Gjesteforelesere

Gjesteforelesere Science Camp 2023

Foredrag med Hell Robotics

More than robots 


Hvordan bygger vi framtiden? 

Hvordan løser vi morgendagens problemer?

Foredraget handler om robotikk-laget Hell Robotics fra Stjørdal og veien fra nysgjerrighet på teknologi og deltakelse i FIRST LEGO League til det å gå helt til topps og vinne gullmedalje i den internasjonale robotikk konkurransen FIRST Global Challenge. I løpet av foredraget kommer vi til å vise mange kule videoer som vi håper kan bidra til økt interesse for teknologi og robotikk. Vi ønsker å vise at ALT er mulig om en bare har lyst, engasjement og stå-på vilje. 

På grunn av smittesituasjonen ble det dessverre ingen gjesteforelesere i 2021 og 2022.

På grunn av Science Camp sitt finansielle mulighetsrom (der økte rammer ble vedtatt 19. mai 2022),  ble det dessverre for kort tid til å planlegge for gjesteforelesere i 2022. Det ble ikke satt av midler i budsjett for gjesteforelesere i 2022.

Gjesteforelesere Science Camp 2019

Sandra Diaz

Hun en av de mest innflytelsesrike forskere på biologisk mangfold og rollen det spiller i bærekraftig utvikling. Díaz spesialiserer seg på biologisk mangfold, økosystemøkologi og plantenes rolle, herunder hvordan de er relatert til globale miljøforandringer. 

Kate Marvel

Klimamodeller er det viktigste verktøyet for å studere og forutsi hvordan klimaet endrer seg basert på både naturlige prosesser og menneskelig aktivitet. Marvel jobber for NASA og Columbia University hvor hun bruker klimamodeller for å forstå klimaendringer i fortid, nåtid og fremtid. 

Raffaello D’Andrea

Droneksperten til Metallica. Han opererer droner som fletter, spiller tennis og sørget for dronesvermen til Metallica under deres WorldWired Tour. Raffaello D’Andrea er professor i dynamiske systemer og kontroll. Han er også kunstner, entreprenør og en kjendis innenfor kybernetikkmiljøene og formidler dette på en svært underholdende måte som alle forstår.

Neil Harbisson og Moon Ribas

er samtidskunstnere og cyborgaktivister, best kjent for å ha en antenne implantert i hodeskallen og for å bli offisielt anerkjent som en cyborg av en regjering. Neil er født helt fargeblind, men antennen gjør det mulig for ham å oppleve synlige og usynlige farger via hørbare vibrasjoner i hodeskallen. Moon Ribas best kjent for å utvikle Seismic Sense, en online sensor implementert i føttene som gjør henne umiddelbart i stand til å merke jordskjelv hvor som helst på planeten.

Gjesteforelesere Science Camp 2018

Lars Lundheim 

Lars er professor i elektronisk systemdesign ved NTNU. Han har tidligere vært forsker ved SINTEF og CERN og har jobbet med alt fra satellitter til atomfysikk, og eller der det trengs lure elektroniske systemer. 

Foredrag:

"Fins Galtvort ?"


Sigrid Rønneberg 

Sigrid er fysiker og jobber som stipendiat ved NTNU, hvor hun forsker på is og hvordan vi kan lage overflater som aldri fryser om vinteren. Denne overflaten kan brukes på alt fra romskip til solceller, men dessverre ikke til fortau.Sigrid har studert teknisk fysikk ved NTNU med spesialisering i atmosfærefysikk, og skrev masteroppgave om hvordan sollys kan redde livet til nyfødte. Hun er også tubaist og har hatt et innslag på Norge Rundt om hvordan man puster riktig.

Gjesteforelesere Science Camp 2017

i forbindelse med Starmus 2017.

Joel Parker

Joel Parker har jobbet for NASA i Houston og Maryland og har blant annet jobbet med teleskoper som har flydd på romfergen. Han har brukt Hubble-teleskopet for å forske på kometer, asteroider og massive stjerner. I tillegg til dette har han også jobbet med roboter på oppdrag til Pluto.

Ved siden av dette arbeidet har han også vært skuespiller og regissør. Han har vært mye på TV og i filmer over mer enn 35 år. Han har også vært musiker i 40 år og har jobbet som vert og produsent i radio-showet "How on Earth". 

Terry W. Virts

Terry er en ekte astronaut og har vært i verdensrommet og på International Space Station (ISS). Han har til og med sendt en tweet derifra! Han er en stor fan av TV-serien Star Trek og har jobbet ved NASA siden han ble ansatt der i år 2000 og frem til år 2016. 

Robert Wilson 

Robert Wilson er en astronom som har fått Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av kosmiske mikrobølger og hvordan disse har sammenheng med The Big Bang Theory og universets opprinnelse. Mens han jobbet på en ny type antenne ved Bell Labs, New Jersey, fant han en kilde til støy i atmosfæren som de ikke kunne forklare. Arbeidet med denne støykilden førte til slutt til denne oppdagelsen som ble belønnet med Nobelprisen!

Alexandra Witze 

Alexandra Witze er en prisbelønt vitenskapsjournalist med stor interesse for geologi. Hun forsker mye på vulkaner og jordskjelv. Dette arbeidet har tatt henne fra Nordpolen der hun har studert klimaendringer, til jungelen i Guatamala for å dekke Maya-arkeologi, til Kinas jordskjelvherjede Sichuan-provins. Arbeidet har ført til mange oppdagelser som hun gjerne vil dele!  

Robert Williams

Dette er mannen bak det verdenskjente Hubble Deep Field. Han har viet livet sitt til Hubble Space-teleskopet og forsket mye på hvordan universet så ut for lenge siden. Han er blitt tildelt flere utmerkelser, blant annet Beatrice M. Tinsley Prize, NASA Distinguised Public Service Medal og Karl Schwarzschild Medal. 

Jim Al-Khalili 

Jim Al-khalili jobber mye innen feltet partikkelfysikk og er vinner av Stephen Hawking Medaljen i 2016. Jim Al-khalili er kjent for sitt arbeid med Higgs particle. Denne partikkelen ble først skrevet om i 1964, men det var først i 2012 at de kunne bevise med 99,99995% sannsynlighet at den faktisk eksisterer! 

David Eicher

David Eicher er en astronom og sjefsredaktør i Astronomimagasinet, verdens største publikasjon om emnet. Han er forfatter av 17 bøker om vitenskap og historie. Han er en ivrig observatør av astronomiske gjenstander og har vært det i mer enn 35 år. I 1990 ble han æret av Astronomic Union ved at de navnga en mindre planet til 3617 Eicher. Han er ved siden av en dyktig rock- og bluestrommeslager og sitter dessuten i styret til Starmus-festivalen. 

Priyamvada Natarajan 

Priyamvada Natarajan er en indisk astrofysiker ved Yale University. Hun er kjent for sine nyskapende bidrag til studiene av mørk materie i universet, i tillegg til studier av dannelsen av sorte hull. Hun har også jobbet med teorier rundt sorte hull som kollapser!

Stephen Hawking

Science Camp ønsker å kondolere familien til Stephen Hawking vedrørende hans død. Stephen Hawking ønsket å møte skoleelever i Trondheim for å inspirere og gi innsikt i sitt banebrytende arbeid innen astrofysikk og matematikk. Det ble dessverre avlyst. Elevene fikk mulighet til å sende en skriftlig hilsen som ble overlevert NTNU -Starmus i juli 2017, da arrangøren måtte ta forbehold om hans helsetilstand. Hilsenene fra elvene på Science Camp 2017 ble mottatt  av Stephens team før hans bortgang  14. mars 2018.

Stephen skrev bestselger-boken "A Brief History of Time" som holdt seg på bestselger-listen i 237 uker. Dette gjorde at han kom inn i Guinness Rekordbok! Stephen Hawking hadde sykommen ALS, som gjorde at han satt i rullestol og snakket gjennom en datamaskin. Til tross for dette greide han å kombinere familielivet (han var far til 3 og hadde 3 barnebarn) med reiser rundt i verden der han holdt foredrag. Hans ønske var å kunne reise ut i verdensrommet en dag. Hvem vet, kanskje er han der ute et sted :-)