Rapport

Een rapport is geen doel op zich. Het is slechts een hulpmiddel om u als ouder te informeren over de ontwikkeling van uw kind en het leerproces op te volgen en bij te sturen. Spreek met uw kind over zijn/haar rapport op een stimulerende en motiverende manier en gebruik het document waarvoor het bedoeld is. Laat het daarom geen statussymbool, geen stressfactor, geen facebookbericht of zakgeldverwerver worden. Uw kind zal u dankbaar zijn.

Waarom krijgt je kind een rapport?

Om informatie te geven:

Op school trachten wij met je kind vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Door toetsen en observaties evalueren wij of je kind de noodzakelijke kennis, vaardigheden en attitudes verworven heeft om deze doelen te bereiken. Het rapport geeft jou informatie over deze evaluatie.

Weet dat toetsen en rapporten geen doel op zich zijn. Het zijn enkel hulpmiddelen om het leerproces van je kind op te volgen en eventueel bij te sturen. Gebruik het rapport dan ook waarvoor het bedoeld is en laat het geen statussymbool, stressfactor of zakgeld- en

cadeautjesverwerver worden. Je kind zal je dankbaar zijn.

De evaluatie op het rapport belicht verschillende delen van de totale persoonlijkheid van uw kind. Kennis, vaardigheden en sociaal-emotionele attitudes worden geëvalueerd voor de verschillende ontwikkelvelden. Al deze aspecten verdienen evenwaardige aandacht en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind. Maar onthoud hierbij: “Iedereen kan iets, niemand kan alles!” Het rapport is geen eindpunt, maar wel het begin van een volgende leerstap.

Om te communiceren:


Wij zien het rapport ook als onderdeel van de samenwerking tussen de school en de ouders. Het zet aan tot contact, maar het vervangt het zeker niet. Aarzel dus niet om contact op te nemen met de school als je vragen hebt bij het rapport van je kind. We helpen je graag verder.

Het rapport kan je ook aanzetten tot contact met je kind. Bespreek de resultaten op een positieve manier. Vertel wat je kind al goed kan, waar het vorderingen maakte, wat de sterktes en zwaktes zijn. Niets werkt zo motiverend als een aanmoediging. Een minder resultaat is het einde van de wereld niet, maar het is een nuttig signaal om op gepaste wijze een specifiek probleem aan te pakken. Want… wie niet in staat is een fout te maken, is in staat tot niets!

Wanneer ?

U ontvangt 4 x per schooljaar een rapport:

  • Herfstrapport: september – oktober (meegegeven op laatste dag voor herfstvakantie)

  • Winterrapport: november – december (meegegeven op laatste dag voor kerstvakantie)

  • Lenterapport: januari – februari – maart (meegegeven op laatste dag voor paasvakantie)

  • Zomerrapport: april – mei – juni (meegegeven op laatste dag voor grote vakantie)

Om vroegtijdige vakantiegangers en luxeverzuim te ontmoedigen, geven we het rapport nooit sneller mee dan de voorziende data. Wij danken u voor het begrip.

Vormgeving

  • Het rapport bestaat uit meerdere bladzijden met een evaluatie en observatie van 10 ontwikkelvelden. Elk rapport begint met een woordje uitleg van de leerkracht over uw kind.

  • Op het einde is er, naast de plaats voor een handtekening ter kennisname, plaats voor een zelfevaluatie. Op die plaats hebben u en uw kind elk een plaats om zelf iets te noteren over het rapport, de sterktes en zwaktes, opmerkingen, …

Evaluatie

  • Voor alle toetsen, doelen of vaardigheden willen we een evaluatie, beheersingsniveau of beoordeling meegeven op het rapport. Deze evaluatie zal niet altijd door middel van ‘punten’ gebeuren. Dat kan evengoed met woorden of symbolen gebeuren.

  • Wat we helemaal NIET doen, dat is totalen en percenten maken.

      • Dat is ten eerste logisch. Omdat niet alles met punten wordt geëvalueerd kàn bijgevolg niet alles opgeteld worden. Het zou niet correct zijn om de doelen of vaardigheden die niet met punten geëvalueerd werden te negeren in een totaal.

      • De tweede reden heeft te maken met het feit dat het weinig relevant is om van diverse vakken of vaardigheden optelsommen te gaan maken en vervolgens te goochelen met deze cijfers. We willen van uw kind kunnen zeggen welke doelstellingen en vaardigheden hij/zij al beheerst en welke (nog) niet. Wij willen informatie geven over de evolutie en ontwikkeling van uw kind op verschillende vlakken, wij willen uw kind niet herleiden tot een optelsom.

      • Bekijk op het rapport dus alles afzonderlijk en laat die rekenmachine weg, daarmee helpt u uw kind niet.

Vergelijking en normering

  • Elke evaluatie met punten (Ja, die zullen er nog steeds zijn, maar moeten gelezen worden als een waardeschaal in het beheersingsniveau van een doelstelling) zal vergeleken worden met een minimum. Dit is de score die de ondergrens aangeeft die gehaald moet worden om het opgegeven doel of vaardigheid te beheersen en de volgende leerstap zonder problemen te kunnen zetten.

  • De score die groter of gelijk is aan het minimum, zal groen worden weergegeven. Een resultaat onder het minimum zal in het rood worden afgedrukt. Met deze kleurencode kan u, en de leerkracht, snel zien welke doelen of vaardigheden niet bereikt werden en waar er extra aandacht aan besteed moet worden. Bekijk alstublieft niet enkel wat rood is, maar bespreek met uw kind ook de groene resultaten.

  • We vergelijken NIET met een gemiddelde of de mediaan van de klasgroep. De vergelijking met het gewenste minimum is objectiever en meer motiverend voor kinderen. Het geeft u als ouder, en ons als leerkrachten, ook nuttigere informatie.

Differentiatie

  • Geen enkel kind op onze school is gelijk. Ondanks het feit dat we als basis een niveau hanteren op maat van een gemiddelde leerling, zal dit voor sommige kinderen anders zijn. De geëvalueerde doelstellingen, vaardigheden, toetsen en rapporten zullen dus kunnen verschillen van kind tot kind.

  • Vergelijken met anderen heeft geen enkele zin. Vergelijk uw kind enkel met zichzelf en zijn/haar eigen leervorderingen. U creëert hiermee een onnodige druk en stress bij uw kind die te vermijden is.

  • Bij sommige evaluaties en toetsen zal er met diverse symbolen op het rapport aangeduid kunnen worden welke speciale aanpassingen of redicodi-maatregelen er genomen of gebruikt geweest zijn voor uw kind.

  • Het is ook mogelijk dat er voor verschillende kinderen een verschillende verwachting opgegeven wordt.