Mais bij VTV Lemmer

Informatie over de maiskweek activiteiten van Michel Raaphorst:

De maïs opkweek op het complex is een onderdeel van een nogal uit de hand gelopen hobby. De directe aanleiding om in dit kweekwerk te stappen is het feit dat de rassen die beschikbaar zijn voor Friese boeren steeds meer uit de handen van grote internationale multinationals, zoals Monsanto, komen. Deze groter spelers vinden echter de markt in noord NL niet groot genoeg en gaan daar niet speciaal voor veredelen. Als gevolg daarvan moeten boeren genoegen nemen met rassen die bv. heel veel kunstmest nodig hebben of niet goed zijn aangepast aan de omstandigheden hier. Maar denk ook aan bv. GMO maïs. Dat is niet gewenst.

Raaphorst is daarom zo'n 12 jaar geleden begonnen om rassen te kweken die duurzaam zijn te telen. Met name ultra vroege rassen die een goed vanggewas na mais mogelijk maken. Maar die ook beter passend in de rantsoenen van de Friese koeien zijn. Bij de maïs van de multinationals moet heel veel geïmporteerde soja bijgevoerd worden om het verteerbaar te maken. De maïs uit Lemmer heeft dat nadeel niet en past uitstekend naast het gras dat hier volop verbouwd wordt. 

Om deze rassen te kweken moeten heel veel kruisingen tussen planten gemaakt worden. Maïs is immers een hybride gewas, net als uw zonnebloemen, broccoli, etc. en bestaat altijd uit minimaal 2 componenten. Om heel veel handwerk met zakjes overbodig te maken worden in Lemmer daarom heel veel moederlijnen gekruist met 1 enkele vader lijn. De vaderlijn is te herkennen aan de pluim bovenop de plant en deze heeft maar 1 doel: stuifmeel afgeven. De moederplanten worden gecastreerd, daar wordt de pluim dus uit gehaald. Vaak wordt alleen het zaad van de moederplanten geoogst. Dit zaad wordt uiteindelijk op allerlei proefvelden in Nederland, Duitsland, UK, Denemarken etc. gezaaid. De maïsstukjes in Lemmer zijn in feite de kraamkamer van nieuwe rassen! Om die reden moeten deze rassen ook zuiver blijven. 

Er wordt veel tijd gestoken door Raaphorst en familie om de pluimen allemaal tijdig te verwijderen. Met de directe buren van de percelen in een straal van ongeveer 50 meter wordt daarom ook overlegd om geen maïs te verbouwen of om ook hun (suiker/sier) maïs te ontpluimen. Eén enkele plant kan immers duizenden stuifmeel korrels afgegeven en daarmee de nieuwe rassen "vervuilen". De maïs van Raaphorst bestuift dan de maïs van de buren en niet andersom. Dat is wat extra werk en vraagt wat overleg maar gaat altijd goed.  

Tot slot nog een kleine tip: heeft u suikermais? Dan is het beste moment om te oogsten als de vrouwelijke bloemen helemaal bruin zijn. De korrels zijn dan nog niet donkergeel maar hebben een licht gele kleur. Als u later oogst wordt de suiker in de korrels door de plant omgezet in zetmeel. En dat is niet lekker. Kijk daarom goed en oogst alles in 1 keer. Ontblader de kolven en stoom zo kort in een laagje water op het fornuis. Afgieten en in plastic kan dit dan zo in de vriezer bij -18C. U kunt dan later de kolven op de BBQ doen of gaarkoken en opeten.

Mvrgr

Michel Raaphorst

Geschreven op 8 september 2013