Veszprém-Alsóörs vasútvonal


Az oldalról röviden

Nem vagyok megszállott vasútmániás, de ennek a vonalnak nagy rajongója lettem - több okból is.

Elfogulatlanul tekintve is az ország egyik legszebb vasútvonala volt: a vonat a Balaton-felvidék lankái közt kanyarogva érte el az almádi öreghegyi erdőt, majd azon túlhaladva páratlanul szép kilátás nyílt az utazó elé. S miközben a Balaton látványában gyönyörködött, a vonat lassan leereszkedett a tó partjára. Bár nem a Győr-Veszprém vasútvonal részeként épült, az kétségtelen, hogy mind funkcióját, mind szépségét tekintve hozzátartozott ahhoz és méltó folytatása volt annak.

A másik ok, ami miatt kedvelem ezt a vonalat, személyes. Apai nagyszüleim Balatonalmádiban laktak, és már kisgyerekként sokat hallottam erről a vasútvonalról. Kezdetben csak egy nagyon misztikus valami volt abból kifolyólag, hogy mindössze két kézzelfogható emlékével találkoztam, de gyerekfejjel egyiket sem értettem: az egyik a "hegy tetején" levő gőzmozdony-emlékmű volt, a másik pedig az "erdő közepén" levő vöröskő támfal. Nem igazán tudtam elképzelni, hogy hol és hogyan ment a vonat "fel a hegyre", utána pedig keresztül az erdőn, a meredek lejtésű hegyoldalban tovább Veszprémbe. Egy nagy fekete gőzmozdony látványa önmagában is izgalmas egy gyerek számára, a támfal esetében pedig az volt különös élmény, amikor egy-egy kirándulás alkalmával a Remete-patak forrásától az Óvári-kilátóhoz felfelé vezető ösvényen a támfal tetejének magasságába érve kereszteztük a vasút nyomvonalát, és két irányban oldalra elnézve egy darabon látni lehetett, ahogyan a zúzott kővel borított töltés az erdőben húzódik, majd elvész a bokrok sűrűjében (akkoriban a növényzet még nem volt kiirtva a nyomvonalnak ezen a szakaszán). Nézd csak, itt ment régen a vonat - mondta sokszor apukám. Az egész meseszerű és hihetetlen volt. Aztán ahogyan felnőttem, apránként egyre többet és többet tudtam meg róla. Minden lehetséges elérhető leírást és képet megkerestem az interneten, az egykori töltés nyomát pedig többször is bejártam mire eljutottam odáig, hogy gondolatban be tudtam utazni az egész vonalat. Magam elé képzeltem a síneket, ahogyan a Vödör-völgyben kanyarognak, vagy ahogy a vonat Almádi felett, az Öreghegy oldalában zakatol... Bár a részletek ismeretében az egykori vasútvonal rejtélyessége már megszűnt számomra, a rajongás maradt a régi.

1.1 Az a bizonyos gőzmozdony a hegy tetején...

1.2

1.3 ...és a mohával benőtt, titokzatos vöröskő támfal.

1.4 A töltés erdőben húzódó nyomvonala mellett egy szelvénykő
és a zúzott bazaltkő őrzi a vasút emlékét.


Az oldalt azért hoztam létre, hogy egy helyen közzétegyem azokat a képeket és információkat, amiket az idők során összegyűjtöttem. A cél egyrészt emlékállítás magának a vasútvonalnak, illetve annak a munkának és mérnöki teljesítménynek, amely a múlt század elején ezt létre tudta hozni. Tudomásom szerint jelenleg, a honlap indulásakor (2014 február) a vonalnak egy wikipédia szócikken és a vasutallomasok.hu-n levő állomáslistán kívül nincs önálló weboldala. Másrészt az volt a célom, hogy az összegyűjtött információkat pontosítsam, kiegészítsem, illetve hogy a meglevők mellé esetleg további képeket gyűjthessek az oldal látogatóinak segítségével. Biztos vagyok benne, hogy jó pár olyan fénykép lapul még családi fotóalbumokban, amely -ha nem is szándékosan- megörökítette a vonal egy részletét. Feltűnő, hogy az elérhető képek többsége néhány helyszín egyikén, leginkább állomások és megállóhelyek környékén készültek (ami persze érthető, hiszen az emberek többsége ezeken a helyeken közelíti meg a vasutat), és csak nagyon kevés van, amelyiken a vonal többi része látható. De ha csak a megállókat nézzük, azokról sincs mindegyikről archív kép: a meggyespusztai megállóhelyről és a szentkirályszabadjai állomásról egyáltalán nem találtam régi képet sehol abból az időből, amikor még üzemelt a vasút, és a káptalanfürediről sincs olyan fotóm, amikor még kétvágányos szigetperonos megállóhely volt. Ezeken kívül nagyon szívesen látnék még képet az alábbiakról:

  • Veszprémben, a mai Haszkovó út mentén, Jutasról a belváros felé tartó vonalrész;
  • Szentkirályszabadja és Almádi közt, a Vödör-völgyben húzódó vágányok vagy itt közlekedő vonat;
  • Almádi belterületén közlekedő szerelvény a megszüntetés előtti időkből.
Bár nem éltem még akkor, tudom, hogy annak idején a hatóságok nem igazán nézték jó szemmel, ha valaki a vasutat fényképezgette szabadidejében, tehát valójában az is csoda, hogy ennyi fénykép fennmaradt. Mégis hiszek abban, hogy még jó pár olyan fénykép létezik, amelyik -akár egy családi fotó részeként, a háttérben- megörökített egy éppen elhaladó szerelvényt, vagy a vonalnak egy olyan részét, amiről eddig nem volt elérhető archív kép. Az oldalt tehát annak reményében is hoztam létre, hogy az itt közzétett képek idővel gyarapodni fognak.

Végezetül meg kell említenem, hogy az oldal nem szakmai, ezért előre is elnézést kérek, ha néhol egy-egy vasúti szakkifejezést pontatlanul használok. Másrészt az oldalnak semmiféle üzleti jellege nincs, kizárólag a nosztalgiázás céljával jött létre. A közzétett képek egytől egyig az internetről származnak vagy valamilyen nyomtatott formában létező fénykép szkennelt változatai; egyik sem (sem a régiek, sem az újak) nem saját készítésűek, illetve nem az én tulajdonomban vannak, közzétételükre nem kértem senkitől engedélyt. Ez alapvetően kényelmi okokból történt, mivel meglehetősen sok képet szerettem volna feltenni az oldalra, és ennyi képnél hosszadalmas lett volna az összes tulajdonost felkutatni és engedélyt kérni. Mindezt azzal ellensúlyoztam, hogy -amennyire ez lehetséges volt- feltüntettem mindegyiknél a kép eredetét és -ha a kép mellett fel volt tüntetve- a készítőjét/tulajdonosát/feltöltőjét bízva abban, hogy Ők is örömmel fogják viszontlátni a képeiket ezen az oldalon. Mindazonáltal, ha bárkinek kifogása lenne az általa készített/birtokolt kép közzététele ellen, vagy problémája van annak eredetmegjelölésével kapcsolatban, bátran értesítsen a v.a.vasut@gmail.com email-címen. Ugyanakkor bármilyen más kritikai észrevételt, illetve jobbító, építő szándékú hozzászólást is szívesen látok ezen a címen.

Kellemes nosztalgiázást Mindenkinek!

* * *

Technikai információ: az oldalt Firefoxban készítettem és Chrome-mal is teszteltem, ezekkel a böngészőkkel nagyjából helyesen jelenik meg az oldal (bár észrevettem, hogy FF-on belül a verziószámtól is függ  a megjelenés), de tekintve hogy Google webhelyről van szó, feltételezem, hogy Chrome-mal jelenik meg a legjobban, megtekintését ezzel ajánlom. Internet Explorerrel nem próbáltam ki, ha valaki ezt használja és problémákat észlel, javaslom, hogy váltson a fent említett böngészőkre.