Wat eten we vandaag?



In de filmpjes prehistorisch koken en prehistorische soep kun je zien hoe de mensen in de prehistorie kookten en wat ze aten. Dat is wel heel anders dat wat wij tegenwoordig eten. In Nederland hoeven we niet ver te reizen om eten te vinden. We gaan gewoon naar de supermarkt om boodschappen te halen. Daar denken we nauwelijks nog bij na.


Maar stel je eens voor dat je vader elke dag het bos in moet om dieren te doden en te slachten. En dat je moeder ze boven een houtvuur braadt. Dat is waar de eerste mensen een groot deel van de dag druk mee waren. Ze jaagden op wilde dieren en verzamelden planten en knollen die ze konden eten. Ze brachten de buit naar een kamp, waar ze alles opaten. Als er geen wild meer in de buurt was, trokken ze verder. De mensen gingen dus de dieren achterna!

Natuurlijk hadden de eerste mensen geen geweren om dieren mee te schieten. Die waren toen nog niet uitgevonden. Ze hadden alleen hout, stenen en beenderen van dieren. Daarmee maakten ze pijlen, pijlpunten, speren en bijlen. Door bijvoorbeeld steeds met de ene steen op de andere te slaan, ontstonden er stenen met scherpe randen. Daarmee gingen de mensen de dieren te lijf.

Niet alle oude volkeren leefden van de jacht. Steeds meer mensen begonnen gewassen te verbouwen op het land. Ze werden boeren. Met zelfgemaakte werktuigen bewerkten ze de grond. Daarna strooiden ze er met de hand zaadjes in van tarwe en gerst.

Later gebruikten de mensen koeien om ploegen voort te laten trekken. Ze hielden het vee ook voor de melk en voor het vlees. Zo konden de mensen voor hun eigen eten zorgen en hoefden ze niet steeds rond te trekken. Er kwamen steeds meer boeren en steeds minder jagers.

Overdag waren de mannen dikwijls op jacht, of ze bewerkten hun stukje land. De vrouwen en kinderen bleven meestal in de buurt van het kamp of dorp. Daar zochten ze naar vruchten of naar kleine dieren die ze ook konden eten. Ze maakten de maaltijd klaar boven een vuur.

Dat vuur was er niet zomaar. Lange tijd hebben mensen niet geweten hoe ze zelf vuur konden maken. Waarschijnlijk hebben ze het eerste vuur met takken 'meegenomen' van de brand die bij een blikseminslag ontstond.

Later bedachten ze een middel om zelf vuur te maken. Ze draaiden een rond stokje tussen hun handen heel snel rond. De onderste punt van het stokje raakte een plankje, dat door de hitte in brand vloog. Door droge takjes onder het plankje te leggen, kon er een vuurtje worden gestookt.

Water werd gekookt door er hete stenen in te doen die een poos in het vuur hadden gelegen. Een heel gedoe. Maar wat moet je anders als er nog geen lucifers en aanstekers zijn?

uit: http://kinderenwebhotel.be.previewmysite.com/WO_tijd/prehistorie.htm

Denkopdracht bij Wat eten we vandaag.docx