Utvärdering
Så hur har det gått?
Vi hade två mål med detta projekt, dels att ge eleverna mer kunskap om källor och informationssökning och dels att hitta en samarbetsform mellan skolbibliotek och skola/fritidshem.
Efter samtal med eleverna om projektet har vi förstått att de känner att de fått en större förståelse för hur de kan söka information och hur de kan och får använda den. De har fått en större förståelse för hur en söktjänst fungerar. Däremot har de märkt att det ibland kan vara lite svårt att plocka ut vilken information de ska använda. Här känner vi att nästa gång skulle vi kunna hjälpa dem med några frågeställningar som de utgår ifrån i sitt letande. Samtidigt har det varit roligt att se vad de har valt att skriva och berätta om sina författare. Vi vuxna har inte lagt oss i vad de har valt att skriva om utan det har varit deras eget val.
Det som eleverna tyckte var svårast var att veta vilka bilder de kunde använda. På barnensbibliotek.se stod det tydligt vilka bilder och foton de fick lov att använda men det blev lite svårare om de inte kunde använda ett foto från deras sida. Vi fick hjälpas åt med detta. Nästa gång de ska använda bilder kommer vi behöva repetera vad de ska tänka på.
Eleverna är överens om att det har varit roligt och spännande att spela in sina boktips och flera av dem vill gärna göra det igen. Eller som en elev sa: "Detta är världens bästa sak att göra!" Jag tänker att vi skulle kunna ha ett samarbete med fritids och som en valfri aktivitet en eftermiddag spela i fler boktips som det antingen skapas QR-koder av eller delas i vårt gemensamma skolbiblioteks Classroom.
I detta projekt har eleverna fått träna muntligt framställande på ett helt nytt sätt. Det är en bra träning att höra sig själv och lägga märke till hur man framför en text. En elev sa spontant till en kompis efter att inspelningen var klar: "Vilket flyt du fick!" Det har varit många heja rop och positiv feedback mellan eleverna och det värmer. Jag tar med mig elevernas stora engagemang och glädje. Det har varit den största vinsten.
Även jag har fått träna på att spela in filmer som eleverna har fått ta del av. Jag har på denna resa fått utmana mig själv i att synas och höras på film vilket jag inte har varit så glad i annars. För mig var det också viktigt att visa eleverna att detta inte bara är något som de ska göra. Eleverna har kommit med positiva kommentarer, tips och önskemål om fler filmer. Bra att kunna nå ut till många när tiden eller läget i samhället kräver det.
Samarbetet med kollegerna har fungerat fint. Vi hade ett uppstarts möte där vi gick igenom vad projektet skulle innehålla, hur vi skulle lägga upp arbetet med eleverna och vem som hade ansvar för vad. Vi har sedan löpande checkat av med varandra hur arbetet gått. Jag har vetat vilka lektioner de använt till arbetet och har då spontant kunnat gå runt i klassrummen och hjälpa eleverna där det har behövts.
Jag tycker det är viktigt för vårt framtida arbete att fortsätta diskutera hur vi ser på skolbibliotekets verksamhet. Är den "bara" ett redskap för läsfrämjande aktiviteter eller kan den ha en större betydelse för elevernas lärande? Vårt skolbibliotek har en fördel av att ligga centralt i skolans byggnad och mycket fokus ligger på läsfrämjande, läslust och läsförståelse med mycket schemalagd tid för eleverna i biblioteket. Detta ska vi fortsätta ha fokus på men vi behöver prata om hur och när vi kan mötas i ett samarbete som gynnar elevernas lärande på alla plan, ett samarbete som blir integrerat i undervisningen och inte bara något vi gör på var sitt håll med ett gemensamt tänk.
De sätt som eleverna uppfattar sitt skolbibliotek på, påverkar hur de använder det. En slutsats från Skolbibliotekets roll för elevers lärande (2017) som jag vill ta med mig. Jag jobbar hela tiden för att elever och kolleger ska känna sig delaktiga i verksamheten och alltid känna sig välkomna till biblioteket oavsett om det handlar om att låna en bok, hjälp med något arbete eller prata om roliga eller jobbiga saker. Att också finnas med i klassrummen, på fritids, på raster, i matsalen och i korridoren hoppas jag hjälper till att ge eleverna en bredare bild av vad vi i skolbiblioteket kan bidra med.
Det har varit roligt att vara med eleverna i deras klassrum och också visa dem att vi inte bara behöver mötas när de kommer till mig i biblioteket utan att jag också kan komma till dem. Efter dessa veckor känns det som de tycker att det är naturligt att jag kommer inom till dem ibland och de vill gärna både visa vad de arbetar med och att jag stannar och hjälper dem. Jag har fått många arbeten delade med mig som de vill att jag läser och kommenterar och det tar jag som något mycket positivt.
Ett stort plus för den digitala kommunikationen när man på avstånd ska följa hur det går för eleverna. Vi har både använt google drive och classroom så jag har enkelt kunnat se hur det har gått för dem.
Vad behöver vi tänka på till nästa gång?
Tid! Allting tar längre tid än man räknat med. Jag var lite optimistisk när jag beräknade hur mycket tid det skulle ta med både skrivandet och inspelningarna. En del elever var snabba och hade lätt för att komma igång och både hitta fakta, skriva sin text och skriva sitt manus för boktipset medan andra hade det svårare. Här hade vi kunnat lägga upp arbetet att antingen jag eller mina kolleger tagit en grupp elever som hade behov av mer stöd och väglett dem.
Att låta det ta tid! Inspelandet av boktips tog olika lång tid beroende på hur många omtagningar vi gjorde. En elev behövde 20 minuter på sig och en annan bara tre. Det viktiga för mig har varit att inte stressa eleverna utan att de har känt att det har fått ta den tid de har behövt. Detta har varit en rolig stund för oss och en möjlighet att få tid för varje elev. Det är så mycket värt.
Det har varit ett givande och tagande i hur vi har fått tid rent schemamässigt för att kunna genomföra projektet. All undervisning ska vara likvärdig och därför kunde jag inte bara göra detta projekt med en klass utan med tre klasser. Naturligtvis har detta spelat stor roll i hur mycket tid det tagit, lite skillnad att genomföra ett arbete med 26 elever eller med 78. Det har bland annat inneburit att jag har fått ändra lite i mitt schema. Nästa gång skulle man till exempel kunna skapa boktips på tre olika sätt för klasserna och då också få in fritidspedagogerna mer i arbetet än vad som har varit möjligt denna gång. Detta tar jag med mig inför kommande projekt.
Elevernas författarpresentationer sitter uppsatta på några olika ställen runt omkring på skolan så att elever och personal kan stanna till och läsa. Här sitter de uppsatta utanför matsalen där eleverna brukar vänta innan de kan gå in. En liten stund efter att jag hade satt upp dem stod en förskoleklass och tittade intresserat på dem.
Min tanke är att varje vecka byta ut de digitala boktipsen mot nya så jag sätter inte upp alla 78 på en gång...kan ju bli lite mycket att välja bland då. De som har varit uppsatta samlas i en pärm så att man kan lyssna på dem en gång till eller gå tillbaka och se om man missat något.
Det har varit fantastiskt roligt att göra detta arbete tillsammans med elever och kolleger. Jag har lärt mig mycket på vägen och tar med mig det till nästa projekt.