Početna

Uvodna riječ

        Internetske stranice Reforma školstva posvećene su iznimno aktualnoj tematici koja zaokuplja svakoga nastavnika, ali jednako tako učenike i roditelje. Mediji su do sada većinom prezentirali određene ideje o reformi školstva ne zahvaćajući pritom sustavno praćenje problematike odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Reforma je dugoročan proces koji se mora planirati za boljitak hrvatskoga društva. "Samo najbolje od najboljega dovoljno je dobro za Hrvatsku!", riječi su uvaženoga akademika Radoslava Katičića.

        Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom bivše Ekspertne radne skupine naišao je na brojne kritike koje su uputili najugledniji hrvatski stručnjaci, članovi suradnici Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara - uvaženi akademici, sveučilišni profesori i znanstvenici, osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici, pedagozi, odgojitelji i stručni suradnici. Više od stotinu recenzija i kritičkih osvrta na metodološki nepripremljenu koncepciju CKR-a možete pročitati na ovim stranicama.

       Recenzije obuhvaćaju sva znanstvena i nastavna područja s posebnim naglaskom na nedostacima u STEM području, hrvatskome jeziku i nacionalnoj povijesti te na zanemarivanju odgojne uloge škole. Rješenje je prvenstveno u rasterećenju školskoga programa od preopsežnoga gradiva, ali i na naglašavanju uloge znanja u obrazovanju učenika, zatim u boljemu položaju nastavnika te nužnosti poštivanja zakonskih odredaba, što sve nije obuhvatila ni frontalno uvedena "Škola za život". Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a stoga predlaže novu viziju kurikulne reforme pod nazivom Hrvatska srednjoeuropska kurikulna reforma obrazovanja (HSEKRO) jer kako kaže američki dekan Boris Vilić: "Hrvatska djeca zaslužuju bolje!".

Obavijesti

 • 'Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti' U srijedu, 8. rujna 2021. Hrvatsko čitateljsko društvo organizira stručni skup pod nazivom 'Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti'.
  Post je postavio/la 22. srp 2021. 12:20 Antonia Sikavica Joler
 • Međunarodni summit medija za mlade Međunarodni summit medija za mlade održat će se u virtualnome izdanju od 22. srpnja do 1. kolovoza 2021. u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i na temu "Prvaci za Zemlju".
  Post je postavio/la 22. srp 2021. 12:17 Antonia Sikavica Joler
 • 'Uvijek s učiteljima' U utorak, 25. svibnja 2021. u 18.30 sati Školska knjiga organizira online međunarodnu konferenciju 'Uvijek s učiteljima'. Vrhunski predavači i svjetski stručnjaci za obrazovanje Pasi Sahlberg i Dennis Shirley ...
  Post je postavio/la 24. svi 2021. 05:50 Antonia Sikavica Joler
 • 'Komunikacija u konfliktnim situacijama između učitelja i roditelja' U ponedjeljak, 17. svibnja 2021. od 19 do 20 sati Alfa organizira online predavanje 'Komunikacija u konfliktnim situacijama između učitelja i roditelja te time povećan učiteljski stres' Udruge 'Ti si ...
  Post je postavio/la 15. svi 2021. 07:14 Antonia Sikavica Joler
 • 'Pismenost i online obrazovanje. Od tehnologije do kritičkog mišljenja' Od 12. do 14. svibnja 2021. od 17 do 19 sati FELA organizira besplatne webinare na temu 'Pismenost i online obrazovanje. Od tehnologije do kritičkog mišljenja' s vodećim praktičarima koji ...
  Post je postavio/la 1. svi 2021. 08:23 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 242. Prikaži više »