Početna

Uvodna riječ

        Internetske stranice Reforma školstva posvećene su iznimno aktualnoj tematici koja zaokuplja svakoga nastavnika, ali jednako tako učenike i roditelje. Mediji su do sada većinom prezentirali određene ideje o reformi školstva ne zahvaćajući pritom sustavno praćenje problematike odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Reforma je dugoročan proces koji se mora planirati za boljitak hrvatskoga društva. "Samo najbolje od najboljega dovoljno je dobro za Hrvatsku!", riječi su uvaženoga akademika Radoslava Katičića.

        Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom bivše Ekspertne radne skupine naišao je na brojne kritike koje su uputili najugledniji hrvatski stručnjaci, članovi suradnici Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara - uvaženi akademici, sveučilišni profesori i znanstvenici, osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici, pedagozi, odgojitelji i stručni suradnici. Više od stotinu recenzija i kritičkih osvrta na metodološki nepripremljenu koncepciju CKR-a možete pročitati na ovim stranicama.

       Recenzije obuhvaćaju sva znanstvena i nastavna područja s posebnim naglaskom na nedostacima u STEM području, hrvatskome jeziku i nacionalnoj povijesti te na zanemarivanju odgojne uloge škole. Rješenje je prvenstveno u rasterećenju školskoga programa od preopsežnoga gradiva, ali i na naglašavanju uloge znanja u obrazovanju učenika, zatim u boljemu položaju nastavnika te nužnosti poštivanja zakonskih odredaba, što sve nije obuhvatila ni frontalno uvedena "Škola za život". Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a stoga predlaže novu viziju kurikulne reforme pod nazivom Hrvatska srednjoeuropska kurikulna reforma obrazovanja (HSEKRO) jer kako kaže američki dekan Boris Vilić: "Hrvatska djeca zaslužuju bolje!".

Obavijesti

 • Tjedan Svjetskog saveza mladih Od 25. do 29. studenoga 2019. održava se Tjedan Svjetskog saveza mladih s temom ‘Uspon do slobode ili slobodan pad’, koji okuplja preko petsto mladih te stručnjake, poduzetnike i poznate ...
  Post je postavio/la 22. stu 2019. 10:14 Za reformu skolstva
 • Muzejsko-edukativni projekt U petak, 22. studenoga 2019. u Modernoj galeriji (Zrinjevac) priređuje se muzejsko-edukativni projekt '10 škola – 10 umjetnika' u kojemu sudjeluje deset gimnazija iz devet hrvatskih gradova.
  Post je postavio/la 20. stu 2019. 10:52 Za reformu skolstva
 • "Zapamtite Vukovar" Od 14. do 18. studenoga 2019. Klub studenta povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta „Homo volans“ u suorganizaciji sa Slavonskom udrugom studenata i udrugom "Spas" organizira manifestaciju pod nazivom „Zapamtite Vukovar“.
  Post je postavio/la 10. stu 2019. 10:14 Za reformu skolstva
 • Dan otvorenih vrata HAZU-a U srijedu, 13. studenoga 2019. od 10 do 19 sati palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Trg N. Š. Zrinskog 11) i njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u ...
  Post je postavio/la 10. stu 2019. 09:09 Za reformu skolstva
 • "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" U petak, 15. studenoga 2019. u 10 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma održat će se peta jubilarna konferencija 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska', koja kampanjom 'Cool je biti pametan' promovira ...
  Post je postavio/la 1. stu 2019. 07:04 Za reformu skolstva
Prikazani postovi: 1 - 5 od 205. Prikaži više »