Nyheter

Ny håndbok om samarbeid mellom europeiske byer og universitet

13.12.21 Handbook for Strategic City-University co-operation


16.12.21 Koronakrisen er en ekstrem situasjon på mange måter. Krisen krever på den ene siden høy og langvarig ekstern innsats for å holde kontroll over smittesituasjonen blant kommunens innbyggere, og samordning og samarbeid med nasjonale myndigheter, næringsliv etc. I tillegg innebærer krisen et høyt internt samordningsbehov i kommunen som organisasjon. Omdisponering av personell, kapasitets- og kontinuitets-planlegging, og interne smitteverntiltak er eksempler på oppgaver som må håndteres på tvers av sektorene i kommunen.


I hele 2021 har NTNU Samfunnsforskning fulgt Trondheim kommunes interne samordningsgruppe gjennom observasjon og intervjuer. Dette var en struktur som vokste raskt frem som et verktøy for å styrke kommunens adaptive kapasitet gjennom krisen. Gjennom å sitte tett på gruppen og fasilitere jevnlige refleksjonsmøter, kunne forskerne analysere arbeidsform i gruppen og effektene av tverrsektoriell samordning i ulike stadier av krisen. Dette ga unik innsikt, ikke bare om samordning i krisen, men var også en basis for å vurdere videre utvikling av samordning i en ny normalsituasjon og fremtidige kriser.


Sluttrapporten kan leses ved å følge lenken i overskriften.

Nyhetsbrev fra Universitetskommunen TRD3.0 1.desember 2021.

Trondheim vant bronsemedaljen i konkurransen om å bli Europeisk innovasjonsby

24.11.21 Bærekraftsenteret og Universitetskommunen TRD3.0 var blant viktige grunner til denne anerkjennelsen.

Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner og akademia samlet på nytt nettsted

04.11.2021 I samarbeid med KS har Universitetskommunen TRD3.0 bidratt til en første samling av erfaringer fra samarbeid mellom kommuner og universitet/forskningsinstitutt. Disse er publisert på KS sine hjemmesider, og ble lansert på den nasjonale konferansen Arena Unikom 4.november. Alle som pt deltar i ulike universitets- og kunnskapkommunesamarbeid bidrar med innhold. Interessert? Ta kontakt med Jon Anders Drøpping (KS) eller Tone Merethe Aasen (TRD3.0)


Erfaringssamlingen skal blant annet brukes i kommunikasjon med kommuner og myndigheter, som et godt eksempel på hvordan kommuner kan rigge seg for forskning, utvikling og innovasjon. Slik bevisstgjøring blant sentrale myndigheter kan på sikt bidra til å utvikle nasjonale prinsipper for kunnskapssamarbeid mellom kommunesektor og UH/Instituttsektor.

Kombinerte stillinger

Som en del av samarbeidet mellom Trondheim kommune og NTNU jobbes det med alternative utforminger av delte og kombinerte stillinger. En foreløpig utredning ble laget i 2018, med utgangspunkt i området Helse og velferd. Dokumentet, som kan leses her, er et arbeidsdokument, og innholdet er ikke formelt behandlet.

Nyhetsbrev fra Universitetskommunen TRD3.0 september 2021

29.06.21 Forskningsstøttet innovasjon i norske kommuner har hatt en positiv utvikling, men det er fortsatt en lang vei å gå. Det viser en evaluering utført av Menon Economics på oppdrag fra Forskningsrådet.

01.06.2021 Prosjekt 2021 er et initiativ fra Trondheim kommune og NTNU Helse som presenterer fem midlertidige offentlige kunstverk på offentlige steder i Midtbyen. Kunstverkene baserer seg på effekter av den pågående koronapandemien.


Nyhetsbrev fra Universitetskommunen TRD3.0 mai 2021

95.5 mrd Euro - Nå kommer Horizon Europe

26.04.21

TRD3.0-partner NTNU er på 2.plass over norske universitet som har lyktes i det forrige programmet, Horizion 2020. Å løse de store samfunnsproblemene krever sterke partnerskap. Sammen er NTNU og Trondheim kommune en spennende og kompetent partner i søknader til Horizon Europe. 95.5 milliarder euro venter - 35% av disse skal brukes til klimaforskning.

Eksperter i team er obligatorisk for alle masterstudentene på NTNU.. EiT ble opprettet for 20 år siden, og har vært gjennom en kontinuerlig utvikling siden oppstart. Trondheim kommune samarbeider med Eksperter i team innenfor mange tema og hvert år spiller kommunen inn flere problemstillinger studentene kan bryne seg på!

Hele 3500 studenter har årlig dette tverrfaglige emnet, og utvikler samarbeidsferdigheter ved å reflektere over og lære av konkrete samarbeidssituasjoner mens de gjennomfører et prosjekt fra samfunns- og arbeidsliv.

Finn kommuner og fylkeskommuner som deltar i europeiske Horisont 2020-prosjekter, innovasjonsprosjekter i offentlig sektor, førkommersiell anskaffelse eller offentlig sektor-ph.d. (Kilde: NFR)

Nå lyser Trondheim kommune ut midler til forsøk som kommunale, statlige og private/frivillige enheter og aktører sammen kan søke på.

Utlysningen er et av kommunens tiltak for å bli bedre til å hjelpe barn og unge som trenger det, så tidlig som mulig. Hvis ikke er det stor risiko for at utfordringene deres blir større og vanskeligere. For å lykkes med dette er tidlig innsats og samarbeid vesentlig.

Arena Unikom 4.november og konferanse for Arbeidslivsrelevans 5.november

Begge konferanser arrangeres ved Scandic Lerkendal i Trondheim (og digitalt). Sett av dagene, spennende program kommer.


Trondheim kommune har gjennom prosjektet +CityxChange laget en fremgangsmåte for kommuner som ønsker å skape smartere og mer bærekraftige samfunn.

I løpet av første halvdel av 2021 jobber prosjektet med å teste løsningene som ligger i Decidim-plattformen; iinfrastruktur for digital medvirkning

NTNU og Trondheim kommune samtaler om vaksinelogistikk

Temaet er et godt eksempel på hvordan universitetskommunen TRD3.0 gir kommunens vaksineplanleggere tilgang til NTNUs ekspertise på optimaliering under usikkerhet.

Kommunen har satt av 200.000 kroner i året til stipend for ansatte som ønsker å å utforske problemer, ideer og muligheter - gjerne i samarbeid med NTNU.

Trondheim kommune i styret i NAIL

IT-sjef Bjørn Villa i Trondheim kommune er valgt inn i styret i Norwegian Open AI-Lab (NAIL) for 2 år. Se for øvrig Årsmelding for NAIL

Nettverk mellom universitetskommuner

17.mars deltok 33 engasjerte personer i den første samlingen for universitetskommuner (og tilsvarende). Deltakerne representerte 27 kommuner og 9 universitet, høgskoler og forskningsinstitutt. Nytt møte for nettverket 3.november.

Hensikten med nettverket er å bli kjent og lære av hverandre, som grunnlag for å skape en nasjonal modell for universitetskommune.

Mastersamarbeid om bærekraft

NTNU Bærekraft og Trondheim kommune samabeider om masteroppgaver innen bærekrafts-tematikk i hele bredden av kommunens tjenesteområder. Tanken at et slikt samarbeid gis en god ramme og en varighet på minimum 2 år. Dette vil gi NTNU forutsigbarhet, og samtidig bidra til at kommunen får et bredt kunnskapstilfang som kan benyttes i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Masteroppgaver gjøres tilgjengelige på tvers av fakultet (NTNU) og tjenesteområder (TK), slik at oppgaver kan bygge på hverandre og bidra til å belyse viktige bærekraftsutfordringer fra mange perspektiver. Et innledende seminar ble arrangert 9.februar, for å drøfte mulighetene i et slikt samarbeid med utgangspunkt i konkrete bærekraftsutfordringer i kommunen. Interessert? Ta kontakt!

Studenter som skriver oppgaver som handler om kommunesektoren, kan søke. KS støtter studenter som produserer kunnskap kommunene og fylkeskommunene kan dra nytte av. Søk innen 15. februar 2021! Neste søknadsfrist er 15.september.

Fra 2021 vil vi publisere et nyhetsbrev på denne siden og på vår Facebook-side fire ganger i året. Neste nyhetsbrev kommer i midten av mai.

21.01.21

Forskningsrådet åpner for søknader til offentlig phd 3.mars 2021. Det er ca 70 millioner i potten.

Kunst og vitenskap


21.01.2021

Med bakgrunn i den pågående pandemien knyttet til Covid-19 inviterer Trondheim kommune og NTNU kunstnere i Trøndelag til å søke om å delta i et midlertidig kunstprosjekt i det offentlige rom et sted i Midtbyen.

17.12.2020

Trondheim og Oslo kommune får 10 millioner i en førkommersiell anskaffelse for at de sammen skal invitere entreprenører, gründere og forskere til en konkurranse om å lage den beste nye måten å håndtere forurenset snø på. Prosjektleder i Oslo kommune Isak Solomon sammen med Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Skjalg Bøhmer Vold


Formaliserer samarbeidet om geomatikk

01.12.2020

Høsten 2020 skrev instituttleder ved institutt for bygg og miljøteknikk, Vikas Thakur og leder ved kart og oppmålingskontoret, Mona Høiås Sæther under en samarbeidsavtale om å opprette en felles geomatikklab. NTNU og Trondheim kommune har samarbeidet om geomatikk over lang tid og har nå tatt steget videre med en formalisert avtale med store felles ambisjoner. Mulighetene som ligger i å benytte geografiske data på nye måter i samfunnsplanlegging og forvaltning er enorme og vi ser frem til å se resultatene av samarbeidet.

9.12.2020

Tenk deg at en ny bydel sitt fremtidige oppvarmingsbehov blir dekt av overskuddsvarme som samles og lagres på sommeren, for så å bli hentet opp fra en gigantisk termos, langt nede i fjellet gjennom vinteren.

20.10.2020

Trondheim er nylig blitt medlem i The Norwegian Open Artificial Intelligence Lab, eller “AI-laben”. Det kan på sikt forenkle alles hverdag, men hvordan?

07.05.2020

Neste år kan du reise med verdens første førerløse ferje fra Ravnkloa til Brattøra. Lurer du på hvordan en ferje uten fører fungerer? Vil du bli med?

Kommunen skal i samarbeid med NTNU og andre fagmiljø jobbe for å knytte teori tettere til praksis. Tjenester og innsats skal bygge på kunnskap og erfaringer, og videreutvikles i dialog med forskere og fagfolk.

6 Millioner til Grønn konkurransekraft i norske kommuner og regioner

17.12.2020

Trondheim kommune har levert søknaden "Veikart for grønn konkurransekraft i norske kommuner og regioner (GKKikommuner)" til Forskningsrådet på utlysningen "Innovasjonsprosjekt i offentlig sektor". Trondheim kommune skal sammen med partneren SINTEF, SINTEF Energi, Berge kommune, Bjørnafjorden kommune, Stjørdal kommune, Trøndelag fylkeskommune og Vestland fylkeskommune skal frem til 2023 jobbe frem et definert, fremtidsrettet indikatorsett som kan gi økt forståelse for sammenhengen mellom næringsutvikling og klima- og bærekraftsmål