Nieuws

Westerwolders gaan bijna 600 jaar terug in de tijd

7 september 2013 via Westerwolde ActueelWEDDE – De reënactment groep Westerwolders 1475 gaat volgend weekend bijna 600 jaar terug in de tijd.Volgend weekend, tijdens de Open Monumentendag, gaan de Westerwolders 1475 bijna 600 jaar terug in de tijd. Vrijdag zetten zij hun kampement op bij De Burcht om op zaterdag en zondag het publiek te laten zien hoe onze voorouders in de late Middeleeuwen leefden.Zodra hij uit zijn auto stapt en het terrein oploopt waar een evenement plaats vindt, zoals bijvoorbeeld Middeleeuws Ter Apel, verandert Luuk Houwing in Jodokus Kwak. Het is geen rol die hij speelt, voor zijn gevoel is hij echt Jodokus Kwak, de inmiddels Pater Familias van de verschoppelingen die in 1475 door de Addinga’s zijn vervolgd en verstoten.

In 1995 kwam Luuk in contact met de organisatoren van Middeleeuws Ter Apel. Een aantal jaren hiep hij mee met de organisatie van het evenement. Hierdoor kwam hij in contact met “gelijkgezinden” en samen richtten zij de groep Westerwolders 1475 op. Hun vaste standplaats werd de Burcht in Wedde. Ze leenden tenten, maakten kleding van linnen en wol, zoals onze voorouders rond 1475 droegen en schaften spullen aan die zo authentiek mogelijke zijn.

Ze verdiepten zich in de geschiedenis rond de Burcht (toen het Steenhuis) in Wedde. En zo ontstond een verhaal waarin de tien volwassen leden en een aantal van hun kinderen een rol spelen. Zo is er Adelheid, waarschijnlijk een buitenechtelijk kind van de Addinga’s. Om te overleven werkte ze in de plaatselijke herberg. Nadat huurlingen alles hadden plat gebrand zocht zij haar onderkomen in een tentenkamp en vond in de loop der jaren haar zussen en een aantal neven en nichten terug. Steeds meer verschoppelingen en ex gevangenen van de Addinga’s sloten zich bij de groep aan, zoals de zusjes Anne en Taelke Albers, Wim den Hollander, Adelbert de smid en de kwakzalver Jodokus Kwak.

De personages die de Westerwolders uitbeelden zijn dus deels gebaseerd op de geschiedenis en deels op het huidige leven en de achtergrond van de leden. Het is een hechte groep die vijf tot zeven keer per jaar deelneemt aan evenementen. Potentiële nieuwe leden krijgen eerst een soort snuffelstage. Daarna wordt een van de leden hun buddy die ze helpt een identiteit binnen de groep te vormen.

Dit jaar hebben de Westerwolders deelgenomen aan evenementen in Donderen, Bad Nieuweschans (Het keltisch festival) en Ter Apel. Het volgend weekend komt hier nog de Open Monumentendag in Wedde bij. Over een paar weken is het laatste evenement van dit jaar: Middeleeuws Zuidlaren.

De Westerwolders ontvangen een onkostenvergoeding. Hiervoor wordt voedsel en materiaal gekocht. De groep beschikt inmiddels over een aanhanger voor alle materialen en eigen tenten. Bij meerdaagse evenementen blijft een deel van de groep overnachten om de spullen te bewaken. Is het evenement ver weg, zoals vorig jaar in België en Maastricht, dan blijft de hele groep overnachten in de tenten. De kinderen van de leden gaan dan mee en zo nu en dan een vriendje of vriendinnetje.

Tijdens de evenementen wordt er gekookt in een kookpot op open vuur. De ingrediënten zijn hetzelfde als wat er in 1475 voorhanden was. Dus aardappels zul je bij ons niet aantreffen, vertelde Luuk, die waren toen in Nederland nog niet “uitgevonden”. Ook is het zaak de spullen van deze tijd uit het zicht te houden. Een rondslingerende pen, een mobieltje en een bril zijn dus taboe.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u de Westerwolders in levende lijve zien. Ook op hun website: www.westerwolders.nl vindt u meer informatie.

TERUG NAAR DE "VREDIGE "MIDDELEEUWEN

verhaal uit de Volkskrant 29 juni 2010

Heidy MeendermanIs voorzitter van re-enactmentgezelschap WesterwoldersWij zijn een re-enactmentgroep van het boerenleven. We spelen het dagelijks leven in de 15e eeuw na. Boeren waren toen constant op de vlucht voor geweld. Steeds op reis, eigenlijk net als wij nu: we reizen het hele land door en hebben zelfs in België en Duitsland of festivals gestaan. Maar we worden ook uitgenodigd voor vieringen van gemeenten die zoveel honderd jaar bestaan. Ik doe mee met mijn gezin, zoals de meesten van onze groep. We hebben nu rond de twintig leden, maar er is steeds meer interesse. Je moet natuurlijk wel een beetje gek zijn voor dit soort dingen. Het begint met een jurk, dan ga je je in de geschiedenis verdiepen. Bij ons is het met een vriendengroep begonnen, ruim tien jaar geleden. We waren allemaal gefascineerd door de geschiedenis van Westerwolde, een historisch gebied in de provincie Groningen. Daar komt ook onze naam vandaan.In het dagelijks leven ben ik verpleegkundige. Dat verzorgende neem ik mee tijdens de re-enactment-weekenden en - dagen. Ik ben de waardin, ik zorg dat iedereen te eten heeft. Ik heb me daarvoor verdiept in hoe mensen in de Middeleeuwen kookten. Ik houd ook van entertainen, laten zien: hoe ging dat in de Middeleeuwen? Soms is het wel afzien. Daar sta je in de dikke linnen jurk te zweten, midden in de zomer.

Het verhaal van de nieuwe grote kooktent.

Er was eens een vrouwtje dat heel graag middeleeuws mocht koken,

Zij kon zich tijdens allerlei evenementen uitleven met de meest oorspronkelijke ingrediënten, die haar gerechten nog meer die authentieke smaak konden geven, een smaak die zo kenmerkend is voor de middeleeuwen. Zij kon tijden in de weer zijn met wortelen, uien, knollen, bospaddenstoelen in deeg, linzen en bonen.

Doch er was voor haar een groot probleem om goed haar werk te kunnen doen. Om droog te kunnen koken , was zij aangewezen op dezelfde luifel waar men ook onder zat te eten, te praten en de dagelijkse bezigheden door te nemen, kortom zij had niet haar eigen stek.

Haar grootste wens was om een grote tent te krijgen, met een slaapgedeelte, een voorraadgedeelte en een luifel om haar kook kunsten onder te vertonen.Ongeveer een half jaar heeft zij overal geïnformeerd, gepolst, hulp gevraagd bij het zoeken, en uiteindelijk via informatie over bijna de hele wereld, terecht gekomen bij een tentenmaker in Duitsland, die speciaal voor haar een tent heeft gemaakt. Deze Longtent (kook- voorraad- en slaaptent) van 12 meter lang zal met ingang van het nieuwe seizoen onze kampementen aanvullen.Het grote voordeel van deze tent is dat hij in 3 delen opgebouwd kan worden en al naar gelang de beschikbare ruimte en behoefte goed zal staan in ons kampement.Hierdoor kunnen wij ons kampement uitbreiden, zodat zitten en praten, koken, niet meer onder 1 dak hoeven plaats te vinden. Het andere voordeel is dat onze smid nu de oude voorraadtent als luifel kan gebruiken , zodat hij ook droog kan werken.