Aktiviteter på JOTA

Hovedaktiviteten på JOTA, som er "speidertreff på lufta", er å snakke med andre speidere over radio. Det blir ofte litt upraktisk at hele troppen sitter rundt én amatørradio, og kanskje litt ensformig i lengden hvis du ikke er spesielt interessert. I listen nedenfor kan du få tips til ulike aktiviteter, og sette sammen en dag eller en helg full av morsomme oppgaver for speiderne!

Aktiviteter med PMR-radio

PMR-radioer er små, håndholdte, lisensfrie radioer (walkie-talkier) med kort rekkevidde som speiderne kan bruke alene uten mye opplæring. Disse fås typisk kjøpt i par til rundt tusenlappen. Radioene har åtte kanaler slik at dere i prinsippet kan ha åtte forskjellige aktiviteter gående samtidig uten at de forstyrrer hverandre. Det muliggjør mange aktiviteter:

Hinderløype med PMR

Lag en hinderløype ute eller inne, og sett bind for øynene på alle i patruljen unntatt patruljeføreren. Patruljeføreren og -assistenten får hver sin radio, og patruljeføreren må lede resten av patruljen sin gjennom hinderløypa kun ved å kommunisere med patruljeassistenten via radio. Variasjoner av denne aktiviteten: 

LEGO-bygging med PMR

Patruljen deler seg i to slik at de ikke hører eller ser hverandre. Den ene delen får utlevert et ferdig byggverk i LEGO eller tilsvarende, mens den andre halvdelen får tilsvarende løse klosser og deler som ikke er bygget sammen. Nå skal de med ferdig byggverk forklare hvordan de andre skal bygge sin del, kun ved å beskrive det over radio. Sammenlign resultatet etterpå og diskuter hva som fungerte bra og hva dere kunne gjort annerledes. Deretter bytter dere roller slik at dere begge får prøvd både bygging og forklaring. Husk å bruke forskjellige modeller. Gikk det bedre nå?

PMR-orientering

Patruljen deler seg i to. Den ene delen får et kart med poster tegnet inn og en radio, og den andre delen får et kompass og en radio. De som har kompasset skal nå gjennomføre orienteringsløypa kun ved hjelp av instrukser fra de andre over radio. For eksempel: "Gå cirka 100 meter sørvest på stien til dere kommer til et stikryss med en stein i." "OK, nå ser vi steinen, hva nå?" "Følg den venstre stien 50 meter til dere krysser en bekk, og følg bekken 20 meter ut til høyre. Der finner dere posten."

Tips: Ikke lag lange eller vanskelige løyper, denne formen for orientering er vanskelig nok i seg selv! Passer best for erfarne speidere eller rovere. Som nødløsning kan de som er ute på tur få med seg et kart i forseglet konvolutt hvis de står helt fast. De kan få flere poeng dersom de ikke trenger å åpne den.

PMR-gjettelek

Patruljen deler seg i to med hver sin radio. Hver del får et antall gjenstander som de skal beskrive til de andre over radio slik at de skal gjette hva det er. Dette gjøres annenhver gang til alle gjenstandene er beskrevet. Dersom det ikke er nok å fullføre, kan dere ta tiden og kåre patruljen som bruker kortest tid på alle gjenstandene, til vinner.

Transitterings-stafett

Transittering er det samme som å videreformidle en beskjed. I denne øvelsen kreves flere radioer og kanaler. Hver speider får en radio og alle går så langt unna hverandre at de ikke hører hva som blir sagt. En av speiderne får deretter en kort melding av lederen, som skal sendes videre til neste speider via radio. Når speider nummer to har mottatt meldingen, bytter han eller hun kanal og kaller opp speider nummer tre, for så å formidle meldingen videre til han eller henne, og så videre. Siste speider i rekken bytter til kanalen der den første speideren er, og formidler meldingen tilbake igjen. Denne aktiviteten krever litt forberedelser for at den skal fungere. For eksempel bør dere ta en prøverunde mens dere står i ring. Dette er en fin øvelse for å bli komfortabel med riktig oppkalling og meldingsutveksling på radio, samt bytting av kanaler. 

Desarmering av "bombe" over radio

Hvis dere har mulighet til å få tak i spillet "Keep Talking and Nobody Explodes!", kan dere gjøre dette over radio med speiderne i to forskjellige rom. Den ene delen har en bombe på skjermen og må beskrive hva de ser over radio. Den andre delen har bombemanualen og må forklare tilbake hva som må gjøres for å deaktivere bomben. Se gjerne på YouTube eller lignende for å se hva spillet går ut på! Spillet kan også brukes uten radio!

Tips

Hvis gruppa ikke har PMR-radioer eller mulighet til å skaffe det, kan dere godt bruke mobiltelefon til alle aktivitetene ovenfor. Det finnes også nedlastbare walkie-talkie-apper som simulerer "trykk for å snakke" med mange telefoner på samme "kanal". 

Andre radiorelaterte aktiviteter

Radiopeileorientering (RPO) eller "revejakt"

Dette krever litt spesialutstyr, men er veldig gøy! På forhånd har dere plassert ut en til fem poster i området hvor hver post består av en liten radiosender. Hver post sender sine bestemte morsesignaler på en radiofrekvens, og speiderne går med peileapparater som viser retningen til radiosignalene for å finne postene. For mer informasjon, se www.radioorientering.no, som også kan være behjelpelig med å skaffe utstyr. NB: Utstyret krever at en lisensiert radioamatør har ansvar for bruken.

GPS-løype

Enten det er er håndholdt GPS-mottaker eller en app på mobilen, finnes det veldig mange måter å lage oppgaver som benytter posisjonering via radiosignaler fra satellitter i bane rundt jorda. En av de enklere måtene er å henge opp en løype av poster rundt i området, der hver post gir posisjonen til neste. Det anbefales å bruke UTM-kartreferanser som posisjonsformat. Deretter kan dere legge inn ulike variasjoner, for eksempel at hver post har et quiz-spørsmål eller at dere må løse en kode for å finne deler av posisjonen til neste post. Bare fantasien setter grenser!

SDR-radio

Dere trenger ikke nødvendigvis dyrt radioamatørutstyr for å lytte på radio. For noen hundrelapper kan dere kjøpe en USB-radiomottaker som kan plugges i en PC, og med en ekstern antenne i tillegg kan denne brukes til å lytte på det meste.

Værsatellitt

Hvis dere kobler en radio til PC og peker en retningsvirkende antenne mot en værsatellitt kan dere selv "laste ned" værsatellittbilder i sanntid. Det finnes programmer og nettsider som viser hvor disse satellittene befinner seg på himmelen til enhver tid, slik at speiderne kan forsøke å observere dem, i mørke, når de beveger seg over himmelhvelvingen. De kan nemlig da bli synlige, som stjerner som beveger seg, fordi solen skinner på dem.

Har dere forslag til en gøyal aktivitet som ikke er nevnt her? 

Send oss gjerne et aktivitetstips på mail så kan vi oppdatere siden slik at flere speidere kan få glede av deres erfaringer! Og du, legg det gjerne inn i Speiderbasen og Aktivitetsbanken også!