Vervolg

Vervolg van de jaartallen van 1945-2006: 1976-2006

1976

24-3 Militaire putsch in Argentinië, president Isabel Perón wordt aan de kant gezet, de macht wordt overgenomen door een militaire junta onder leiding van Jorge Videla.

1-4: Apple Computer Company wordt opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne.

18-5: Justitie legt in overleg met minister van Agt beslag op de apparatuur van de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede (Noord-Holland).

juni: In Spanje worden vrije verkiezingen gehouden. Hiermee is heel niet-communistisch Europa nu democratisch.

28-7: Alle zes miljoen inwoners van Peking verblijven dagenlang op straat na zeer zware aardbevingen, die het noordoosten van China treffen en het leven eisen van 240.000 mensen.

25-8: Harm Wiersma wordt wereldkampioen dammen.

26-8: Presentatie van het rapport van de Commissie-Donner over de Lockheed-affaire.

2-11: De democraat Jimmy Carter wordt tot 39e president van de Verenigde Staten gekozen. Het is de eerste keer sinds 1850 dat een president uit het diepe zuiden wordt gekozen. Bovendien is het de eerste keer sinds 1932 dat een staatshoofd in functie (president Gerald R. Ford) verslagen wordt door zijn uitdager. De overwinning van de 52-jarige ex-gouverneur van Georgia is echter miniem. Hij haalt 52% van de uitgebrachte stemmen. Met name de "onafhankelijke" kandidaat Eugene McCarthy heeft hem behoorlijk dwars gezeten.

15-11: Pieter Menten verdwijnt spoorloos. (Zie: De zaak Menten.)

6-12: De Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten wordt nabij Zürich gearresteerd, dankzij het speurwerk van journalist Hans Knoop.

1977

18-1: Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.

2-2: De Drentse amateurarcheoloog Tjerk Vermaning moet voor de rechtbank in Assen verschijnen omdat de authenticiteit van Vermanings vondsten in twijfel wordt getrokken.

22-3: Premier Joop den Uyl biedt het ontslag aan van zijn kabinet, dat op de valreep is gestruikeld over de grondpolitiek.

27-3: Een Boeing 747 van de KLM botst door zware mist op een andere Jumbojet (van PanAm) op het vliegveld van Tenerife (Canarische Eilanden). 583 mensen komen om in de grootste vliegtuigramp ooit. Zie Vliegtuigramp Tenerife.

3-4: Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.

29-4: Voor de voorlopig laatste keer wordt de wereldberoemde rommelmarkt op het Waterlooplein in Amsterdam gesloten. De markt wordt naar een andere locatie verplaatst; op het Waterlooplein zal het nieuwe stadhuis, de Stopera worden gebouwd.

3-5: Pieter Menten staat terecht voor de executie van 200 Poolse burgers in 1941.

5-9: De West-Duitse werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer wordt ontvoerd door het Commando Siegfried Hauser, een onderdeel van de Rote Armee Fraktion.

12-9: Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.

22-9: De RAF-terrorist Knut Folkerts schiet bij zijn aanhouding in Utrecht twee agenten neer.

18/25-9: Vredesweek. Het Interkerkelijk Vredesberaad kondigt een 10 jaar durende campagne aan onder het motto "Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland".

2-11: De miljonair Maup Caransa koopt zich voor de som van tien miljoen Nederlandse guldens vrij van zijn ontvoerders.

14-12: Pieter Menten, een Nederlandse oorlogsmisdadiger, wordt veroordeeld tot vijftien jaar gevangenschap.

1978

5-3: Een onderzoek naar het onreglementair aanschaffen van koopsompolissen wordt stilgelegd.

9-4: PSV wint in het eigen stadion de UEFA-Cup door een 3-0-overwinning op het Franse Bastia.

25-6: In de finale van het WK voetbal verliest het Nederlands elftal met 3-1 van gastland Argentinië. Bij een stand van 1-1 in de laatste minuut van de reguliere speeltijd treft Rob Rensenbrink de paal.

6-8: In het pauselijk buitenverblijf Castel Gandolfo overlijdt Paus Paulus VI aan de gevolgen van een hartaanval

26-1: Als opvolger van Paus Paulus VI wordt de Italiaan Albino Luciani uitgeroepen tot paus. Hij neemt de naam Johannes Paulus I aan, als eerbetoon aan zijn twee voorgangers.

17-9: De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en Israël worden gesloten.

28-9: Paus Johannes Paulus I overlijdt - vermoedelijk - aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn pontificaat heeft slechts 33 dagen geduurd.

16-10: Karol Wojtyla, de aartsbisschop van Kraków, wordt uitgeroepen tot nieuwe paus. Hij neemt de naam Paus Johannes Paulus II aan.

7-11: Wim Aantjes treedt af als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede kamer na onthullingen over zijn gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

7-11: Johan Cruijff speelt zijn laatste wedstrijd met Ajax tegen Bayern München en verliest met 8-0.

8-12: In Spanje wordt per referendum met een grote meerderheid de huidige, post-Franquistische grondwet aangenomen.

30-12: Nederland wordt getroffen door zware sneeuwstormen die een ongekende chaos veroorzaken.

1979

27-12: Rhodesië (het huidige Zimbabwe) krijgt een zwarte regering.

1980

16-1: Het stakingsverbod voor ambtenaren en Spoorwegen wordt uit de Nederlandse wet geschrapt. Dit verbod was onderdeel van de "worgwetten" van Abraham Kuyper uit 1903.

31-1: Koningin Juliana kondigt aan dat ze op 30 april van dit jaar afstand zal doen van de troon, ten gunste van haar dochter Beatrix die deze dag haar 42ste verjaardag viert.

25-2: De Olympische Winterspelen in het Amerikaanse Lake Placid worden gesloten. De meest succesvolle landen zijn de Sovjet-Unie en de DDR, met respectievelijk tien en negen gouden medailles. Voor Nederland is er één gouden medaille, voor Annie Borckink op de 1500 m. schaatsen, twee maal zilver en één keer brons.

25-2: Staatsgreep in Suriname, gepleegd door een groep Onderofficieren onder leiding van sergeant en sportinstructeur Desi Bouterse: de Sergeantencoup. Acht mensen komen om het leven. Een Nationale Militaire Raad wordt voorlopig het belangrijkste bestuursorgaan.

29-2: In Amsterdam breken de eerste grote krakersrellen uit als de politie krakers wil verwijderen uit een pand aan de Vondelstraat. De straatgevechten houden enige dagen aan.

3-3: In opdracht van de burgemeester van de gemeente Amsterdam wordt de Vondelstraat in de stad Amsterdam heroverd op de kraakbeweging. Tanks van de landmacht ruimen de barricades op.

11-3: In Zimbabwe gaat de overwinning in de eerste vrije verkiezingen (zij het dat er van de 100 zetels toch nog 20 voor de blanke minderheid is gereserveerd) naar Robert Mugabe. Hij benoemt een kabinet van 20 zwarte (onder wie zijn grote rivaal Joshua Nkomo) en drie blanke ministers. Daarmee wil hij proberen, na de koloniale tijd en de tijd van discriminatie onder een racistisch blank bewind, de weg naar nationale verzoening op te gaan.

30-4: Abdicatie van koningin Juliana ten gunste van haar oudste dochter Beatrix. De inauguratie van Beatrix als koningin der Nederlanden gaat gepaard met grote krakersrellen die de geschiedenis ingegaan zijn als het kroningsoproer.

8-5: In het stads- en streekvervoer wordt de strippenkaart ingevoerd als onderdeel van het nationaal tariefsysteem.

30-5: In Zürich breken onlusten uit. Aanleiding is dat er 61 miljoen Zwitserse franken subsidie aan de Opera worden toegekend, terwijl er geen geld zou zijn voor een jeugdcentrum. De hele zomer roeren de jongeren zich in Zürich en andere Zwitserse en zelfs Duitse steden.

20-7: Na vijf keer tweede te zijn geworden wint Joop Zoetemelk, als tweede Nederlander in de geschiedenis, de Ronde van Frankrijk. Ook de tweede plaats is voor een Nederlander: Hennie Kuiper.

11-11: Fusievergadering in Den Haag die leidt tot het ontstaan van het CDA, uit de politieke partijen ARP, CHU en KVP.

4-11: De voormalige filmacteur Ronald Reagan krijgt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 51 procent van de stemmen, tegen de zittende president Jimmy Carter 41 procent. Ook verwerven de Republikeinen, de partij van Reagan, met 53 van de 100 zetels een meerderheid in de Amerikaanse Senaat. Daarmee is een einde gekomen aan de coalitie van zwarten, armen, vakbonden en intellectuelen die sinds Franklin Delano Roosevelts New Deal (VS) een stempel zette op de politiek.

28-12: De Nederlandse zondebok Marinus van der Lubbe, wordt postuum vrijgesproken.

De cent wordt in Nederland officieel afgeschaft, maar blijft tot 1983 in omloop.

1981

16 - In Karachi wint de Nederlandse hockeyploeg voor het eerst de Champions Trophy.

30 - De dagboeken van Anne Frank blijken door haar vader Otto Frank op kritische passages ernstig te zijn ingekort voordat ze na de Tweede Wereldoorlog werden gepubliceerd

30-3: - De pas geïnstalleerde nieuwe Amerikaanse president Ronald Reagan wordt in Washington D.C. door de op dat moment 25-jarige student John Hinckley Jr.neergeschoten en raakt zwaargewond. De woordvoerder van de president, James Brady, raakt zwaargewond en zal verlamd blijven. De aanslagpleger wordt geestesziek bevonden en opgenomen in een psychiatrische inrichting.

13-4: - Aanslag op Paus Johannes Paulus II door de Turk Mehmet Ali Ağca, die op 22 juli tot een levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld. Later zal de paus hem opzoeken in zijn cel en hem vergeving schenken.

5-6: - Dr. Michael Gottlieb beschrijft een nieuwe, mysterieuze ziekte: aids.

29-7: - Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer.

10-9: - Het is 44 jaar geleden dat het schilderij 'Guernica' werd gemaakt door Pablo Picasso en nu komt het uit de VS naar Spanje terug. Het zal voortaan te zien zijn in het 'Casón del Buen Retro' in Madrid. Het werkt beeldt het bombardement uit dat vliegtuigen van een Duits legioen tijdens de Spaanse Burgeroorlog uitvoerden op de Noord-Spaanse stad Guernica.

22-9: In Frankrijk rijdt voor het eerst de Train à Grande Vitesse, op dat moment de snelste trein ter wereld.

oktober

9-11: - Berichten over het 'Waldsterben', het afsterven van de bossen, verwekken in West-Duitsland grote ongerustheid. In de bossen zou de helft van alle bomen ziek zijn door luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Het verschijnsel wordt vervolgens in heel Europa geconstateerd.

1982

1-1: De Nederlandse militaire vrouwenafdelingen MARVA, Luva en Milva worden opgeheven.

12-1: Het Britse persbureau Reuters bericht dat volgens twee Amerikaanse onderzoekers het zeeniveau sinds 1940 wereldwijd is gestegen met 13 cm.

31-3: 3500 Britse militairen landen op de door Argentinië bezette Falklandeilanden, in de buurt van de hoofdstad Port Stanley. Het opgevorderde passagiersschip Queen Elizabeth II heeft ze gebracht. Deze oorlog zal twee en een halve maand duren en het leven kosten aan 250 Britten en 700 Argentijnen.

2-4: De Falklandeilanden zijn het decor voor een oorlog tussen Engeland en Argentinië (Falklandoorlog). De oorlog speelt eigenlijk al 150 jaar, maar op 2 april 1982 vallen de Argentijnen de hoofdstad aan.

4-5: De moderne Engelse destroyer "HMS Sheffield" wordt vernield tijdens het Falkland-conflict. Van de bemanning van 270 sneuvelen 31 opvarenden, wat in het thuisland grote verslagenheid wekt.

13-5: Het Kabinet-Van Agt II valt, nadat de PvdA-ministers het oneens blijven met de bezuinigingen voor 1983. CDA en D'66 gaan in een interim-kabinet Van Agt door tot de nieuwe verkiezingen van 8 september 1982.

18-6: Vier dagen na de capitulatie van zijn troepen op de Falklandeilanden treedt de voorzitter van de militaire junta in Argentinië, generaal Leopoldo Galtieri, af als president en legerleider. De hoop dat de democratie terugkeert, blijft vooralsnog onvervuld.

17-8: Bij Philips in Hannover wordt de eerste Compact disc geproduceerd: 'Visitors' van ABBA.

8-9: Bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt de PvdA weer de grootste partij. Desondanks komt er geen nieuw kabinet Den Uyl, maar gaan CDA en VVD een coalitie aan, met als premier CDA'er Ruud Lubbers. Diens eerste kabinet wordt op 4 november beëdigd. Bert de Vries wordt de nieuwe fractievoorzitter.

14-9: Grace Kelly, prinses Gracia van Monaco, in de jaren 50 een gevierd filmactrice, overlijdt op 52-jarige leeftijd na een verkeersongeval.

13-10: Het Internationaal Olympisch Comité besluit officieel beroepssporters toe te laten tot de Spelen.

20-10: In het Olympisch Stadion Loezjniki vindt een ramp plaats tijdens de voetbalwedstrijd Spartak Moskou-HFC Haarlem. Als in de slotfase een goal wordt gescoord komen ten minste 66 toeschouwers, maar waarschijnlijk veel meer, om in het gedrang.

4-11: Ruud Lubbers wordt minister-president van Nederland.

8-12: Decembermoorden. Vijftien leden van de Surinaamse bevolking worden op bevel van Desi Bouterse doodgeschoten.

1983:

2-1 - De Engelse politie maakt bekend dat op 3 december 1982 de grootste bankroof uit de geschiedenis heeft plaatsgevonden. De buit bedraagt 10 miljoen Britse pond.

8-1 - Een grote opstand breekt uit in de beruchte Sing Sing-gevangenis in New York.

9-1 - Amerikaanse wetenschappers stellen voor het eerst ergens in het heelal een 'zwart gat' vast. Het is 150.000 lichtjaar van de aarde verwijderd.

In januari worden in Nederland de eerste drie patiënten geregistreerd met aids.

5-2: Zeer lang was er gezocht naar Klaus Barbie, ook wel aangeduid als 'de slachter van Lyon', die tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofd van de Gestapo was in de Franse stad Lyon. Bolivia levert hem uit en zet hem op een vliegtuig naar Frankrijk, waar hij wordt ingerekend. Na een geruchtmakend proces wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

4 - Oprichting EOE, de hedendaagse Beurs van Amsterdam, de AEX.

12 - Op de Ronde Tafel Conferentie in Den Haag wordt besloten dat Aruba vanaf 1986 een status aparte zal krijgen, los van de andere Nederlandse Antillen. Na tien jaar volgt dan volledige onafhankelijkheid.

21 - Laatste devaluatie van de Nederlandse gulden tegenover de Duitse mark totdat ze beide op 1 januari 1999 opgaan in de euro. De Duitse mark stijgt 5,5% ten opzichte van het EMS terwijl de stijging van de gulden 3,5% is, zodat er effectief een devaluatie van ongeveer 2% is.

2-4: In totaal 41 vaten met zeer giftig dioxine – afgegraven aarde uit het Italiaanse plaatsje Seveso, dat in 1976 werd vergiftigd door een gaswolk uit een chemische fabriek – zijn zoekgeraakt. Na een wekenlange zoektocht in heel Europa worden de vaten op 19 mei teruggevonden: ze liggen opgeslagen in een oude loods bij Lille in Noord-Frankrijk. In juni gaat de last naar Ciba-Geigy in Basel om in speciale ovens te worden verbrand. Dat zal in 1985 gebeuren.

5-4: Cevdet Yılmaz schiet zes mensen dood in een café in Delft. Hij krijgt hiervoor levenslang.

25-4: Het Duitse weekblad Stern heeft de hand gelegd op 60 schriften met dagboekaantekeningen, die samen de dagboeken van Adolf Hitler zouden zijn. Er ontstaat een hevige discussie over de authenticiteit, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat er sprake is van een vervalsing.

4-5: Iran wijst achttien Russische diplomaten uit vanwege 'inmenging in binnenlandse aangelegenheden'; tegelijkertijd wordt de communistische Tudeh-partij verboden, die eerder het regime gesteund had.

9-5: Een onderzoek dat een team van deskundigen uitvoerde in opdracht van de Wereldgezondheidsconferentie van 1981 komt tot de slotsom dat het in geval van een nucleaire oorlog niet mogelijk zal zijn om de gewonden medische hulp en verzorging te bieden.

25-5: In het Amerikaanse tijdschrift Science schrijft een groep Franse onderzoekers de nieuwe immuunziekte aids toe aan een humaan retrovirus. Die bevinding blijkt juist. In de VS begint de geheimzinnige ziekte, die zich eerst beperkte tot kringen van homoseksuele mannen en drugsspuiters, om zich heen te grijpen. Ook in Europa worden de eerste gevallen gediagnosticeerd.

18-7: In een leslokaal van de legerplaats bij Oldebroek, onderdeel van het Artillerie Schietkamp te 't Harde, gemeente Elburg, explodeert een AP-23 mijn. Het ongeval vindt plaats tijdens een les "mijnen en valstrikken". Zes militairen, onder wie de instructeur, worden gedood en tien militairen raken gewond, van wie twee zeer ernstig. Op 19 juli 1983 overlijdt één van de twee ernstig gewonde militairen.

21-7 - Op het Vostokstation op de Antarctica wordt een buitentemperatuur gemeten van -89,2 graden Celsius, de laagste buitentemperatuur ooit op aarde vastgesteld.

10-8: In de monding van de Oosterschelde wordt de eerste betonnen pijler voor de Oosterscheldekering afgezonken. De kosten van de doorlaatbare pijlerdam worden geschat op 7,5 miljard gulden.

15-8: Kranten publiceren het door de regering geheim gehouden rapport inzake de grootste particuliere belegger in Nederland, het pensioenfonds ABP. Directeur Ed Masson blijkt betrokken te zijn geweest bij smeergeldzaken en chantage. Hij wordt geschorst en strafrechtelijk vervolgd.

27-8 Ten minste 250.000 mensen nemen in de Amerikaanse hoofdstad Washington deel aan een betoging voor de rechten van de zwarte minderheid, voor het recht op arbeid, voor de vrede en tegen de wapenwedloop.

10-9: Jon Brower Minnoch, de zwaarste man en de op één na zwaarste mens die ooit geleefd heeft, met als hoogst behaalde gewicht 635 kilogram, sterft aan Morbide obesitas op 41-jarige leeftijd.

17-9: De Bende van Nijvel overvalt de winkel Colruyt in Nijvel. Resultaat zijn 3 doden (1 agent en het koppel Fourez-Dewit).

24-9: In Monza, Noord-Italië, wordt het proces afgerond inzake de giframp in Seveso (1976). Diverse verantwoordelijken krijgen gevangenisstraffen tot vijf jaar.

17-10: Nadat in september in België is gestaakt tegen de kortingen op de lonen, beginnen nu zeven weken stakingen van de ambtenaren in heel Nederland, uit protest tegen de voorgenomen korting van 3,5 procent op het salaris. Vuilophalers, personeel van het openbaar vervoeren PTT-diensten, politie en brandweer voeren actie.

9-11: Freddy Heineken wordt, samen met zijn chauffeur Ab Doderer, ontvoerd. Ze verlaten net zijn kantoor aan het Weteringplantsoen in Amsterdam als ze worden meegenomen door vijf mannen (Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps).

9-11: Het Franse parlement ratificeert het Rijn-zoutverdrag, dat een einde moet maken aan de lozingen door de Franse kalimijnen en de Zwitserse en Duitse chemische industrie in de Rijn.

30-11: Na drie weken komt de politie op het spoor van de schuilplaats en Freddy Heineken en Ab Doderer worden bevrijd.

17-12: In de laatste wedstrijd van de kwalificatieronde voor het EK voetbal 1984 wint Spanje met 12-1 van Malta, net voldoende om zich te plaatsen ten koste van Nederland. Er gaan stemmen op dat spelers van Malta zijn omgekocht.

1983

1-1: Tsjecho-Slowakije wordt gesplitst in twee afzonderlijke staten, Tsjechië en Slowakije.

12-2: In Liverpool vindt de moord op de 2-jarige James Bulger plaats. Twee jongens van 10 jaar oud ontvoeren de peuter in een winkelcentrum, waarna ze hem bij een spoorlijn martelen en vermoorden.

27-6: De Amerikaanse president Bill Clinton beveelt een raketaanval op het Iraakse hoofdkwartier van de inlichtingendienst in het district Al-Mansoer in Bagdad, als vergelding voor de moordpoging op voormalig Amerikaans president George H.W. Bush tijdens diens bezoek aan Koeweit in april.

3-10: Het Amerikaanse leger beleeft zijn zwaarste vuurgevecht sinds de Vietnamoorlog. In de straten van Mogadishu (Somalië) vechten op 3/4 oktober

Amerikaanse soldaten (Rangers & Delta Force) voor hun leven. Gevolg: de wereld geschokt en verbaasd, en de VS trekken zich uit het straatarme Somalië terug.

1994

1-1: De Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA, het vrijhandelsverdrag tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico, treedt in werking.

31-1: BMW kondigt de overname van Rover aan.

7-4: Moord op 10 Belgische para's in Rwanda, met als aanleiding de aanslag de dag voordien

6-5: De Franse president François Mitterrand en Britse koningin Elizabeth II openen de kanaaltunnel waaraan 7 jaar werd gewerkt door 15.000 arbeiders. Een reis tussen de twee landen duurt nu 35 minuten.

Juli: Kim Jong-il volgt zijn vader Kim Il-sung op als leider van Noord-Korea.

15-7: Einde van de Rwandese genocide. Gedurende deze genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen mensen vermoord.

18-7: Carol Yager, de zwaarste mens die ooit geleefd heeft, met een recordgewicht van 727 kilogram, sterft op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van morbide obesitas. Ze weegt bij haar dood 545 kilogram.

23-9: De Nederlandse zakenman Johannes van Damme wordt in Singapore opgehangen wegens de smokkel van ruim 4 kilogram heroïne.

28-9: De veerboot Estonia vergaat tussen Estland en Finland in de Oostzee. Er komen 852 bemanningsleden en passagiers om het leven.

11-12: Russische troepen vallen Tsjetsjenië binnen, dat de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen als de Tsjetsjeense republiek Itsjkerië.

1995

1-1: De Wereldhandelsorganisatie WTO (World Trade Organisation) treedt in werking ter vervanging van GATT (General Agreement on Tariffs and Trade).

1-1: De Nederlandse Spoorwegen worden volgens Europese regels opgesplitst. Het eigendom van het spoornet gaat over naar het Rijk, met als uitvoerende instantie het Ministerie van Financiën. De NS houdt zich vanaf nu alleen nog bezig met het laten rijden van treinen. Derden krijgen nu toegang tot het spoornet.

31-1: Nederland wordt getroffen door grote wateroverlast. Door de hoge waterstand dreigen dijken van met name de Waal en de Merwede, zoals bij Ochten, Hurwenen en Boven-Hardinxveld, het te begeven. Commissaris van de Koningin van Gelderland Jan Terlouw besluit tot verplichte evacuatie van een kwart miljoen inwoners van onder andere de Bommelerwaard, de Tielerwaard en omgeving.

26-2: De oudste investeringsbank van het Verenigd Koninkrijk, Barings Bank, gaat failliet nadat effectenmakelaar Nick Leeson €1,1 miljard verloor op de beurs van Tokio.

20-3: De sekte Aum Shinrikyo verspreidt het zenuwgas Sarin in vijf metrostations van Tokio in Japan. Twaalf mensen komen om, meer dan zesduizend raken gewond.

19-4: Bij een bomaanslag in Oklahoma City, VS, komen 168 mensen om het leven, onder wie 19 kinderen.

1-7: Irak geeft, na bewijs van UNSCOM, toe dat er een biologisch wapenprogramma bestaat.

410:- O.J. Simpson wordt door de jury onschuldig bevonden aan dubbele moord.

10-10: Door een modernisering van het telefoonnetwerk bestaan alle Nederlandse telefoonnummers vanaf deze datum uit tien cijfers.

15-12: Het Bosmanarrest van het Europees Hof van Justitie schept nieuwe verhoudingen in de voetbalwereld. Voetbalprofs mogen voortaan, na het verstrijken van hun contract, transfervrij vertrekken. Dit komt hun marktwaarde aanzienlijk ten goede.

1989

1-1: De Nederlandse PTT wordt geprivatiseerd.

1-1: In Nederland wordt het btw-tarief verlaagd van 20% naar 18,5%.

7-1: Met het overlijden van keizer Hirohito (87) eindigt voor Japan de zogenaamde Showaperiode (periode van verlichte vrede). Hirohito's zoon, Akihito, wordt de nieuwe keizer en een nieuwe periode, de Heiseiperiode, begint op 8 januari.

14-1: In het Engelse Bradford vindt een officiële verbranding plaats van de roman De duivelsverzen van Salman Rushdie door moslims die het boek godslastering vinden.

21-3: Voor het eerst geeft een meerderheid van de Nederlandse bevolking aan buitenkerkelijk te zijn.

24-3 Voor de kust van Alaska doet zich de grootste milieuramp aller tijden voor, als de tanker Exxon Valdez lek slaat en tienduizenden tonnen stookolie de kust over 1900 km vervuilen.

1990

29-1: In Alaska (V.S.) begint het proces tegen Joseph Hazelwood, kapitein van de Exxon Valdez, het schip dat de ergste olieramp in Amerika ooit veroorzaakte.

22-3: Joseph Hazelwood, de kapitein van de olietanker Exxon Valdez, die in 1989 voor de kust van Alaska een milieuramp veroorzaakte, wordt veroordeeld tot 1000 uur meehelpen bij de schoonmaak van de vervuilde stranden.

3-4: Koning Boudewijn, weigert de abortuswet, die onder bepaalde voorwaarden zwangerschapsonderbreking toelaat, te ondertekenen. Door de weigering van koning Boudewijn om de abortuswet te ondertekenen, wordt de vorst in de onmogelijkheid van regeren verklaard via een besluit dat steunt op artikel 82 van de grondwet en dat door alle ministers die in België verblijven is ondertekend. De wet wordt uiteindelijk in naam van het Belgische volk afgekondigd door de ministers die in raad verenigd zijn.

7-5: Zonder hulp van buitenaf en zonder hondensleeën of sneeuwscooters bereiken twee Noren de Noordpool. Zij zijn de eerste die dit op deze manier tot een goed einde brengen.

7-7: De Drie Tenoren (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras) geven in de ruïnes van de Thermen van Caracalla een groots concert dat via de televisie door zo'n 800 miljoen mensen kan gevolgd worden.

24-12: De militaire leiding van Suriname onder leiding van Desi Bouterse maant de zittende regering onder leiding van premier Shankar per telefoon om op te stappen, omdat de militairen de macht weer willen overnemen. Daaraan wordt gehoor gegeven. De gebeurtenis kwam in binnen- en buitenland bekend te staan als de telefooncoup.

1991

21-5: Rajiv Gandhi komt op 46-jarige leeftijd door een bomaanslag om het leven. Hij was voormalig premier van India en leider van de Congrespartij. De aanslag vindt plaats in de campagne voor de algemene verkiezingen, die gepaard gaat met een groot aantal onlusten en gewelddaden. De aanslag in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu kost aan nog 15 andere mensen het leven, onder wie de dader, een jonge vrouw.

20-6: De Duitse Bondsdag wijst Berlijn aan als de nieuwe hoofdstad.

12-11: In de vroege ochtend wordt het woonhuis van staatssecretaris Aad Kosto verwoest door een bom van RaRa.

1992

29-4: Nadat de politieagenten vrijgesproken zijn van mishandeling van Rodney King breken in Los Angeles rellen uit.

4-10: Een vliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al stort neer in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer en boort zich in twee flats. De Bijlmerramp kost 43 mensen het leven.

9-10: Een meteoriet van 13 kg vernielt een auto in Peekskill in de Amerikaanse staat (New York).

31-10: Paus Johannes Paulus II erkent namens de Kerk het gelijk van Galileo Galilei in de opvatting dat de aarde rond de zon draait en niet omgekeerd. Het proces tegen Galilei waarin hij werd veroordeeld had 359 jaar eerder plaatsgevonden.

21-12: Op het vliegveld van Faro (Portugal) stort een DC-10 van Martinair neer. 56 mensen komen om.

1984

3-1: In Tunesië wordt de staat van beleg afgekondigd nadat verhoging van de broodprijzen tot bloedige onlusten hebben geleid.

17-1: In Stockholm begint de vervolgzitting van de Europese Veiligheidsconferentie van Madrid, met als thema's wederzijds vertrouwen en ontwapening.

24-1: Argentinië en Chili sluiten vrede in het conflict rond het Beaglekanaal bij Vuurland. In 1978 had de touwtrekkerij om drie kleine eilandjes bijna tot een oorlog geleid.

15-4: De Britse komiek Tommy Cooper overlijdt op 63-jarige leeftijd te midden van zijn publiek tijdens een show.

8-5: het nationaal Olympisch comité van de Sovjet-Unie besluit de Olympische Spelen van Los Angeles te boycotten. Andere Oostbloklanden scharen zich achter die beslissing.

1-9: Afghaanse verzetsstrijders plegen een aanslag op de luchthaven van Kabul: 42 mensen komen om en er zijn meer dan 100 gewonden.

29-9: Groot-Brittannië en de Volksrepubliek China komen overeen dat Hongkong per 1 juli 1997 zal worden overgedragen aan China. Groot-Brittannië houdt het gebied nog in pacht tot 30 juni 1997.

1-11: Abortus gelegaliseerd in Nederland, middels de aanname van de Wet afbreking zwangerschap en het Besluit afbreking zwangerschap.

3-12: Giframp Bhopal, India ongeveer 8.000 mensen komen om het leven. Later zal het dodental oplopen tot 20.000.

10-12: Het eindrapport van de Parlementaire enquête naar de RSV-werf verschijnt. De commissie-Van Dijk velt een hard oordeel over minister van Economische Zaken Gijs van Aardenne, die de Kamer onvoldoende heeft geïnformeerd over de oeverloze subsidiëring van het bedrijf. Desondanks overleeft de minister een motie van wantrouwen.

23-12: Het geweld in Italië beleeft opnieuw een tragisch hoogtepunt: in een kilometers lange spoortunnel tussen Bologna en Florence vindt een bomaanslag plaats op een trein. Zeker 25 reizigers komen om het leven en de paniek is groot.

1985

7-3: Er vallen 3 doden bij een aanslag in Rijswijk in het gebouw waar de Raad voor de Bevrijding van Suriname een kantoor heeft. Deze aanslag is waarschijnlijk gericht tegen ex-premier Henk Chin A Sen die echter niet aanwezig is.

11-5 - 15: - Paus Johannes Paulus II bezoekt Nederland en België, waaronder de stad Ieper.

29-5: In het Brusselse Heizelstadion komen bij het Heizeldrama 39 mensen om het leven bij de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus, nadat Engelse fans hun vak zijn binnengedrongen. Uiteindelijk wordt beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Juventus wint nadat Michel Platini een strafschop binnentrapt.

6-6: - Bij de Braziliaanse stad São Paulo worden de stoffelijke resten opgegraven van de veel gezochte oorlogsmisdadiger Josef Mengele, in de Tweede Wereldoorlog de beruchte arts van het concentratiekamp Auschwitz. In 1979 zou de als Wolfgang Gerhard begraven oorlogsmisdadiger door verdrinking om het leven zijn gekomen.

10-7: Het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior wordt door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.

27-9: De Bende van Nijvel pleegt brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden er in koelen bloede mensen vermoord: er zijn in totaal 16 doden bij genoemde overvallen.

31-10 - 6-11: Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte.

9-11: Bij een overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize-filiaal in Aalst komen acht mensen om het leven en raken er zeven gewond.

27-11: De Komeet Halley komt op zijn dichtste punt bij de aarde.

31-12: De Arubaanse leider Betico Croes, 'vader van de status aparte', krijgt een auto-ongeluk en raakt zwaargewond. Bijna tien maanden zal hij in coma liggen in ziekenhuizen in de VS en Nederland, waarna hij op 26 november 1986 overlijdt op 48-jarige leeftijd.

Mohamed Al-Fayed en zijn broer, steenrijke Egyptische zakenmannen, kopen het Londense warenhuis Harrods.

1986

1-1:Flevoland, met op dat moment 170.000 inwoners, wordt de twaalfde provincie van Nederland.

1-1: Aruba scheidt zich af van de overige Nederlandse Antillen en wordt een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden als status aparte.

26-1: In Caïro bepaalt het gerechtshof dat vertellingen van Duizend-en-een-nacht tot de klassieke literatuur behoort. Het verbod wordt opgeheven.

28-2: De Zweedse premier Olof Palme wordt in Stockholm vermoord, de zaak is tot op heden onopgelost

25-3: Het Joods Wereldcongres beschuldigt de voormalige secretaris-generaal van de VN Kurt Waldheim ervan dat hij in de Tweede Wereldoorlog wist van oorlogsmisdaden die op de Balkan werden gepleegd en dat hijzelf aan ten minste één actie tegen de verzetsstrijders zou hebben deelgenomen. Waldheim ontkent en wordt op 8 juni met ruime meerderheid tot president van Oostenrijk gekozen. De beschuldigingen aan Waldheims adres houden aan en leiden tot zijn internationale isolering, maar de Oostenrijkers lijken er steeds vaster van overtuigd dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

17-4: Er komt een einde aan de Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog tussen de Scilly-eilanden en Nederland

26-4: Een van de vier reactors van de kerncentrale van het Oekraïense Tsjernobyl ontploft. Meer dan vierduizend mensen komen om het leven bij de reddingsoperatie, en waarschijnlijk miljoenen anderen komen om of dragen de gevolgen van de vrijgekomen straling. De gevolgen voor Nederland en België zijn gering. Het RIVM wordt gevraagd om de stralingsmetingen uit te breiden. Alleen het verbouwen van rodekool is in Nederland gedurende een zekere periode verboden als gevolg van stralingsgevaar.

14-5: Het RIOD publiceert een tot nog toe niet-gepubliceerd deel van het Dagboek van Anne Frank.

26-12: Bij Assen vindt de eerste aardbeving plaats in de noordelijke provincies.

1987

1-1: Het rijden op de fiets met reflectoren aan de zijkant van de banden, de zogenaamde fietsbandreflector, wordt verplicht gesteld.

31 - Voor het eerst in de geschiedenis wordt een Nederlandse speelfilm onderscheiden met een Oscar. De aanslag van Fons Rademakers wordt bekroond als de beste niet-Engelstalige film van 1986. Regisseur/producent Rademakers ontvangt de Oscar uit handen van acteur Anthony Quinn.

Rond half januari zucht Nederland onder een extreme koudegolf. De temperatuur komt op veel plaatsen zelfs overdag niet boven -10° uit, en in combinatie met een harde wind is het zo onaangenaam dat het KNMI voor het eerst waarschuwt thuis te blijven.

14/15-2: - Voor het eerst is er op een overdekte ijsbaan een wereldkampioenschap schaatsen, en wel in het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. De Nederlander Leo Visser rijdt op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord.

17-8: De Duitse nazioorlogsmisdadiger Rudolf Hess, de laatste nog in leven zijnde gedaagde uit het Proces van Neurenberg, pleegt zelfmoord in de Berlijnse Spandaugevangenis. De voormalige plaatsvervanger van Adolf Hitler was op het proces tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

9-9: Ferdi E. ontvoert in zijn eentje Ahold-topman Gerrit Jan Heijn en vermoordt hem dezelfde dag nog. De ontvoering houdt Nederland maandenlang in spanning, totdat in april 1988 Ferdi E. opgepakt kan worden.

16-9: Ondertekening van het Montréalprotocol tot uitbanning van CFK's en andere stoffen die de ozonlaag bedreigen.

19-10: De beurskrach op Zwarte Maandag doet beleggers sidderen. Nooit eerder daalden wereldwijd de koersen op één dag met meer dan 20%.

1988

1-1: - Dertig jaar na de kernramp in Windscale (nu Sellafield) in 1957, worden de geheime documenten openbaar gemaakt waarna duidelijk wordt dat de ernst ervan bewust verzwegen werd.

28-2: Bij de Olympische Winterspelen te Calgary (Canada) wint schaatsster Yvonne van Gennip goud op de 5000 meter. Daarmee komt haar totaal op drie gouden medailles tijdens deze spelen.

6-4: De politie arresteert Ferdi Elsas, de moordenaar van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn en vindt op zijn aanwijzingen het stoffelijk overschot van Heijn in de bossen bij Renkum

21-6: Het Nederlands voetbalelftal verslaat in Hamburg het Duitse met 2-1 in de beladen halve finale van het EK 1988.

25-6: Nederland wint in München het EK voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. Doelpuntenmakers zijn aanvoerder Ruud Gullit en topscorer Marco van Basten.

29-8: In de paspoortaffaire concludeert de parlementaire enquêtecommissie dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf de meeste schuld heeft aan het mislukken van het dure niet-fraudegevoelige paspoort. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken René van der Linden en minister van Defensie Wim van Eekelen treden af na het vernietigende rapport.

19-12: Begin van de Bolderkar-affaire, een justitiële dwaling in Nederland: in december worden 14 van de 50 kleuters bij het Vlaardingse medisch kinderdagverblijf De Bolderkar uit huis geplaatst wegend (vermeend) seksueel misbruik (lees: incest). Doordat de bewijsvoering was gebaseerd op een onjuist gebruik van 'anatomisch correcte' poppen, gingen alle verdachten vrijuit.

21-12: 270 mensen komen om als Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort bij Lockerbie (Schotland)

Radicale Moslimgroep Al Qaida wordt opgericht door Osama Bin Laden.

1996

29-1: President Jacques Chirac kondigt het definitieve einde van de Franse kernproeven aan.

10-2: De schaakcomputer Deep Blue verslaat voor de eerste keer wereldkampioen Garri Kasparov.

13-3: Op een basisschool in het Schotse Dunblane schiet een man 16 kinderen en een leerkracht en vervolgens zichzelf dood.

15-3: Faillissement van vliegtuigbouwer Fokker.

27-4: Op Schiermonnikoog wordt politiechef René Lancee met veel geweld gearresteerd door een arrestatieteam van justitie en politie in Groningen dat met een helikopter naar het eiland komt. Lancee wordt verdacht van incest met zijn dochter Bianca Lancee. Dit vormt het begin van de affaire Lancee. Jaren later zou Lancee worden vrijgesproken, volledig eerherstel krijgen, en een schadevergoeding van een half miljoen euro.

23-5: De Zweed Göran Kropp bereikt de top van de Mount Everest alleen en zonder zuurstof nadat hij per fiets vanuit Zweden was gekomen.

27-5: Een wapenstilstand beëindigt de eerste oorlog om Tsjetsjenië.

10-6: In Noord-Ierland beginnen vredesonderhandelingen zonder Sinn Féin.

13-6: België schaft als laatste Europees land de doodstraf af.

5-7: De geboorte van Dolly, het eerste zoogdier dat met succes werd gekloond uit een volwassen cel.

7-7: Richard Krajicek verslaat MaliVai Washington in de finale van Wimbledon en wordt de eerste Nederlandse Grand Slam winnaar.

15-7: Een Hercules C-130 stort neer op Eindhoven Airport, 34 leden van een militair orkest komen om het leven.

13-8 Marc Dutroux wordt gearresteerd.

28-8 Prins Charles en Prinses Diana worden officieel gescheiden door het Britse Hooggerechtshof.

27-9: Kaboel valt in handen van de Taliban.

20-10: De eerste witte mars wordt gehouden in Brussel als protest tegen het optreden van de overheid in de zaak-Dutroux.

In Haïti overlijden 60 kinderen door vergiftigde glycerine die door een Nederlands bedrijf Vos is geleverd.

1997

1-1:De Provinciale Staten van Friesland besluiten dat de provincie officieel Fryslân heet.

19-1: Yasser Arafat keert na dertig jaar terug naar Hebron.

23 - In de buurt van Beverwijk vindt een afgesproken treffen plaats van aanhangers van Feyenoord en AFC Ajax. De Ajax-fan Carlo Picornie wordt doodgeslagen.

12-4: De Lijkwade van Turijn wordt bedreigd door brand, mogelijk veroorzaakt door brandstichting.

22-4: Na 126 dagen worden de gijzelaars in de residentie van de Japanse ambassadeur in Lima (Peru) bevrijd. Commando's bestormen het gebouw en bevrijden 71 gijzelaars. Twee soldaten, veertien rebellen en één gijzelaar komen om.

13-6: Een jury veroordeelt Timothy McVeigh ter dood voor zijn rol in de bomaanslag in Oklahoma City in 1995.

31-8: Prinses Diana (V.K.) komt om het leven bij een auto-ongeval in Parijs (Zie: Dood van Diana Frances Spencer).

11-9: Schotland stemt voor de vorming van een eigen parlement na een vereniging van 290 jaar met Engeland.

13-9: De 30-jarige Meindert Tjoelker wordt in zijn woonplaats Leeuwarden door vier jongens doodgeschopt omdat hij iets zegt van hun wangedrag. De daders gaan vrijuit omdat de rechters niet kunnen vaststellen wie degene is die de dodelijke schop heeft gegeven.

15-9: Oprichting van Google.

2-10: De Britse wetenschappers Moira Bruce en John Collinge tonen aan dat de nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob en de Gekkekoeienziekte (BSE) dezelfde ziekte zijn.

3-12: In Ottawa (Canada) tekenen 121 landen een verdrag tegen de productie en het gebruik van anti-persoon landmijnen. de Verenigde Staten, Rusland en China tekenen niet.

11-12: Het verdrag van Kyoto stelt richtlijnen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

1998

1-1: Hutu-rebellen doden in Burundi 150 burgers in de buurt van de luchthaven van Bujumbura.

5-1: De wereldberoemde kleine zeemeermin in de haven van Kopenhagen wordt voor de tweede keer onthoofd.

11-1: De Nederlandse dartsspeler Raymond van Barneveld wint voor de eerste maal in zijn carrière de Embassy door in een spannende finale de Welshman Richie Burnett met 6-5 te verslaan.

141:- Antarctica wordt officieel beschermd natuurgebied. De eerstvolgende 50 jaar zijn er alleen nog maar wetenschappelijke en vreedzame activiteiten toegestaan.

26-1: Bill Clinton ontkent op de Amerikaanse televisie dat hij een seksuele relatie had met stagiaire Monica Lewinsky.

3-2: Kabelliftramp in Cavalese: de staart van een laagvliegende Amerikaanse militaire straaljager raakt in het Italiaanse ski-oord Cavalese de kabel van een skilift. Een gondel van een kabelbaan stort 80 meter naar beneden en 20 mensen komen om, onder hen 5 Belgen.

12-2: Koning Albert II opent in Brussel officieel het nieuwe gebouw van het Europees Parlement.

10-4 Het Goede Vrijdag-akkoord voor het oplossen van de problemen in Noord-Ierland wordt getekend door het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de meeste Noord-Ierse partijen.

23-4: Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Vier uur later wordt hij in de Ardense bossen van Herbeumont opgemerkt door een boswachter en gearresteerd. Minister van Justitie Stefaan De Clerck en Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte hebben ondertussen al hun ontslag gegeven. In 2000 wordt Dutroux veroordeeld tot vijf jaar extra cel voor die ontsnapping.

20-5: - Nederland - Jeltje van Nieuwenhoven wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer.

7-8: Bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam. 224 mensen komen om, meer dan 4500 raken gewond.

2-9: Een VN-tribunaal bevindt de voormalig burgemeester van een stadje in Rwanda, Jean-Paul Akayesu, schuldig aan negen gevallen van genocide. Het is de eerste keer dat het verdrag tegen genocide uit 1948 wordt toegepast.

4-9: Oprichting van Google Inc.

27-11: De Nederlandse schippersbeurs wordt gesloten.

1-12: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment (procedure van aftreding) van president Bill Clinton.

Philips verplaatst haar hoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam.

1999

1-1: De euro wordt giraal ingevoerd. Een euro wordt 2,203 71 Nederlandse gulden of 40,3399 Belgische frank waard.

8-2: Lange ochtendspits van bijna 1000 km op de Nederlandse autosnelwegen door sneeuwval.

12-2: De Amerikaanse senaat stemt tegen voortzetting van de impeachmentprocedure tegen president Clinton.

16-2: Koerdische rebellen bezetten verschillende ambassades in Europa nadat Turkije een van hun leiders, Abdullah Öcalan heeft gearresteerd.

Maart: In Nederland treedt een van de grootste uitbraken van de veteranenziekte ter wereld op; deze gaat de legionellaramp heten. De bron van de legionellabacterie bevond zich op een bloemententoonstelling, de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Velen komen in het ziekenhuis in Hoorn terecht.

4-3: De Amerikaanse luchtmachtkapitein Richard Ashby wordt door de krijgsraad vrijgesproken van roekeloos vliegen. Hij raakte met de staart van zijn toestel de kabel van een skilift in Italië, waarna 20 mensen omkwamen.

1-5: Moord op Marianne Vaatstra.

18-5: Regeringen van 29 Europese staten ondertekenen de Bolognaverklaring om de uitwisseling in het hoger onderwijs te bevorderen.

10-12: De Nobelprijs voor de Natuurkunde wordt uitgereikt aan de Nederlanders Gerard 't Hooft en Martinus Veltman.

15/16-12 - Eerste bijeenkomst van de G20 in Berlijn. De leidende industrielanden bespreken met de sterk opkomende economieën uit de derde wereld de toestand in de wereld.

2000

1-1: Hoewel de 20e eeuw en het tweede millennium na Christus nog een jaar te gaan hebben, vieren miljoenen mensen in de wereld de overgang naar het lange tijd magische jaar 2000. Grote problemen met de Millenniumbug blijven uit.

27-1: Nederland - Gerrit Komrij wordt als eerste Dichter des Vaderlands gekozen.

29-1: In NRC Handelsblad verschijnt een essay van Paul Scheffer over "het multiculturele drama". Scheffer ziet het ontstaan van een etnische onderklasse die niet integreert en die op den duur zal radicaliseren.

17-3: Op de Effectenbeurs van Amsterdam wordt het aandeel World Online geïntroduceerd. Deze beursgang zal blijken een van de grootste aandelenzwendels uit de geschiedenis te zijn. Hij is mede oorzaak van de beurskrach van dit jaar.

23-4: De Japanse keizer Akihito begint een staatsbezoek aan Nederland, dat in het teken van 400 jaar betrekkingen tussen beide landen staat.

3-5: In Kamp Zeist begint het proces volgens Schots recht tegen de twee Libische verdachten van de aanslag op Pan Am vlucht 103 boven Lockerbie.

13-5: Enschede - Een vuurwerkramp legt een complete woonwijk in de as en kost 23 dodelijke slachtoffers.

4-8: De Britse Queen Mum wordt honderd jaar.

13-12: Na vijf weken van hertellingen en rechtszaken in Florida wordt George W. Bush door het supreme court van die staat uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

19-12: Inval van Hells Angels in de RTL-studio waar het tv-programma van Henk van Dorp en Frits Barend zal worden uitgezonden. Het duo zou te veel aandacht hebben besteed aan de uitvaart van de crimineel Sam Klepper onder escorte van tientallen Hells Angels. Ze worden mishandeld en bieden in de uitzending hun excuses aan. Ze durven geen aangifte te doen.

31-12: Een zware cafébrand in Volendam eist het leven van veertien jonge mensen en meer dan 150 jongeren lopen ernstige brandwonden op.

zonder datum

Simmer 2000 biedt een reeks van activiteiten die "Friezen om útens" naar het land van hun voorouders trekken.