Fikk verdifull oversikt

Smart bruk av kartlegging ga Trondheim kommune verdifull oversikt over hvor behovet for aldersvennlige tiltak var størst.

DET VAR I FØRSTE OMGANG bokstavelig talt snakk om kartlegging av universell utforming da Trondheim kommune gikk i gang med prosjektet: Kart- og oppmålingskontoret hadde HEAT-kart, som viser hvor det bor flest eldre over 75 år. Ut i fra dette definerte kommunen pilotområdene for aldersvennlig by: Saupstad/Kolstad, Valentinlyst og Midtbyen.

Fikk penger

- Vi søkte og fikk 100 000 kroner av Kartverket for å gjøre en slik kartlegging. I tillegg fikk vi kurs i en kartleggingsapp som de har laget. De undersøkte stigningsgrader, tverrfall på gangveier, hvor det er benker, offentlige toaletter, hvordan underlaget på veiene er, hvordan inngangspartiene på offentlige bygg er, og de så på fotgjengeroverganger og hvor det var HC-parkering, sier Solveig Dale i Trondheim kommune.

Hun sitter i prosjektgruppen for aldersvennlig by Trondheim, har jobbet som rådgiver for universell utforming siden 2002, og ledet dette kartleggingsprosjektet.

Karakterer

Ut i fra kartleggingen ble det gitt tre «karakterer»: Grønt – hvor det altså var gode forhold, gult, hvor det for eksempel var litt brattere enn det bør være, og rødt for områder hvor det er påkravet med tiltak.

På denne måten kunne kommunen virkelig målrette sine tiltak.

- Dette er kjempeviktig; et helt nødvendig underlag for å analysere, planlegge og gjennomføre tiltak innenfor byutviklingsområdet.

- Hvordan oppsto denne kartleggingsideen?

- Kartverket tilbyr alle kommuner å bistå i forhold til sånn type kartlegging som dette, det oppfordres til det, så koblingen lå helt opp i dagen. Jeg tenkte at her får man rett og slett et veldig konkret og nyttig tiltak knyttet mot det å skape en aldersvennlig by, sier Solveig Dale.

Definerte behov

For med kartleggingen i boks, ble det mye enklere å vite hvor det er størst behov for – og hvor det dermed vil gi størst nytte av – for eksempel å etablere gangveier.

- Og hvor det er best å sette opp benker med 200 meters mellomrom. At folk kan komme seg ut, trille, rulle, gå, hvile seg på benker: Det er rett og slett mye god folkehelse i det å komme seg ut på tur, sier Dale, som tror det hadde vært mye tyngre og mer tidkrevende arbeid uten denne kartleggingen i ryggen.