Science Camp - Bakgrunnsinformasjon

Utforsker i dag – Utvikler i morgen

Science Camp er utviklet i Realfagkommunen Trondheim med "Utforsker i dag, utvikler i morgen" og i tråd med ny læreplan, Fagfornyelsen (LK20).  Læreplanen legger vekt på at elever skal få faglige utfordringer, mer praktisk og variert undervisning med utvikling av dybdelæring. Opplæringens verdigrunnlag bygger blant annet på skaperglede, engasjement og utforskertrang.      

Motivasjon står sentralt i alle læringsprosesser. På Science Camp er elever aktive i utforskende læringsaktiviteter, de utgjør et sosialt fellesskap med morsomme opplevelser samtidig som de lærer nye ting. Elever får faglig påfyll og må anvende kunnskap i relevante kontekster og relevante fag. Kunnskap læres og anvendes i naturlige sammenhenger uten at de nødvendigvis oppleves som tradisjonelle skolefag. Dette bidrar til større forståelse og dybdelæring.

 
Science Camp ønsker å bidra til å gi målgruppen erfaringer og opplevelser av utvikling og mestring som motiverer for videre skolegang, samt skape en arena for likesinnede med mulighet til å knytte nye vennskapsbånd.

Hvordan blir elevens uke satt sammen?

Gjennom påmeldingen kan elevene designe sin egen uke ut fra sine interesser. Eleven velger dag og tema ut fra tilbud i sin aldersgruppe i et bookingsystem.  Innhold i tilbudene er tilpasset de enkelte alderstrinn. Deltakerne gis mulighet til å velge ut fra egne interesseområder.
Hva avgjør innholdet?De forskjellige undervisningstilbudene er utarbeidet av ulike samarbeidspartnere etter evaluering og ønsker fra elevene fra årene før, undersøkelser blant 6. og 9.klassinger i fra noen skoler fordelt i bydelene (variere fra år til år), samt tilbud som samsvarer med vår målsettingScience Camp  sørger for at undervisningstilbudene er lagt opp slik at elevene skal delta aktivt. Noen tilbud er opplæring i bruk av verktøy og praktisering i mer gjørende aktivitet. Andre tilbud bygger på lært bruk av verktøy i en mer skapende aktivitet. Alle undervisningstilbud har målsetting om å kunne beskrive et læringsutbytte etter endt økt. 

Hvorfor dette navnet?

Science Camp foregår i elevenes ferie og derfor dette navnet framfor sommerskole. Det er ikke nødvendigvis tydelig for elevene hva læringsutbytte til aktiviteten er, men workshopholdere og instruktører har klare målsettinger med øktene.  Bevisstgjøring skjer i siste del av økten gjennom en refleksjonssamtale med elevene. Etter refleksjonssamtalen har flere elever opplevd at å gå på skole og lære noe er interessant og morsomt. Elever gir uttrykk for at de blir motivert for skole, og har økt forståelse for hvorfor læring er viktig. 


 Undervisningsøktene i Science Camp søker å legge det opp slik at eleven jobber med noe praktisk og variert, og møter et problem som de må søke kunnskap om for å løse. Øktens karakter er tverrfaglig, der eleven skal få mulighet til å gjøre valg gjennom kreative og skapende prosesser, sikre eierskap til egen læringsprosess og mulighet for opplæring i og anvendelse av verktøy og gjerne med elementer av teknologi. 


Den nyutviklede Skaperskolen  støtter opp om skolens læreplan og Science Camp sitt syn på undervisning. Vi har derfor valgt å sitere Skaperskolen her: 

Vi lever i skjermens tid. Da er det viktigere enn noen gang å være ”hands on”.

Når man skape noe fysisk, så skjer det noe med deg. Man får ideer, man prøver og feiler, man blir frustrert og engasjert. Gjennom å bruke hjernen, hjertet og hendene engasjerer du hele kroppen.  Man opplever mestringsfølelse og skaperglede, og ikke minst, får man styrka den kreative muskel. På Science Camp lar vi elevene få Designe, Prøve og feile, Skape, Hack og Programmer på nye måter. Samfunnet trenger flere som kan bruke hendene, hjernen og hjerte kreativt i møtet med fremtidens utfordringer.


Science Camp og praktiske aktiviteter i undervisningen på sommerskolen

Mange elever opplever at klassisk undervisning er for lite variert og for teoretisk. Det kan skaper mistrivsel og gi problemer med motivasjon. Elevene savner mer praktisk arbeid og læring, samtidig som vi lever i en tid der tradisjonelle sløyd- og håndtverkssaler er mye godt forsvunnet i skolen, og hjemmene bærer ikke lengre like mye preg av aktiviteter i garasjer, kjellere og snekkerboder. Tidligere praktisk kunnskapsoverføring fra foreldre til barn er i noen tilfeller brutt. Undervisningsøkter i Science Camp legger til rette for mer praktisk arbeid gjennom å oppfordre til å stimulere elevens skaperglede og utforskertrang, og la elevene delta aktivt og ofte med å innføre teknologi og programmering. Elever får mulighet til å forstå at de kan bli utviklere av teknologi, mer enn kun å være forbruker.

Undervisningsoppleggene – Kreative prosesser

Det er ikke rommet eller en samling med verktøy som definerer en aktiv elev, men muligheten til å skape og få bruke den kreative muskelen. Undervisningsopplegg i Science Camp er leken og interessedrevet og aktivitetene er kjennetegnet av samarbeid, at man deler kunnskap, materialer og verktøy og av praktisk læring og utforsking. Science Camps undervisningsopplegg er forankret i STEAM-fagene (Science, Technology, Engineering, Art and Math) og bygger på etablerte håndverkstradisjoner som utvikles videre i flere av tilbudene med de mulighetene digitale verktøy gir.

Science Camp bidrar til variasjon 

Science Camp samarbeider med flere høyt kvalifiserte tilbydere og vi slipper også til utvalgte studenter og elever som sitter på verdifull kunnskap som man ønsker å tilby til elevene på Science Camp. På nettsiden til Science Camp finnes det allerede eksempler på hva elevene kan få velge ut fra innen kunst, kultur og realfag med en undervisningsmetodikk som støttes i nye ny forskning. På sommerskolen lærer elevene fag gjennom praktisk arbeid med tradisjonelle materialer, teknikker, verktøy og kunstuttrykk der flere tilbud er utvidet med elektroniske komponenter, digitale verktøy og programmering. 

Science Camp gir variert og praktisk arena for alle elever 

Praktisk arbeid med autentiske utfordringer gir verdifulle erfaringer for alle elever. De som strever med en teoritung skole kan gjennom Science Camp finne en arena for mestring og motivasjon, og elever som er godt tilpasset vil i større grad være i stand til å takle nye utfordringer. Refleksjonssamtalene med elevene på slutten av en økt tyder på at de setter pris på å bli utfordret med praktisk problemløsing, og mange elever blir overrasket over hvor spennende det var å lære noe nytt. 

Praktisk arbeid utjevner sosiale forskjeller i klasserommet mellom de elever som alltid får det til og de som sjelden eller aldri får det til på skolen. På Science Camp vil flere typer elever blomstre gjennom en praktisk og variert undervisningsmåte. 

Science Camp gir trivsel 

Science Camp legger vekt på å utvikle et kreativt klima som bygger på støtte, aksept, tillit og respekt. Elevene får eierskap til eget produkt og egne løsninger og målet er at alle skal få tilstrekkelig støtte til å oppleve mestring. Vi vet at dette er faktorer som fremmer trivsel og nærvær.

Science Camp legger til rette for tverrfaglig arbeid 

Undervisningsoppleggene i Science Camp legger til rette for tverrfaglig arbeid. Elevene kan arbeide med et uttrykk i et kunstverk samtidig som de forsker på fargeblanding. De kan arbeide med redesign av tekstiler og sømteknikker samtidig som de får muligheten til å lodde elektriske kretser for å legge inn lysdioder i designet. De kan bygge et musikkinstrument som spiller skalaen ved å presse luft gjennom rør og må bruke brøkregning for å finne lengden på rørene. Dette er i tråd med den nye læreplanen, Fagfornyelsen (LK20)sin intensjon om at skapende læringsprosesser også er en forutsetning for elevenes identitetsutvikling og danning. Science Camp sine undervisningsaktiviteter samsvarer også med de tverrfaglige temaene som omtales i den nye læreplanens overordnede del. Undervisningen skal gi elevene læring i de tre tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling.