«Med kunnskap og bevissthet om de rette grepene når man planlegger, så koster det ikke mer å utforme uterom og bygninger så alle kan bruke dem»

Solveig Dale, Rådgiver i universell utforming, Trondheim kommune

Parkmester Trondheim

POPULÆRE PARKER: Tydelige fargekontraster og adskilte møbleringssoner fra gangareal gir god tilgjengelighet for svaksynte. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

Universell utforming har stått øverst på planleggingsarket når Trondheim kommune har anlagt nye og rehabilitert gamle parker. Det har gjort Trondheim til en foregangskommune for uterom for alle.

I den historiske bydelen Lade, har Trondheim kommune bygget en aktivitets- og sansestimulerende park. Ladeparken hviler på restene av et gammelt sirkusområde og en nedlagt flyplass. Denne høstdagen, da vi er på befaring, runger barne- stemmene gjennom parken.

Noen bydeler unna flyter Nidelven stille gjennom byen. Her tester synshemmede Gunn Halmøy den renoverte Gåsa- parken. Hun finner enkelt og greit veien ned til elvebredden.

Noen steinkast lenger opp ligger en parkeringsplass. Men den er usynlig, for taket er en park – Finalebanen. Her er Birger Timestad (86) på rusletur med rullatoren.

Hva har de tre parkene til felles? De er brukervennlige for alle. Det er ikke tilfeldig.

– Hovedprinsippene for universell utforming er lagt til grunn for formgivingen av alle parkene, forteller Solveig Dale, råd- giver i universell utforming i Trondheim kommune.

Hun mener det var avgjørende at universell utforming lå som premiss allerede tidlig i planarbeidet, integrert i en helhets-tanke rundt hvordan parkene skulle utformes. Resultatet er parker med god fremkommelighet og bevisst materialvalg, som det er enkelt å orientere seg i, og som bidrar til at flere kan bruke parkenes ulike soner.


NATURLIG LEDELINJE: - Å være her på steinene, det er det aller beste, sier Johan Hårsaker (5). Han leker i det vintertørrlagte vannspeilet i Ladeparken. Vannet som renner gjennom parken fungerer som en naturlig ledelinje.(Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

FULL RULLE: Birger Timestad (86) kommer seg lett frem med rullatoren i parken Finalebanen ved St. Olavs Hospital. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

Bevisste designgrep

Gangveiene har fast dekke – fast grus eller asfalt med og uten barrikadesteindekke, som er pålimt grus i ulike farger. Her ruller både rullestoler og rullatorer, barnevogner og tre-hjulssykler lett, uten å skli.

Kanter, steiner og murer har tydelige kontrastfarger, som gjør det lett å orientere seg for svaksynte. Møblerings- og aktivitetssoner er adskilt fra gangveien. Dermed dannes naturlige ledelinjer gjennom parkanleggene.

– Det er viktig å ha nok benker langs gangveiene, og at de trekkes ut fra gangsonen så den er fri for hinder, påpeker Dale.

– Kvaliteten viser seg i detaljene: Utforming og plassering av benker og bord er for eksempel slik at selv rullestoler kommer lett inntil. Alle lekeapparater har gummidekke under, som gjør det mulig å komme inntil med både rullestoler og barnevogner også der, legger hun til.

Ladeparken, den største av de tre, har dessuten en informasjonstavle med blindeskrift og en taktil merking i belegget på tvers av gangveien.

Prisbelønnet

– Når vi er bevisste på detaljene og tar helhetsgrep for universell utforming, får vi funksjonelle og flotte omgivelser for alle, sier Dale.

Det er blitt lagt merke til: Ladeparken ble kåret til Norges beste uterom i klassen for byer i 2013, der tilgjengelighet er ett av kriteriene.

Siden 2005 har Trondheim vært pilot- og ressurskommune i Kommunal- og moderniseringsdepartementets nasjonale satsing på universell utforming av blant annet offentlige uterom.

– Formannskapet vedtok den gang at prinsippet om universell utforming skulle legges til grunn for all planlegging og utførelse i kommunen. Vi har derfor jobbet målbevisst, sier Marit Solum, landskapsarkitekt i Trondheim kommune og prosjektleder for Ladeparken.

– Har man bevissthet og kunnskap om de rette grepene når man planlegger, så koster det ikke mer å utforme uterom og bygninger så alle kan bruke dem, avslutter Solveig Dale.

TRINNFRI ADKOMST: I Gåsaparken, ved siden av den nye trappen ned mot en terrasse ved Nidelven, er det trinnfri adkomst med tydelig kantmarkering. Det hjelper svaksynte Gunn Halmøy å finne veien, og rullestoler, rullatorer, trehjulssykler og barnevogner kommer lett til. (Foto: Fredrik Naumann/Felix Features).

Trykket første gang i «Nyttig for alle» 2017