classroom

Försök samla länkar till material i klassrummet, så att det blir den automatiska startpunkten för allt arbete. Klicka "Klassuppgifter" - "Skapa" och "Material". Ge materialet en titel och klicka "Lägg till". Materialet kan bestå av filer från Google Drive, länkar (till nästan vad som helst), en fil från din dator eller ett klipp från Youtube. Om du vill kategorisera materialet under olika ämnen klicka "Ämne" för att skapa ämnen. Klicka sedan på "Inlägg" överst till höger. Klart. Materialet är nu publicerat i Classroom.

Publicera uppgifter i Classroom

Försök i möjligaste mån att lägga upp (det som är möjligt) av det ni jobbar med i skolan i Classroom. Givetvis kan man inte räkna med att barn som är sjuka har sina böcker hemma, så man får försöka vara lite kreativ. Om man måste ha ett fysiskt material (t.ex. en del av en bok eller liknande) kan man i nödfall ta en bild av aktuella sidor (enklast att ta en bild med sin telefon, installera Drive i telefonen och ladda upp bilden direkt dit) och ladda upp (upphovsrättsregler gäller), men givetvis är det bäst att försöka anpassa materialet till situationen.

Exempel på uppgifter:

Spela in en hälsning till eleverna och publicera i Classroom

Använd Screencastify eller Google Meet (lathundar här) för att spela in en liten hälsning till sjuka/frånvarande elever. Det har flera spin-off-effekter. Det är trevligt för eleverna, ger övning i att använda inspelningsverktygen och tar bort lite prestige och press att allt måste vara så tillrättalagt och uppstyrt. (Dessutom får du möjlighet att testa så att allt fungerar - vi har fått vissa indikationer på att några har problem med ljud på datorn. I så fall - kontakta IT på 81137.) I nästa steg spelar du in en instruktion eller en kortare genomgång.

Starta ett Meet direkt från Classroom

Det finns numera massor av olika sätt att starta ett digitalt möte (Google Meet). Det kan startas från mejlen, kalendern eller direkt från Classroom. Instruktioner om hur du gör hittar du här.

Samarbeta!

Sitt inte var och en på sin kammare och försök uppfinna hjulet utan samarbeta, årskursvis eller i ämneslaget, och lägg ut samma uppgifter/instruktioner till samtliga klasser i årskursen/ämnet! Fördela arbetet och glöm inte att ni själva också sannolikt kommer att bli sjuka, och att undervisningen måste kunna fungera även då.

En annan viktig aspekt gällande samarbete är att se till att eleverna (och lärarna!) inte får en övermäktig arbetsbörda och att inte alla uppgifter blir likadana (skrivuppgifter). Blir det för vissa aktuellt med fjärrundervisning måste det finnas tid för rast, mat (kan ta längre tid hemma än i skolan, och det kan finnas flera elever med olika scheman som ska jobba hemifrån) och fysisk aktivitet under dagen.