En hälsning från London

Hade nöjet att resa till London 22-26.1.2018. På programmet fanns bl.a. BETT mässan, skolbesök och Apple Leadership Summit 2018.

Jag skriver inte här om BETT mässan, då jag tycker att Esbjörn Hägert som jobbar i Karis svenska högstadium gjort ett bra blogginlägg om det. Här hittar ni hans berättelse: https://makelp14.blogspot.fi/2018/01/bett-2018.html

Vårt resesällskap besökte ACS Hilldington, som är en 1:1 skola. Skolan är en internationell skola med ungefär 600 elever i åldern 4-18 år.

Man berättade att man på skolan strävade till att stärka elevernas självförtroende, uppmuntra en positiv inställning till utbildning och livslångt lärande i ett globalt samhälle. Ge eleverna meningsfulla pedagogiska erfarenheter, förvärva och tillämpa kunskap, begrepp och färdigheter. Stöda eleverna i att inse sin akademiska, kreativa och fysiska potential.

På skolan ville man bygga en stark grund för användning och tillämpning av IKT. Eleverna lär sig att arbeta både kollaborativt och självständig, i och utanför skolan. Digitala färdigheter lärs ut i alla åldrar och ger eleverna verktyg att effektivt söka, hitta, utvärdera, omarbeta och använda relevant och autentisk information. Man lägger även stor tyngd på att lära ut digitala medborgarfärdigheter. Man ansåg att tekniken är ett verktyg som frigör kritiskt och kreativt tänkande och revolutionerar hur de lär, hur eleverna lär sig, samarbete och kommunikation.

Nedan bilder från skolbesöket.

ACS Hilldington

De mindre eleverna använde Dash&Dot robotar. Med hjälp av dessa lärde sig eleverna bl.a. problemlösning och samarbete.

Eleven har programmerat ett spel och gjort en egenhändig spelkonsol med Micro.bit.

Blockprogrammering, koden hör ihop med spelkonsolen på ovan.

Skolan hade två 3D printers. Här den som hade införskaffats först. Printern var en rätt så billig modell som man hade plockat ihop själv. Eleverna hade använt printern bl.a. till att printa delar som förbättrade printern samt till delar till en printer de själv hade byggt och programmerat.

Ena av den egenhändigt byggda skrivarna, det fanns två av dem. Här användes en OH penna som "bläck". Filen som printades ut sparades på ett SD kort som lades in i läsaren som fanns uppe vid styrenheten. Nedan ännu några bilder relaterade till detta.

Apple Education Leadership Summit hålls i London årligen samma vecka som BETT mässan. Under den dagen får deltagarna ta del av erfarenheter, insikter och korta workshopar.

Den första workshopen jag deltog i bestod av tre delar på ca. 10 minuter var. I den första skulle vi göra musik med Garage Band, uppgiften var att göra ett stycke som med hjälp av tempo antingen skulle inbjuda till rörelse eller lugn. Vi använde Live Loops, så det gick snabbt att göra och man behöver inga kunskaper i att spela något instrument. Den andra delen av denna workshop bestod av data samlad i Numbers, data om hur man med olika åtgärder kan spara vatten. Vi använde den vertikala interaktiva verktyget för att visualisera data och sedan iPadens inbyggda skärminspelning för att göra en video. I sista delen skulle vi med hjälp av bilder och videon åskådliggöra att vi andas ut koldioxid, som växterna tar upp och i sin tur sedan avger syre. Materialet av alla tre delar kombinerades sedan i appen Clips, ett enkelt och så mångsidigt verktyg.

I den andra workshopen visade tre lärare oss hur de gjort en iMovie om Apollo 11 och första promenaden på månen. I denna hade de på ett häftigt sätt kombinerat material från NASAs hemsida, appen Nigth Sky, intervjuer de hade på kamerarullen osv. Med enkla medel hade eleverna producerat en häftig film. Sedan bekantade vi oss med Apple Classroom appen och enhetsimplementering samt kodning med Swift Playground. Tyvärr har jag inga bilder från dessa workshops att dela.

Världen ändrar och de färdigheter som behövs idag och i framtiden har ändrat. Nedan lite mera plock ur programmet.

På bilden en flicka från London som visar och berättar vad hon lärt sig då hon tillsammans med sina klasskompisar programmerat drönare. I diskussionen med eleven kom återigen fram problemlösning och samarbetsförmåga. Baskunskaperna eleverna idag borde få lära sig, förutom läsa, skriva och räkna, är teamwork, kommunikation, kritiskt tänkande, kodning, mediekunskap, multilitteracitet, globalt medborgarskap, design och digital smidighet.

Vem vet, kanske flickan på bilden kommer att jobba som app utvecklare, digital marknadsföring specialist, app designer, användarupplevelse designer, bloggare, data analytiker, moln service specialist, algoritm utvecklare, social media manager, marknadsundersöknings dataminer (data mining betyder att man med ett antal metoder, hittar väsentlig information från stora datamassor), hållbarhetschef eller med något annat yrke som ännu inte finns.

Två spanska elever lära mig att spela gitarr. De hade gjort instruktioner i appen Clips, vilken ni absolut ska bekanta er med, många pedagogiska användningssätt (kolla under "Nyttiga appar och verktyg"). Eleverna i fråga hade även använt Clips för att dokumentera sin egna inlärning.

Eleverna omarbetar information, blir kreativa producenter. Teknologin ger otaliga möjligheter till detta.

På denna bild visar en elev från tyskland hur man på ett kreativt sätt använder Keynote i språkundervisningen. Här lyssnar lärare på hur meningen uttalas på tyska. Att använda sig av iPadens inbyggda hjälpmedel som t.ex. text-to-speech och diktering passar utmärkt även i andra ämnen, inte enbart i språkundervisningen.

Hälsningar, Nina