Aardappelen

Aardappelen

De volkstuin werkt met een wisselteelt in een driejarig ritme per perceel. Dat betekent dat een perceel in drieën wordt verdeeld en dat steeds op een derde deel  daarvan aardappelen geteeld mogen worden. Denkt u er daarbij aan dat aardappelen verplicht tegen phytophthora gespoten moeten worden?

De plaats van de eventueel te verbouwen aardappels wordt door het Bestuur jaarlijks aangewezen. U bent verplicht zich aan de aanwijzingen van Bestuur te houden; op verkeerd bebouwde percelen zullen sancties van toepassing zijn. 

Elk jaar wisselt de plaats van de eventueel te verbouwen aardappelen.

Vanaf tegelpad naar einde tuinperceel is 25 meter 

In 2023 en 2026:
vanaf tegelpad is eerste 8 mtr vak A, voorste gedeelte 

In 2024 en 2027 :
vanaf tegelpad is tweede 8 mtr vak B, midden gedeelte

In 2025 en 2028:
vanaf tegelpad is derde 8 mtr vak C, achterste gedeelte

Hiervoor geldt: Zolang de overheid en de vereniging dit toestaat.

Phytophthora is een lastige schimmelziekte die uw oogst (en die van de buren) in een paar weken kan vernietigen. In verband met de agrarische gemeenschap rondom ons complex is het spuiten van aardappels tegen phytophthora verplicht; spuit verantwoord met een daarvoor bestemd middel want de schimmel kan snel toeslaan en zich verspreiden (bij vochtig en warm weer). Besmette planten dienen binnen 2 dagen afgevoerd te worden in afgesloten plastic zakken. Loop dus nooit over een perceel van iemand die aardappels verbouwt i.v.m. de kans op besmetting via je kleding! 

Onze bestuursleden/tuinbeheerders hebben toestemming om op de complexen controles uit te voeren waar aardappelen worden geteeld!

Voor Tomaten geldt hetzelfde, is familie van de aardappel en heeft ook last van deze ziekte. Door ze binnen (kas) te telen of onder een afdak kan je de kans op ziekte behoorlijk verkleinen. Zit er phytophthora in de tomaten, dan geldt dezelfde actie als voor de aardappelen! : afvoeren in gesloten zakken!

De aardappelziekte Phytophthora infestans 

Wij kennen al jaren de aardappelziekte, maar wat velen van ons niet weten is, dat door de import van aardappelen uit Mexico in 1976 er een nieuwe stam Phytophthora infestans werd ingevoerd, die zich kruiste met de hier al bijna anderhalve eeuw voorkomende vorm. Daardoor ontstond een veel agressievere vorm. Deze nieuwe stam overwintert in de grond, dringt sneller binnen in een plant, heeft een veel hogere groeisnelheid, kortom is veel gevaarlijker voor de aardappelteler. Bijkomend nadeel is, dat de aardappelziekte veel eerder verschijnt. 

Het is daardoor niet meer mogelijk vroege aardappelen zonder bespuiting volgroeid te krijgen. 

Ondanks dat er steeds meer resistente rassen op de markt komen, zal er om een uitbraak te voorkomen preventief gespoten moeten worden tegen Phytophthora. Zodra de bladen van de planten die naast elkaar staan elkaar gaan raken is spuiten (bij droog weer) noodzaak. 

Resistente rassen

Er worden steeds meer resistente rassen gekweekt. Deze worden ook wel 'robuuste' rassen genoemd. Een aantal voorbeelden van deze resistentere rassen zijn: Alouette, Vitabella, Twinner, Carolus, Bionica, Sapro Mira, Connect. Vroege rassen hebben vaak ook minder last van Phytophthora omdat ze eerder gerijpt zijn.

Kijk op de website van de teler of verkoper en controleer de resistentie van het ras, vaak benoemd als Phytophthora loof en Phytophthora knol. Deze rassen zijn meestal onder het kopje 'biologisch'te vinden. Ondanks de resistentie van deze rassen zal er wel preventief gespoten moeten worden tegen Phytophthora.

Bestrijdingsmiddelen

-LET OP!- Voor sommige middelen is een spuitlicentie vereist! Het is af te raden deze middelen te gebruiken. Bij het tuincentrum zijn ook middelen verkrijgbaar welke zonder licentie mogen worden toegepast.

Volg altijd de veiligheidsinstructies van het middel op.

Voorkiemen van aardappelen

Circa 3 weken voor de geplande aardappelpootdag de "poters" in een bakje doen en dat op een plek zetten waar veel licht komt met een temperatuur van minimum 10 graden Celsius.

Er worden spruiten zichtbaar die kort en stevig moeten zijn. Je kan het versnellen door de temperatuur op 18 graden Celsius te brengen en houdt ze bij veel licht. 

Doe dit alleen als er nog geen ogen/spruiten uitgelopen zijn. Als de spruiten uitgelopen zijn worden ze afgehard door de temperatuur weer naar beneden te brengen tot circa 6 a 10 graden C. 

Mag op een droge plaats buiten. Bescherm wel tegen nachtvorst! 

Als je het goed doet zijn de kiemen groen en niet te lang. Dus voldoende licht en voldoende afharden! Besef u dat alle aardappelplanten ziek kunnen worden en dat zieke aardappelplanten binnen 24 uur geruimd moeten worden. Wilt u minder risico lopen schakel dan over naar minder vatbare rassen. 

Wij raden de volgende rassen beslist af: Eersteling, Eigenheimer of Borger Bintje, Bildtstar, Rode Star

Aanbevolen rassen zijn:

vroeg
Premiëre
Prior
Lekkerlander
Fresco 

middelvroeg
Parel
Escort
Santé Bevelander Meerlander 

middenlaat en laat
Burmania
Raja
Surprise
Symfonia
Texla
Pimpernel 

Als tomatenras raden wij Bonset F1 of Maribel F1 aan