HOME / ДОМАШНЯ

Тропар (г. 1): Хоч камінь запечатали юдеї* і воїни стерегли пречисте тіло твоє,* воскрес Ти, тридневний Спасе,* даруючи світові життя.* Ради цього сили небесні взивали до Тебе, Життєдавче:* Слава воскресенню твоєму, Христе,* слава царству твоєму,* слава промислові твоєму,* єдиний Чоловіколюбець.


Тропар (г. 4): Люди, заздалегідь тіштеся,* з вірою плещіть руками і в любові зберіться,* днесь радуючись і світло воскликуючи всі з веселістю,* Божа бо Мати має з земного до висот перейти славно.* Її піснями повсякчасно як Богородицю славимо.


Тропар (г. 8): Православ’я наставнику, благочестя й чистоти учителю,* вселенної світильнику, монахів богонатхненна окрасо, Максиме премудрий,* ученнями твоїми все просвітив ти, сопілко духовна,* моли Христа Бога, щоб спас душі наші.


Кондак (г. 1): Воскрес Ти як Бог із гробу у славі* і світ із собою воскресив,* і людське єство як Бога оспівує Тебе,* і смерть щезла.* Адам же ликує, Владико,* і Єва нині, від узів ізбавляючись, радується, взиваючи:* Ти, Христе, той, хто всім подає воскресіння.


Слава: Кондак (г. 8): Послідовником Отців був ти, преподобний,* наслідувавши їхнє життя,* учення, вдачу і стриманість,* молитву й чування.* Тому маючи сміливість перед Господом,* випроси прощення прогрішень і спасіння нам, що співаємо тобі:* радуйся, отче Теодосію.


І нині: Кондак (г. 4): У славній пам’яті Твоїй* вселенна, оздоблена безтілесним духом,* розумно з веселістю взиває до Тебе:* радуйся, Діво, християн похвало.

Прокімен (г. 1): Будь, Господи, милість твоя на нас, бо уповали ми на Тебе (Пс. 32,22).


Стих: Радуйтеся, праведні, у Господі, правим належить похвала (Пс. 32,1).


Прокімен преподобного, (г.7): Чесна перед Господом смерть преподобних Його (Пс.115,6).


Стих: Що віддам Господеві за все, що Він воздав мені? (Пс.115,3).

До Корінтян першого послання святого апостола Павла читáння.

Ряд: 1 Кор. 131 зач.; 4, 9-16.


9. Браття, Бог поставив нас, апостолів, останніх, немов призначених на страту; ми бо стали видовищем і світові, і ангелам, і людям. 10. Ми нерозумні Христа ради, ви у Христі розумні, ми немічні, ви сильні; ви славні, ми без слави. 11. До цього часу ми голодні і спраглі, і нагі, нас б'ють, ми скитаємось; 12. ми трудимося, власними руками; нас ображають, і ми благословляємо; нас гонять, і ми терпимо; 13. нас лають, і ми доброзичливі; ми стали сміттям світу, викидками всіх аж досі.

14. Пишу це не щоб осоромити вас, але щоб як дітей моїх улюблених навести на розум. 15. Бо хоч би ви мали тисячі учителів у Христі, але батьків небагато, я бо вас породив через Євангеліє у Христі Ісусі. 16. Благаю, отже, вас: Будьте моїми наслідувачами, як і я Христа.


До Євреїв послання святого апостола Павла читáння.

Св: Євр. 334 зач.; 13, 7-16.

7. Браття, пам’ятайте про наставників ваших, які звіщали вам слово Боже, і, дивлячись уважно на кінець їхнього життя, наслідуйте їхню віру. 8. Ісус Христос учора й сьогодні – той самий навіки.

9. Не дайте себе звести різними та чужими науками; воно бо добре укріпити серце благодаттю, не стравами, які не принесли ніякої користи тим, що їх тримались. 10. У нас є жертовник, з якого не мають права їсти ті, що при наметі служать. 11. Бо м'ясо тих звірят, кров яких первосвященик вносив у святиню за гріхи, палиться за табором. 12. Тому й Ісус, щоб освятити народ власною кров'ю, страждав поза містом. 13. Вийдімо, отже, до нього поза табір, несучи наругу його, 14. бо ми не маємо тут постійного міста, але майбутнього шукаємо. 15. За його посередництвом приносімо завжди Богові жертву хвали, тобто плід уст, які визнають його ім'я. 16. Добродійства та взаємної щедроти не забувайте: такі бо жертви Богові приємні.

Алилуя (г. 1): Бог, що дає відплату мені і покорив народи мені (Пс. 17,48).


Стих: Ти, що величаєш спасення царя і твориш милість помазаникові своєму Давидові і сімені його до віку (Пс. 17,51).


Алилуя препродобного, (г.6) : Блажен муж, що боїться Господа, заповіді Його дуже любі йому (Пс. 111,1).


Стих: Сильне на землі буде сім’я його (Пс.111,2).

Від Матея святого Євангелія читáння.

Ряд: Мт. 72 зач. 17, 14-23.


14. В той час якийсь чоловік приступив до Ісуса і, припавши йому до ніг, 15. каже:

– Господи, змилуйся над моїм сином, бо він причинний і тяжко нездужає: часто кидається в огонь, часто й у воду. 16. Я був привів його до твоїх учнів, та вони не могли його зцілити.

17. – Роде невірний та розбещений, – відповів Ісус, – доки я маю бути з вами? Приведіть мені його сюди!

18. Ісус погрозив йому, і біс вийшов з хлопця; і юнак видужав тієї ж хвилі. 19. Тоді підійшли учні до Ісуса насамоті й спитали:

– Чому ми не могли його вигнати?

20. Ісус сказав їм:

– Через вашу малу віру; бо істинно кажу вам: коли матимете віру, як зерно гірчиці, скажете цій горі: перенесися звідси туди – і вона перенесеться; і нічого не буде для вас неможливого. 21. А щодо цього роду бісів, то його виганяють лише молитвою і постом.

22. Як вони зібралися в Галилеї, Ісус сказав до них: Син чоловічий має бути виданий у руки людям, 23. і вони його уб'ють, але третього дня він воскресне. І вони тяжко зажурились.

Від Матея святого Євангелія читáння.


Св: Мт. 43 зач. 11, 27-30.

Сказав Господь своїм учням:.

27. Все передане мені моїм Отцем, і ніхто не знає Сина, крім Отця, і Отця ніхто не знає, крім Сина, та кому Син схоче відкрити.

28. Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас. 29. Візьміть моє ярмо на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, і найдете полегшу душам вашим. 30. Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий.

Ще молимось, щоб Господь Бог зіслав Святого Свого Духа на ввесь український народ і дав йому ласку витривалості у вірі, надії й любові серед теперішніх важких випробувань; дарував йому мир та визволив від усяких ворогів, щоб він міг у справедливості і правді прославляти доброго і милосердного Бога, Господи, вислухай і помилуй.


Ще молимось за Божу опіку над усіма воїнами, які виконують свій обов'язок захисту Вітчизни, щоб Господь Бог зміцнював їхні відвагу й мужність та охороняв від ворогів видимих і невидимих, Господи, вислухай і помилуй.


Ще молимось за тих, які постраждали внаслідок бойових дій: за поранених, переселенців; тих, які втратили рідних, помешкання, майно; за всіх тих, які перебувають у зоні вiйни, щоб Господь Бог захистив та оздоровив їх, зберіг від усякого лиха та обдарував своєю благодаттю, Господи, вислухай і милостиво помилуй.


Преподобного: В пам’ять вічну буде праведник, злих слухів не убоїться (Пс.111,6-7). Алилуя, тричі.

Священик: Христос, що воскрес із мертвих, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, святих, славних і всехвальних апостолів, святого отця нашого Йоана Золотоустого, архиєпископа Константинограда, святого якого є храм і преподобного отця нашого Теодосія, ігумена Печерського, перенесення мощей якого сьогодні пам'ять торжественно звершуємо, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Ієрей: Христос, що вoскрес iз мертвих, iстиний Бoг наш молитвами пречистої своєї Матері, святих славних i всехвальних апoстoлiв, святoгo oтця нашoгo Йoана Зoлoтoустoгo, архиєпискoпа Кoнстантинoграда, i святoгo iм'я (якoгo є храм, i якoгo є день), i всiх святих, пoмилує i спасе нас, як благий i чoлoвiкoлюбець.

Хoр: Амiнь.