Tar snarveier

Husker du snarveiene der du sparte noen minutter på vei til skolen? De gikk over stokk og stein, mellom busker og trær, og var ikke akkurat utformet for alle. Det vil Trondheim kommune gjøre noe med.

Med Snarveiprosjektet går Trondheim, om ikke nye, så bedre veier.

– Formålet er å korte ned avstandene, slik at både elever og voksne går til skole og arbeid framfor å kjøre bil, forteller Siri Bø Timestad, tidligere leder av gågruppa i Miljøpakken. For det er mye folkehelse i at folk tar beina fatt.

Nærmere 360 snarveier for gående er kartlagt. De mest brukte skal oppgraderes så flere kan og vil bruke dem. 16 er klare, og flere skal det bli.

– Her er rekkverket godt utformet, sier svaksynte Gunn

Halmøy, som inspiserer snarveien ved Festningen. Før var den steinete, med tett vegetasjon langs sidene og uten rekkverk.

Nå har snarveien fått rekkverk i de bratteste kneikene, som også fungerer også som ledelinje for svaksynte. Veien har fått grus som er fast og trillbar. I de bratteste partiene er det lagt knust asfalt, et holdbart materiale som gir god fremkommelig- het i all slags vær. Større steiner i ytterkant og lysstolper skaper naturlige ledelinjer.

Snarveien er blitt bredere, mens en godt belyst hvilebenk gir mulighet til en pust i bakken. Hvilebenken står på en horisontal flate ved siden av gangveien.

REKKVERK LEDER VEI: Svaksynte Gunn Halmøy, rådgiver for universell utforming i Trondheim kommune, Solveig Dale, og tidligere leder av gågruppa i Miljøpakken, Siri Bø Timestad, tester snarveien ved Festningen. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

GODT GREP: Knust asfalt gir godt grep og god holdbarhet i bratte kneiker, som her ved Festningen. Er det glatt om vinteren er hånd-løperen god å ha, og lys gjør snarveien mer tiltalende i mørket. Litt ned i kneika er det en benk om man trenger en pust i bakken. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

FIN SNARVEI: Snarveien i Duedalen har fått trapp, håndløper, lys og sittebenk underveis i trappa. Øverste og nederste trinn er markert med henholdsvis knottefelt og rillefelt, til hjelp for de med nedsatt syn. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features)

Trykket første gang i «Nyttig for alle» 2017