Trondheim kommunes kraftfond

Avkastning og disponering av resultatet

Avkastning, disponering av resultatet og realverdi

I 2019 hadde Trondheim kommunes kraftfond (TKK) en avkastning på 409,8 millioner kroner, tilsvarende 6,1 prosent. Dette er 155,9 millioner kroner over den budsjetterte

avkastningen. Avkastningen på TKKs forvaltningskapital var 388,5 millioner kroner, tilsvarende 6,3 prosent. Faktisk avkastning og budsjett fremgår av tabell 3.1.

Tabell 3.1. Avkastning fordelt på investeringer

Kommentarer til avkastningen:

  • Aksjer har en urealisert gevinst på 211,0 millioner kroner. Det innebærer en meravkastning i aksjer på 142 millioner kroner i forhold til budsjett. Gevinsten skyldes en sterk utvikling i aksjemarkedene generelt.
  • Gevinsten i alternative investeringer kan tilskrives verdistigning i private equity-fondet Viking Venture III, dette som en konsekvens av en høyere verdivurdering av fondets eierandeler i de underliggende selskapene
  • Hybride rentepapirers avkastning består av urealiserte kursgevinster og rente (utbetalt og påløpt) på henholdsvis 1,8 og 33,2 millioner kroner
  • Avkastningen i senior obligasjoner med flytende rente er summen av 51,5 millioner kroner i utbetalt og påløpt rente og 4,8 millioner kroner i urealiserte kursgevinster
  • Kontantutbyttet fra TrønderEnergi-aksjen er 5 millioner kroner høyere enn budsjettert, noe som kan tilskrives selskapets gode resultat i 2018

Relativ avkastning

En sammenligning av avkastningen i den delen av TKKs portefølje som vurderes til markedsverdi mot referanseindeksene, fremgår av tabell 3.2.

Tabell 3.2. Relativ avkastning

Referanseindeksen for globale aksjer er en USD-basert verdensindeks omregnet til norske kroner.

Det ble solgt aksjer for 70 millioner kroner i februar 2019. Dette var en rebalansering for å bringe aksjeandelen ned til ønsket nivå.

Avkastningen på bankinnskudd måles mot flytende statsrente (ST1X). TKK har ingen beholdning av obligasjoner med flytende eller fast rente som blir vurdert til markedsverdi, og dermed ingen beholdning av obligasjoner det er relevant å sammenligne med referanseindeksene ST1X og ST4X (kort og lang statsrente).

Disponering av TKKs resultat

TKKs avkastning for 2019 foreslås disponert som det fremgår av tabell 3.3. Disponeringen er i henhold til bystyrets budsjettvedtak og rekkefølgebestemmelsen i TKKs vedtekter.

Tabell 3.3. Disponering av nominell avkastning og fordeling av utbytte

I tråd med vedtak i bystyret (sak 126/18) ble regnskapspraksis fra og med år 2018 at all avkastning i TKK utover budsjett, det vil si tidligere udisponert avkastning, blir avsatt til TKKs bufferfond - i tillegg til den budsjetterte avsetningen som kreves for å opprettholde TKKs realverdi. Avsetning til TKKs bufferfond er den delen av avkastningen som må holdes tilbake i TKK for å opprettholde TKKs realverdi over tid, det vil si samme formål som den tidligere avsetningen basert på endring i konsumprisindeksen (KPI). Avkastning utover budsjett blir med andre ord ikke lenger avsatt til kommunens disposisjonsfond, men blir liggende i TKK. Dette betyr også at avsetning til TKKs bufferfond har blitt residualen som må ta belastningen i år med svak avkastning, som i 2018 - og ganske sikkert i 2020.

I 2019 hadde TKK et resultat godt over budsjett. Avsetningen til TKKs bufferfond blir dermed større enn budsjettert, og dermed også større enn det som kreves for å opprettholde TKKs realverdi.

TKKs realverdi

Målsatt realverdi i TKK tar utgangspunkt i verdien ved utgangen av år 2017, det vil si det siste året med en årlig KPI-avsetning. Realverdien i årene etter 2017 opprettholdes ved at avsetningen til TKKs bufferfond over tid forventes å tilsvare økningen i konsumprisindeksen i årene fra og med 2018.

Det følger av dette at TKKs realverdi i tiden fremover ikke nødvendigvis kan opprettholdes fra det ene året til det andre. I 2019 økte realverdien med 147 millioner kroner. Med utgangspunkt i det vi vet om utviklingen i verdipapirmarkedet i skrivende stund, det vil si i slutten av mars 2020, vil TKKs realverdi synke betydelig i 2020. Verdifallet i TKKs aksjeportefølje er 268 millioner kroner. I tillegg er det urealiserte kurstap på 86 millioner kroner i deler av obligasjonsporteføljen. Forutsatt at markedet blir liggende på dette nivået ved utgangen av året, kan det legges til grunn at TKK avslutter 2020 med et negativt resultat på rundt 190 millioner kroner - mot et budsjettert resultat på pluss 265 millioner kroner. Denne prognosen er høyst usikker, men blir det som skissert her vil det i så fall bety at budsjettert avsetning til TKKs bufferfond i 2020 faller bort. I tillegg vil tidligere års avsetninger blir kraftig redusert.

Tabell 3.4 tar utgangspunkt i TKKs realverdi ved utgangen av 2018. Trekker man i fra kostnader og utbytte til kommunen og legger til overføringen til TKK etter årsoppgjøret 2018 står man igjen med en realverdi ved inngangen av 2019 på 6 746 millioner kroner. Det er 3 millioner kroner mindre enn det som kreves for å opprettholde realverdien fullt ut. I 2019 ble TKKs resultatet 410 millioner kroner, 156 millioner kroner høyere enn budsjettert. Resultatet dekker dermed driftskostnader og budsjettert utbytte til kommune, i tillegg til en avsetning til TKKs bufferfond på 315 millioner kroner - som er 157 millioner kroner høyere enn budsjettert. Det vil si at TKKs realverdi øker med tilsvarende beløp, sammenlignet med budsjett.

Tabell 3.4. Faktisk og budsjettert realverdi

Det er imidlertid slik at den budsjetterte avsetningen til TKKs bufferfond i 2019 er basert på en KPI på 2,30 prosent, men faktisk KPI blir aldri den samme som budsjettert KPI. I 2019 var faktisk KPI 2,45 prosent, og det krever at det avsettes 165 millioner kroner for at TKKs realverdi skal opprettholdes. Avsetning for 2019 på 315 millioner kroner, fratrukket faktisk KPI på 165 millioner kroner og mindreverdien ved inngangen av 2019 på 3 millioner kroner - gir 147 millioner kroner, som da er økningen i TKKs realverdi i 2019.

Tabell 3.5. Faktisk og budsjettert realverdi.