Matlabb

med eleven och råvaran i fokus.

Matlabbet utgår från Sapere-metoden som innebär att både få upptäcka med och utveckla våra olika sinnen och från att elever som känner sig delaktiga och att de kan påverka - också gör det.

Mat för alla sinnen

Sapere-metoden har sitt ursprung i de smakklasser som föddes i början av 1970-talet i Frankrike. Upphovsmannen Jacques Puisais är i grunden kemist med lång träning i vinkunskap (oenologi) samt ett yrkeslivs erfarenhet av livsmedelsprodukter.  

Han tyckte att franska barn gradvis fick allt svårare att acceptera beska, syrliga och hårda livsmedel och i stället inriktar sig på söta och mjuka produkter. Sensorik handlar om hur vi upplever maten och måltiden med alla våra sinnen. Jacques Puisais konstaterade att våra sensoriska upplevelser utarmas genom likriktningen, vilket kan ge negativa konsekvenser för bland annat livsmedelsvalet. 

I mitten av 1990-talet tog Stiftelsen för Måltidsforskning i Grythyttan kontakt med Jacques Puisais och var med och bildade Sapere International för att importera metoden för sinnesträning till Sverige.

I ett samarbete mellan Livsmedelsverket, Stiftelsen för Måltidsforskning och en handfull lärare från Kumla kommun kunde metoden bearbetas för den svenska skolan. År 2000 kom den första utgåvan av handboken Mat för alla sinnen – sensorisk träning enligt Sapere-metoden.

Vilka hållbara och hälsosamma råvaror upplever ni är svåra att få eleverna att acceptera? Börja där. 

Det behöver inte alltid vara något nytt, konstigt eller exotiskt, utan många gånger är det bara något ovant som t.ex Sojaböna, Gul ärta eller Blomkål. Många ovana men fantastiska livsmedel får ofta inte ens en chans om de bara serveras i skolmatsalarna utan någon introduktion eller träning, där tar vi gärna det säkra före det osäkra så att man säkert blir mätt, nöjd och slipper slänga, så också barnen. 

Därför har vi skapat matlabbet. 

Det skapar en spänning, sätter eleven i fokus och råvaran får upplevas och testas med alla sinnen vilket skapar nyfikenhet och goda associationer och minnen är vår erfarenhet. Det skapar lust och förståelse för vidare arbete, både med råvaran i sig, men också med frågor om hälsa, miljö och hur man som elev kan vara med och påverka sin vardag och sin framtid - inom skolans och planetens gränser.

Viktigt att stationerna är från varandra väl skilda så att man inte ser vad som händer på nästa innan man är där, att hela labyrinten sker i en ostörd del från övriga skolan, att tänka på ljud och ljus så att det blir en intim och lugn, men samtidigt spännande miljö.  Om möjligt led eleverna som är klara ut ur labyrinten utan att stöta på de som kommer efter så att var och en får ha sin egen upplevelse opåverkad av någon annan.

Ni behöver:

4 stationer där man ostört får

på den råvara ni valt.

En vuxen vid varje station, en vid ingången och en vid utgången där de får fylla i ett frågeformulär.

Ev någon som tar emot och aktiverar de elever som gått klart labyrinten tills de alla är klara och samlade.

länk till förberedelsedokument för att bygga och förbereda matlabyrinten.

Vad behöver vi för att kunna gå vidare till modul Genomföra? länk till to-do-lista

Hur och av vad bygga matlabyrinten? 

Schemaändring för matlabbet eller involvera ytterligare pedagoger? Vem behöver informeras och om vad?

Skapa lektioner kopplade till måltiden?

Skyltmaterial