Kom igång med distansundervisningen

Vi har precis nåtts av beskedet att Karlshamns högstadieskolor kommer att gå över till distansundervisning under terminens två första skolveckor, så vi har uppdaterat Google Meet-sidan med några viktiga tips för Meet i Classroom, lagt till lite tips om hur man kan ta närvaro på bästa sätt (nedan) och och jobbar kontinuerligt med att uppdatera denna sida med tips, idéer och (om det kommer att behövas) felsökningstips, så kika gärna in igen och tipsa oss gärna om dina egna tips och/eller praktiska problem, så försöker vi lösa situationen tillsammans.

Kontakta Åsa eller Mikael om ni behöver mer hjälp/stöd! Våra kontaktuppgifter finns längst ner på ikt.karlshamn.se.

Ta närvaro/inleda distanslektion

Saker som är väldigt enkla när man träffas fysiskt kan kräva lite planering när man ska ha lektion på distans. Det är viktigt att ha ett schema och en plan och hålla sig till den så att alla vet vad som gäller. Att ha Classroom som sin startpunkt är smidigt och naturligt för alla. Då kan man också snabbt och lätt skicka ett meddelande som syns i flödet om någon förutsättning förändras, så kom överens med eleverna om att ni alltid "träffas" i ert vanliga Classroom. Härifrån kan lektionen inledas och närvaron kollas på olika sätt. Här är några exempel:

Google Meet

Starta ett Google Meet antingen via länken i Classroom eller genom en länk du skapat och publicerat i Classroom. (Läs mer om Meet-länkar i Classroom här.) Be alla att kort slå på kameran för närvarons skull. Tipsa om att man kan "blurra" eller ändra sin bakgrund om man vill.

Fråga

Via "Skapa fråga" (Klassuppgifter - Skapa - Fråga) i Classroom kan man få snabba svar och dessutom kanske passa på att kolla så att alla mår bra eftersom eleverna här har möjlighet att skriva något kort som bara du kan läsa. (Klicka ur att eleverna kan svara varandra. Se nedan.) Svaren sparas i uppgiften så du kan i efterhand stämma av och eventuellt följa upp svaren.


Google formulär

Gör ett Google formulär (Klassuppgifter - Skapa - Quizuppgift) med några korta frågor som både tar närvaro och inleder dagens lektion. I Google formulär kan du göra frågor av olika karaktär, t.ex. kort svar, långt svar, kryssfrågor, självskattningsfrågor m.m. Tänk bara på att Google formulär fortfarande inte är 100% integrerat i Classroom, så du kan se vilka som svarat på ditt formulär i Classroom-uppgiften, men för att läsa svaren behöver du gå till Formulär.


Läsa online

Vill man läsa något tillsammans/enskilt finns i nuläget flera möjligheter.

Ugglo

Vi har kommunlicens på Ugglo där det finns inläst skönlitteratur för alla åldrar och dessutom artiklar med tillhörande reflektionsfrågor i Ugglo kunskap för de lite äldre eleverna. (Klicka på "Växla tjänst" när du loggat in på Ugglo för att nå Ugglo kunskap.) Mer information om hur du kommer igång med Ugglo finns här. Ps. Även om Ugglo finns som app på vissa av elevernas CB så funkar det bäst i webbläsaren - en direktlänk ligger i bokmärkesmappen "Skolans bokmärken". Ds.

ILT

Vi har kommunlicens på Inläsningstjänst där det finns inlästa läromedel och på tjänsten Begreppa där det finns filmer och förklaringar till begrepp inom de olika ämnena på olika språk. Dessutom har vi fram till sommaren 2021 också möjlighet att läsa/lyssna på inläst skönlitteratur i tjänsten Polyglutt. Alla tjänsterna nås genom https://www.inlasningstjanst.se/ - klicka på "Logga in med Google" och logga in med ditt utb-konto. (Gäller både personal och elever.) Även Inläsningstjänst ligger som en direktlänk i bokmärkesmappen "Skolans bokmärken".

Whiteboard

Vill man dela en whiteboard med eleverna så är Googles app Jamboard numera "inbyggd" i Meet. Skapar eller öppnar man en Jam från prickarna i Meet kan man direkt dela den med deltagarna i mötet, antingen med visnings- eller redigeringsmöjligheter. I Jamboarden kan man rita, skriva, ladda upp bilder/bakgrunder och infoga post-it-lappar m.m. Ett tips om man vill skriva/rita med handen/fingret är att ladda ner appen Jamboard i sin telefon/skrivplatta och göra det där, eftersom det oftast är lättare än att rita/skriva med musen. Man kan använda samma Jam i datorn och telefonen/plattan simultant.

Film

Även om vi avråder från gemensam filmvisning (dvs att läraren delar en film i ett distansmöte), så behöver det inte innebära att man inte kan utnyttja film i sin undervisning online. Ge t.ex. eleverna i uppgift att titta på en film på exempelvis sli.se eller Youtube och diskutera den gemensamt efteråt, alt. ge uppgifter i t.ex. Google formulär kopplade till filmen.

Obs! Dubbelkolla så att alla elever har konto på sli! Om inte, finns en instruktion här.

Edpuzzle

I Edpuzzle kan man ladda upp egna filmer eller låna andras och lägga in frågor i själva filmen som eleverna ska svara på. En lathund (som ev inte är 100% uppdaterad) finns här.

Frågesport

Kahoot

Kahoot passar utmärkt även på distans. Läraren skapar eller lånar en färdig frågesport på kahoot.it, delar ut frågesportens pinkod till eleverna som svarar på kahoot.com via telefon/CB.

Google formulär

Google formulär är bra till mycket, t.ex. enkäter och utvärderingar. Det kan även användas till frågesporter eller enkla s.k. "exit tickets" efter olika slags aktiviteter. (Ett bonustips, som dock kräver lite tid och engagemang, är att bygga upp ett s.k Escape Room med hjälp av Google formulär och Google Sites. )