MANTENIMENT

Passant l’aspirador una vegada a la setmana o dues si és un lloc de molt de pas, és suficient per tenir la catifa o moqueta en bones condicions higièniques.

LES TAQUES

-La taca cal tractar-la abans que el líquid que l’ha provocat s’assequi.

-Treure primer amb una cullera tant la part sòlida com la líquida que hagi caigut.

-Pressionar amb un tovalló de paper o un drap de cotó, sense fregar.

-Amb una esponja o una tovallola ben xopa d’aigua pressionar sobre la taca fins que la humitat surti per sota de la catifa.

-Separar la catifa del terra amb algun objecte, per facilitar que s’assequi. Si es tracta d’una moqueta es pot accelerar l’assecatge amb un assecador del cabell.

-Quan la llana estigui ja seca, si la taca persisteix, caldrà aplicar alguna de les formules que recomanem, segons quin producte hagi estat la causa de la taca.

-OLI – GRASSA – MANTEGA – CERA – MAIONESA – FLAM – GELAT – CREMES COSMÈTIQUES – QUITRÀ – LLAPIS DE LLAVIS (MEITAT D’AIGUA I L’ALTRA MEITAT DE DISSOLVENT O TETRACLOROETILÈ)

-BEGUDES DE REFRESC – LICORS – DOLÇOS – MELMELADA – SANG – VÒMITS – EXCREMENTS (MEITAT D’AIGUA I L’ALTRA MEITAT DE DETERGENT NEUTRE I VINAGRE BLANC)

-CAFÈ – CACAU – TE – XOCOLATA – SALSA – OUS – FRUITA (MEITAT D’AIGUA I MEITAT DE DETERGENT NEUTRE, UNA VEGADA SEC, DISSOLVENT)

-VI NEGRE (AIGUA SOLA I SI QUEDA MARCA, AIGUA AMB SUC DE LLIMONA)

-TINTA – BOLÍGRAF – RETOLADOR (AIGUA AMB SUC DE LLIMONA I SI QUEDA MARCA, ALCOHOL)

-MEL – SUCRE (AIGUA TÈBIA)

-LACA D’UNGLES (ACETONA)

-ORINS (VINAGRE BLANC. UNA VEGADA SEC, SI HA QUEDAT MARCA MEITAT D’AIGUA I L’ALTRA MEITAT DETERGENT NEUTRE AMB DISSOLVENT)

-En tots els casos es recomana no fregar. Pressionar amb un drap de cotó o tovallola a mode de tampó. Si es creu que és imprescindible fregar, fer-ho sempre de fora cap al centre de la taca.

FARMACIOLA D’EMERGÈNCIA PER A TAQUES

-És convenient tenir preparat en una ampolla de litre: AIGUA DE L’AIXETA, UNA CULLARADETA DE DETERGENT NEUTRE, I UNA DE VINAGRE BLANC.

Serveix com a primer servei d’urgència, per desprès amb calma, analitzar què és el que anirà millor pel tipus de taca que cal treure.

-Un darrer consell: es recomana la no utilització d’amoníac per les catifes i moquetes de llana. Si bé dóna uns resultats sorprenents a primera vista, cal saber que l’amoníac ataca i descoloreix els colors de la llana.

tornar