Grotschilderingen

Tekenen is de oudste kunstvorm van mensen op aarde. In de oertijd maakte men al grotschilderingen: Ze schilderden de dieren, de mensen, enzovoort. Ze verfden met bloed of met het sap van vruchten. Veel grotschilderingen zijn nu heel kostbaar. Maar waarom zouden de mensen in die tijd nou eigenlijk grotschilderingen maken?

Omdat je het ze niet kan vragen, weet je het nooit zeker, maar misschien om een babbeltje te kunnen houden met andere stammen. Stammen kwamen elkaar eens in het jaar tegen om samen kinderen te krijgen. Als de vader of moeder bij de andere stam zou blijven, moest hij of zij wel hun manieren en jaagtechnieken weten. Die stonden allemaal in de grotten… Van de rituelen en het offeren tot het uitkiezen van een prehistorische kip.

Omdat de taal in de oertijd nog niet zo ontwikkeld was, en kinderen wel moesten leren jagen en dit weer doorgeven aan hun kinderen, maakten de mensen ook grotschilderingen. Om de jaagtactieken op te ‘schrijven’. Ze tekenden hoe ze moesten jagen, welke dieren lekker waren en hoe die eruit zagen, enzovoort. Niet iedereen maakte grotschilderingen, alleen speciale tekenaars. Dus in verhouding tot nu is er niet veel veranderd: Niet iedereen tekende, maar alleen de mensen die er talent voor hadden.

De meeste illustratoren en schilders denken dat het niet moeilijk is om op dezelfde manier grotschilderingen te schilderen als de mensen in de prehistorie deden. Maar dat is niet waar! Ja, het zijn wel eenvoudige figuurtjes vergeleken met de poppetjes van Rembrandt (wat een respect, hé?) maar Rembrandt tekende op een vlak doek en vlak papier met potlood en penseel. Zij op bobbelige, hobbelige grotten met hun vingers en takjes van bomen. En dan kan je nog details maken ook! Moet je de tekening hieronder zien; de Nachtwacht is er niks bij!

Een van de meest beroemde prehistorische grotschilderingen vind je in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Kijk maar op http://www.lascaux.culture.fr/#/en/02_00.xml. Daar kun je een rondleiding volgen door de grotten en schitterende grotschilderingen bewonderen.

uit: http://zelflerentekenen.nl/grotschilderingen/

Tekenopdracht bij grotschilderingen.docx