Faraons

El faraó El cabdill de l’antic Egipte era un rei totpoderós: el faraó, sobirà de l’Alt i el Baix Egipte i considerat com un déu. El seu poder era immens: cap d’estat, cap religiós i comandant de l’exèrcit. 

Regnava sobre tot el territori amb nombrosos funcionaris a les seves ordres que tenien cura de l’administració. 

El faraó decidia la construcció dels temples. El títol de faraó es transmetia de pares a fills. La reina tenia el títol de Gran Esposa. 

El faraó En l’acte de la coronació, el faraó rebia les insígnies de la reialesa: dos objectes encreuats al pit simbolitzaven la força: l’ assot i el ceptre . Al front hi duia una cobra femella amb el coll inflats per espantar l’enemic, i la barbeta postissa. Al cap duia el nemes , una peça de roba de ratlles blanques i blaves que li arribava a les espatlles. En les representacions plàstiques el seu nom estava envoltat per un enqua dra ment el·líptic: el cartutx . El faraó s’exercitava en l’ofici de les armes des de petit, practicant el tir amb arc o caçant lleons al desert. A vegades podia comandar els arquers i la infanteria en les batalles, dret sobre el carro.

Qui eren?

A dalt de tot hi havia el rei o faraó, que simbolitzava la unitat del país i gaudia d’un poder absolut al ser l’amo i senyor de les terres i de les persones. El faraó concentrava a les seves mans tots els poders: dictava les lleis, governava el país, posseïa gran part de les terres, controlava el comerç i manava l’exèrcit. El seu poder era tan gran que se’l considerava un déu vivent: el fill de Ra, déu del sol.

Quan un faraó moria, el succeïa el seu fill, és a dir, es van formar autèntiques dinasties. Al llarg de la seva història Egipte va tenir 31 dinasties. En les dinasties més antigues van destacar els faraons Kheops, Kefren i Micerí, que van construir les piràmides de Gizeh. En les dinasties més modernes van destacar Tuthmosis I i Ramsès II, que van ser grans guerrers.

Els egipcis creien que els faraons eren déus. Per això, tothom s’agenollava quan passaven i ningú no podia mirar-los la cara ni tocar-los. També pensaven que tenien poders màgics, com ara fer que les aigües del Nil creixessin. Els faraons vivien envoltats de riqueses, en grans palaus amb centenars de servents i esclaus.

•      Els faraons eren els reis d’Egipte i eren considerats un déu vivent .

•      Els egipcis creien que els faraons  eren fills d’un déu Ra ,déu del sol.

•      Podien tenir més d’una dona, la principal estava considerada una deessa.

•      Tenien un poder immens: fan de cap polític, cap religiós i militar.

•      El títol   de faraó es transmetia de pares a fills, en cas de no tenir fills el succeïa         el seu germà  i sinó la seva mare  .

•      Manava que li paguessin  impostos ,en forma d’una part de la collita .

•      No tots els faraons portaven la mateixa corona, segons el seu significat.

•      El faraó governa i és propietari del país.

•      Al voltant del faraó hi havia els sacerdots  i els funcionaris (escribes).

Els deures dels faraons eren :

      •  Aconseguir que hi regnés pau i justícia.

      •   Protegir els egipcis.

     •  Fer ofrenes als deus del Nil.

     •  Repartir  aliments pel poble quan no hi havia bones collites.   

 En l’acte de la coronació, el faraó rebia les insígnies de la reialesa: dos objectes encreuats al pit simbolitzaven la força: l’assot i el ceptre. Al front hi duia una cobra  femella amb el coll inflats per espantar l’enemic, i la barbeta postissa.

Al cap duia el Nemés, una peça de roba de ratlles blanques i blaves que li arribava a les espatlles.

En les representacions plàstiques el  seu nom estava envoltat per un enquadrament el·líptic: el cartutx.

El faraó s’exercitava en l’office de les armes des de petit, practicant el tir amb arc o caçant lleons al desert.

La doble corona s’anomena pschent. El dia de la coronació el faraó es posa aquestes dues corones, que mostren la unió entre l’Alt Egipte i el Baix Egipte.

La cobra, o uraeus, és el símbol del Baix Egipte i protegeix al faraó. Sovint a la corona s’associa el falcó, símbol de la deessa Nekhbet de l’alt Egipte.

A vegades podia comandar els arquers i la infanteria en les batalles, dret sobre el carro.

La cort del faraó

On vivien?

El palau reial estava construït amb tova. La pedra es reservava per la construcció de les piràmides, temples i monuments.

El palau es construïa a la capital però el faraó tenia palaus cases a tot el país.

En el palau del faraó hi vivia molta gent: les seves esposes, els seus fills, els servent si els soldats de la guàrdia.

Al palau hi havia una finestra des d’on el faraó i la reina apareixien quan es celebrava alguna festa.

Al voltant del palau hi havia diferents edificis: les mansions dels membres del govern, les habitacions dels servents, les cuines, els graners, els magatzems on es guardaven els tresors reials, el temple d’Amon, una biblioteca on es guardaven els papers i on estudiaven els fills del faraó.

Al voltant del palau els faraons feien construir jardins i llacs molt gran per on podien navegar amb baruqes, també tenien parcs zoològics amb animals salvatges.