Algemene Tuinregels
Nieuwe leden ontvangen een HHR (zie Huishoudelijk Reglement) en alle leden worden geacht zich aan deze regels te houden.
Welke regels gelden er?
Er worden een aantal zaken van de leden verwacht. De meeste regels hebben als doel dat iedereen op een prettige manier kan tuinieren zonder overlast van een medetuinder te ondervinden. Meer informatie is ook te vinden in ons huishoudelijk reglement( zie HHR huishoudelijk reglement).
Als Lid wordt er het volgende van je verwacht:
Dat je je perceel netjes onderhoudt; vrij van bloeiende onkruiden (zie Ongewenste onkruiden), zodat jij en jouw buren daar geen last van hebben. Tuinafval, zoals bijvoorbeeld ziek aardappelloof, tomatenplanten/knollen,etc., dient afgevoerd te worden.
Dat je het hoofdpad en de grond tussen je perceel en het hoofdpad onderhoudt. Zorg er voor dat de tegels van het hoofdpad stevig blijven liggen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Je bent hiervoor verantwoordelijk als huurder.
Dat je gezamenlijk met je buren het tussenpad onderhoudt (ieder stelt voor een pad in de regel minimaal 15cm beschikbaar).
Dat een eventuele omheining om je perceel niet hoger is dan 1 meter vanaf de grond.
Dat je de regels met betrekking tot het telen van aardappelen (plaatsing, spuiten tegen Phytophthora, opruimen als er Phytophthora is) opvolgt (zie Aardappelen).
Dat je verder vrij bent om te telen wat je wil, mits wettelijk toegestaan. Het telen van wiet is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Voorkom dat er zich ongedierte op jouw tuin huisvest.
Bij het spitten rekening houden met de uitgezette afscheidingen.
Een goede leidraad; per 1 mei tuin bouwklaar, per 1 december tuin winterklaar, vóór 1 november greppels/perceel-scheidingen opschonen. De commissie van toezicht controleert de tuinen een aantal malen per jaar op onderhoud, aanzien en passie.
Plastic-folie van kassen dient voor 1 nov gedemonteerd te zijn in verband met mogelijke storm schade en overlast.
Alleen na overleg en akkoord van het bestuur mogen motorisch aangedreven werktuigen op de tuin.
Het houden van kleinvee past niet in onze huidige verenigingsvorm.
Opslag van spullen die niet in het kader van tuinieren passen is niet wenselijk.
Je dient vooraf te overleggen met één van de complexbeheerders over het plaatsen van b.v. een berging of een kas. Voor bergingen/kassen hoger dan 1 meter gelden tevens de regels van de overheid en dien je je te wenden tot de gemeente Noordoostpolder voor het aanvragen van een vergunning (zie Bergingen, kassen en andere bouwwerken).
Adreswijzigingen, emailwijzigingen, opzeggingen, etc. dienen schriftelijk of per email gemeldt te worden bij het secretariaat, dan wel de complexbeheerder (zie Contact en locatie).
De huur loopt per kalenderjaar. Als u uw tuin eerder opzegt, bent u verplicht om het hele kalenderjaar uw tuin schoon te houden. Onderverhuren mag alleen in overleg met de beheerder cq secretaris (zie Contact en locatie).
Bestaande gebouwen kunnen worden overgenomen door nieuwe huurders. Bij ontbreken van belangstellenden dienen de gebouwen door huurder worden afgebroken/opgeruimd.