Trondheim kommunes kraftfond

Investeringsporteføljens innhold

Investeringsporteføljens innhold

Tabell 3.6 viser sammensetning og bokført verdi av TKKs investeringsportefølje ved utgangen av 2019 og 2018.

Tabell 3.6. Forvaltningskapital og samlet kapital

Aksjer

Ved utgangen av 2019 hadde TKK aksjeinvesteringer på 1 159,2 millioner kroner. Dette fordelt på 450,3 og 708,9 millioner kroner i henholdsvis det norske og det globale aksjemarkedet. Aksjeinvesteringene er utelukkende i form av aksjefond. Aksjeinvesteringen fordelt på fond fremgår av tabell 3.7.

Tabell 3.7. Aksjeinvesteringer

Det er en overvekt av globale aksjer, noe som etter kommunedirektørens oppfatning er fornuftig med hensyn på diversifisering og risikojustert avkastning. I 2019 var rundt 90 prosent av den globale aksjeporteføljen sikret i norske kroner.

Alle eksterne forvaltere i TKK legger internasjonalt anerkjente etiske prinsipper til grunn i sin forvaltning, og har bekreftet at forvaltningen samsvarer med TKKs etiske profil. Kommunedirektørens oppfatning er derfor at all ekstern forvaltning har foregått i tråd med TKKs etiske regelverk.

Alternative investeringer

TKKs alternative investeringer i form av hedgefond og private equity fremgår av tabell 3.8. Investeringene ble gjort i perioden 2004 - 2008. Dette er ikke en del av TKKs investeringsunivers i dag.

Tabell 3.8. Alternative investeringer

Den rapporterte verdien på Viking Venture III er basert på forvalterens verdivurdering av fondets underliggende investeringer ved utgangen av 2019.

I september 2019 ble investeringen i Viking Venture II solgt for 705 tusen kroner, som er 1,4 millioner kroner lavere enn bokført verdi ved inngangen året. Dette gir dermed et tap i 2019 på 1,4 millioner kroner. Den opprinnelige investeringen var 50 millioner kroner, og fondet har frem til salget generert utbytte til TKK på 13 millioner kroner. Opprinnelig investert beløp fratrukket utbytte og salgssum er dermed 36 millioner kroner, som da blir det realiserte tapet siden oppstart i Viking Venture II.

Restbeholdningen av hedgefond er forsøkt solgt, men det har så langt ikke vært mulig å oppnå en pris som etter kommunedirektørens oppfatning er akseptabel.

Rentebærende investeringer

Sum beholdning av rentebærende investeringer fordelt på ulike instrumenter fremgår av tabell 3.9.

Tabell 3.9. Rentebærende investeringer

Av de rentebærende investeringene defineres 674,1 millioner kroner som hybride rentepapirer, det vil si ansvarlige lån og fondsobligasjoner. Hybridkapitalen utgjør 10,3 prosent av forvaltningskapitalen. Finansreglementets punkt 4.2.4 slår fast at hybride rentepapirer kan utgjøre inntil 12 prosent av forvaltningskapitalen og herav kan fondsobligasjoner ikke utgjøre mer enn 8 prosent. Ved utgangen av året utgjorde fondsobligasjoner 5,1 prosent.

I senior flytende rente inngår såkalte “Senior non-preferred” for 100 millioner kroner. Dette er papirer som ligger mellom tradisjonelle senior og ansvarlig / fonds når det gjelder kreditors beskyttelse ved en eventuell insolvens hos låntager.

Senior rentepapirer med fast rente har en verdi på 1 981 millioner kroner, som tilsvarer papirenes pålydende verdi. Målt ved markedskurser er verdien høyere.

Kredittkvalitet (rating) i rentebærende investeringer

Ratingen på TKKs rentebærende investeringer varierer fra AA til BBB- og gjennomsnittet ligger i området BBB+. De fleste ratinger i sektorene bank og kraft er offisiell, men i sektoren “andre utstedere” er det typisk annen type uoffisiell kredittvurdering - vanligvis en såkalt credit-score fra en eller flere investeringsbanker. Rentebærende investeringer fordelt på ratingklasser fremgår av tabell 3.10.

Tabell 3.10. Kredittkvalitet i rentebærende investeringer