Tarzan filmek

A Tarzan filmeket három korszakra oszthatjuk. Az első korszak 1918-tól kezdődően a némafilm időszaka volt, a második 1932-től
már a hangosfilm és főleg a Weismüller féle filmek sikere, míg a harmadik nagyjából az ötvenes évek közepétől kezdődően a színes
filmek sora.
Ha a filmek sikerét és ismertségét nézzük, kétségkívül a Johnny Weismüllerrel készített filmek viszik a prímet. Bár a történetek
meglehetősen eltérnek az eredeti regényektől, az általa megjelenített Tarzan jelentős hatást gyakorolt az egész Föld mozinézői
számára.
Az utána következő filmek és színészek már kevésbé elismertek, és a technikai fejlődés mintha magával hozta volna az akciódús
cselekmények csökkenését, a látványos állatok, és bennszülöttek elleni küzdelmeknek már nyoma sincs a későbbi filmekben.


        TARZAN FILMEK - A KEZDETEK

        Lincoln-tól Pollar-ig


Elmo Lincoln (1889-1952)


 Elmo Lincoln Tarzan színész
Az első, aki eljátszotta a majomember szerepét 1918-ban. Két Tarzan film után 1921-ben, A Tarzan kalandjai c. sorozatban játszotta a szerepet.Később feltűnik az 1942-es Tarzan New Yorkban c. filmben, majd az
1949-es filmben mint halász.
Az első filmet a louisianai Morgan City környezetében, a dzsungelhez hasonló mocsarakban vették fel. Ez a
film még hasonlít az eredeti történetekre. Zendülők lázadása után Lord és Lady Greystoke-t kirakják az afrikai
parton, majd haláluk után Kala, a nősténymajom felneveli a fiút.Később expedíció indul a dzsungelbe egy
tudósprofesszor által, és az ő lányát, Jane-t elrabolják a bennszülöttek.
A második filmben amikor készülnek visszatérni a civilizációba, megtámadják őket bennszülöttek, és azt hiszik, hogy Tarzant megölték, de ő életben marad és eljut Amerikába.
A Tarzan kalandjai c. sorozatban rabszolgakereskedőktől menti meg Jane-t, majd Jane-t elfogja Opar királynője.
Miután Tarzan megmenti, később Rokov és Clayton elrabolják, mert Oparba akarnak eljutni, hogy kifosszák.

Tarzan of the Apes 1918
The Romance of Tarzan 1918
The adventures of Tarzan (series) 1921
                                                   

Gordon Griffith (1907-1958)


 Gordon Griffith Tarzan színész
Ő játszotta az első Tarzan filmben a gyermek Tarzant, később pedig Korakként, Tarzan fiaként szerepelt.
A Tarzan fia egy 15 fejezetből álló sorozat.Ebben Tarzan és Jane Londonban élnek, és fiúk, Jack Akuttal, a majommal Afrikába szökik. Itt megmenti Meriemet, egy fiatal francia lányt az arabok közül. Később Tarzan és felesége afrikai birtokuknál találnak Meriemre.
A sorozat elkészítése sok megpróbáltatáson ment keresztül. Tartalmazott egy prológust és Tarzan és Jane
esküvőjét. A felnőtt Korakot Kamuele C. Searle játszotta. A sorozat végén, amikor egy elefántnak kellett a
karóhoz kötött Korakot megmentenie, az állítások szerint az elefánt durva volt és Searle belehalt sérüléseibe.
Testvére cáfolta ezt és úgy tudjuk, 1924-ben halt meg rákban.

Tarzan of the Apes 1918
The Romance of Tarzan 1918
The Son of Tarzan 1920
The Adventures of Tarzan (series) 1921


Gene Pollar (1892-1971) Gene Pollar Tarzan színész
1920-ban a Tarzan bosszúja c. filmben ő volt a második aki eljátszotta Tarzant, nevét ekkor változtatta Gene Pollar-ra.
Nem kapott több lehetőséget, ezért később visszatért eredeti foglalkozásához, a tűzoltáshoz.
Ebben a filmben Tarzan és Jane Párizsba utaznak hogy segítsenek Countess de Coude-nak, akit fenyeget a testvére, Nikolas Rokoff. Tarzan Észak-Afrikába kerül ahonnét Párizsba megy Jane-t keresni, barátjához D’Arnothoz jut és megtudja hogy Jane-t Afrikába vitték.
A filmet Kaliforniában és Floridában készítették, később elveszett.

The revenge of Tarzan 1920

     

TARZAN FILMEK - A FOLYTATÁS

            Tabler-től Merril-ig


P. Dempsey Tabler (1876-1956)


 P. Dempsey Tabler Tarzan színész
1920-ban a 15 részes Tarzan fia című sorozatban játszott. A sorozat a regényhez hűen játszódik, csak egy ponton tér el, hogy Paulvics nem hal meg a történet elején, hanem további szerepe lesz. Mivel Tabler kopaszodó volt, parókát hordott. Nem volt népszerű, ezért nem játszotta többet a szerepet.

The son of Tarzan (1920)James Pierce (1900-1983)

 James Pierce Tarzan színész
1927-ben játszott a Tarzan és az aranyszőrű oroszlán c. filmben. Ez a film sokáig eltűnt, csak az 1990-es években találták meg egy másolatát.Joan Burroughs-ot vette feleségül, és a rádiósorozatban Tarzan és Jane hangjai voltak.
A filmet 1925 szeptemberétől decemberéig forgatták. A történetben a regénytől eltérően Flora Hawkes helyett Betty Greystok szerepel, a barátja Jack Bradley.Burroughs támogatta a filmet.

Tarzan and the golden lion 1927


Frank Merrill (1893-1966)

 Frank Merrill Tarzan színész
Burroughs egyszer kijelentette, hogy ő hasonlított a legjobban a Tarzan ideálra. Sikeres tornász, valamint rendőr, és kaszkadőr volt, mielőtt színészkedett. Elmo Lincoln helyettese volt az 1918-as filmben. Nagy szerepe volt a dzsungelbeli indalengés technikájában. Ő volt az első aki „Tarzan kiáltást” hallatott és a némafilm ellenére azt beszinkronizálták. Fizikuma miatt a némafilmek korában a legalkalmasabb volt, de a hangja kevésbé volt az, ezért a hangosfilmek megjelenésével háttérbe szorult.
A Tarzan a mighty egy 15 részes sorozat volt, Jane nem szerepelt benne, de sikeres lett. Később azonban a sorozat valószínűleg elveszett.
A Tarzan a tigris c. filmben Jane-t rabszolgakereskedőktől kell megmentenie, a filmben szerepel Opar.15 részes, a Tarzan és a gyémántok c. regényből ismert történet, Werper és Ahmed Zek-kel.
Ezt egykor elveszettnek hitték, de később megtalálták egy másolatát, ma már elérhető DVD-n és az Interneten.
Folytatást is terveztek, ám Merrill hangját alkalmatlannak ítélték a hangosfilmekhez, ezért elmaradt.

Tarzan the Mighty (1928)
Tarzan the Tiger (1929)
                                         


TARZAN FILMEK - A HANGOSFILM ÉS A             HARMINCAS ÉVEK

        Crabbe-től Morris-ig

Buster Crabbe (1908-1983)

 Buster Crabbe Tarzan színész
Sikeres úszó volt, és 1933-ban játszotta a Tarzan the fearless c. filmben a majomembert. Ez egy tizenkét részes sorozat volt, és egy 71 perces játékfilm, amely felölelte az első négy fejezetet. A történetben Tarzan egy idős tudóst, dr. Brooks-ot menti meg Zar követőinek városából.Lánya és Bob Hall szintén kutatnak utána, két negatív szerepet játszó szafarivezetővel. A filmekben a James Pierce féle Tarzan üvöltést vették át rádióból. Ebben a sorozatban nem szerepel Jane, a női főszereplő filmbéli neve Mary Brooks.
Később több dzsungelfilmben játszott főszerepet.

Tarzan the fearless 1933


Bruce Bennett (1906-2007)

 Bruce Bennett Tarzan színész
Eredeti neve Herman Brix.Sportoló volt, futballal és lövészettel foglalkozott. Eredetileg a MGM őt választotta az első hangosfilmre, de egy 1931-ben készült futballfilmben megsérült, így Weismülleré lett a szerep. 1935-ben elkészítették a Tarzan új kalandjai c. filmet, amelyet Guatemalában forgattak nem mindennapi körülmények között. Bruce lelkesen csinálta veszélyes mutatványait, miközben a stábban nem volt ritka a dzsungelbetegség és a pénzhiány. Kis fizetséggel, spórolva végül tizenkét részes sorozatként adták ki. A sorozatban Tarzan más filmekkel ellentétben művelt úriember, eképpen jobban hasonlít a regénybeli figurához. Lord Greystoke,azaz Tarzan Afrikából Guatemalába utazik, ahol D’Arnot lezuhant.
Mivel Guatemalának nem volt saját mozgófilmipara, több tonna berendezést kellett vinniük. A trópusi betegségek és a veszélyes állatok, valamint a párás környezet nagyon megnehezítette a forgatást. Erre a sorozatra jellemző a Tarzan üvöltés egy másik verziója. Bruce a filmekben igazi indákon lengett.
A folytatásos sorozat utolsó 10 fejezetéből létrehozták a Tarzan és a Zöld Istennő-t 1938-ban.A filmeket Burroughs saját vállalata a Burroughs-Tarzan Enterprises Inc. gyártotta. Sajnos az MGM miatt csak késve ismerhette meg a közönség, de Európában és Ázsiában sikeres volt.
Néhány hónappal százegyedik születésnapja előtt hunyt el egy törött csípő következtében.

Tarzan new adwentures 1935
Tarzan and the Green Goddess 1938


          Glenn Morris (1912-1974)

 Glenn MorrisTarzan színész
Olimpiai tízpróbában aranyérmes sportoló volt (1936), a Tarzan bosszúja c. filmben játszotta a főszerepet, amelyet 1938janárjában adtak ki.
Eleanor Reed elkíséri szüleit és vőlegényét egy expedícióra Afrikába, hogy vadállatokat fogjanak állatkertek számára. Ben Alleu Bey megpillantja őt, és szeretné ha a következő feleség lenne a háremében. Tarzan elengedi az állatokat, és találkozik Eleanorrel. A nő úgy dönt hogy Tarzan mellett marad, de vőlegénye megpróbálja megölni Tarzant.
Morris-nak ezen kívül még két kisebb filmszerepe volt.

Tarzan’s revenge 1938


TARZAN FILMEK - SIKEREK - A HANGOSFILMEKTŐL A SZÍNES FILMEKIG

Weissmüllertől Scott-ig


Johnny Weissmuller (1904-1984)

 Johnny Weissmuller Tarzan színész
Ötszörös olimpiai bajnok úszó, aki hatvanhét világrekordot állított fel.
1931-ben a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió rengeteg dzsungelhelyszín felvétellel rendelkezett, amelyek a Trader Horn c. filmből maradtak. William S. Van Dyke több száz sportolót tesztelt amire megtalálta Herman Brixet. Mielőtt azonban aláírta volna a szerződést, Brix-nek egy forgatás során eltörött a válla.
Időközben az egyik forgatókönyvíró, Cyril Hume ajánlott egy másik sportolót,Weissmullert.
Jane szerepére kiválasztották az akkor húsz éves Maureen’O Sullivan színésznőt. Egy igazi afrikai csimpánzt Cheetah-t találtak melléjük állati barátként. A filmet az észak hollywoodi Toluca Lake helyszínen – ahol trópusi növényeket és gyümölcsfákat ültettek el – és más helyszínen forgatták, pl. a vízilovas jelenetet a Sherwood tavon, míg a dzsungeljeleneteket a Sherwood erdőben.
Burroughsnak nem tetszett a vademberszerű Tarzan a művelt angol úriember helyett, de mégis méltatta Weissmuller egyéniségét.
A Tarzan a majomember c. film 1932 márciusában jelent meg, és nagy siker lett világszerte.
A stúdió 10 000 dollárt fizetett Weissmuller első feleségének, hogy váljon el tőle. Az umgawa szó Cyril Hume találmánya volt.A filmben indiai elefántokat láttak el nagy mesterséges fülekkel, és a nagy majmok bundájába színészek bújtak.Maureen’O Sullivan és Cheetah nem jöttek ki jól egymással, a színésznő nem kedvelte a csimpánzt és a csimpánz is gyakran megkarmolta vagy megharapta.
Az MGM állítása szerint a híres Tarzan üvöltést mérnökök alkották belekeverve egy hiéna üvöltést hátrafele játszva, teve bégetésével keverve, Weismueller későbbi elmondása szerint három énekes hangfelvételét keverték egybe.
Az első filmben James Parker és Harry Holt expedíciójában Parker lánya Jane is részt vesz, akit elrabolegy a fákon élő fehér ember.
A második filmben Tarzan és asszonya (1934) Harry Holt visszatér a dzsungelbe, hogy megtalálja az elefánttemetőt. Egyes leírások szerint a filmet Nagy Tujunga, China Flats, Sherwood tó/Sherwood Forest helyszíneken forgatták.Két idomított oroszlán is használtak és egy orrszarvút hoztak Németországból.Ez a film is sikeres volt, de a náci Németországban betiltották.
A harmadik film volt a Tarzan szökése, de ennek volt egy előzetes verziója a The capture Tarzan amelyet 1935-ben mutattak be egy előzetesközönségnek, ahol sok kritikát kapott.A filmezés helyszínei a Los Angeles megye Arboretum & Botanic kertje, a Californiai Arcadia USA és Malibu patak, valamint építettek egy dzsungelbéli faházat. Mivel az előzetesfilmet túlzottan erőszakosnak tartották, az új változatban Herbert Mundint mintegy a humor jegyében adták a szereplőkhöz.A történetben Jane unokatestvérei, Eric és Rita Parker szeretnék ha Jane visszatérne a civilizációba egy örökség miatt.Fehér vezetőjük, Fry kapitány azonban állatokatfog el, és az a terve, hogy Tarzant is elvigye ketrecben mutatványként.
Az ezt követő 1939-es filmben Tarzan és Jane egy gyermekre talál a dzsungelben, aki egy repülőgép szerencsétlenség egyetlen túlélője. A gyermeket magukhoz veszik és sajátjukként nevelik. Évekkel később felderítők jönnek, akik szeretnék elvinni magukkal a fiút.
1941-ben a Tarzan titkos kincsé-ben Jane-t és fiát elrabolják kincsre pályázó fehérek, és később a bennszülöttek őket is. Ebben a filmben még vannak látványos kaland-akciójelenetek, amelyek aztán a későbbi filmekből már szinte teljesen hiányoznak.
Innentől már évente forgattak egy-egy Tarzan filmet.A Tarzan New Yorkban c. moziban fiúkat elrabolják és a nagyvárosba viszik, ahol egy cirkuszban kell irányítania az elefántokat.Tarzan és Jane utána utazik és a majomember valamint Cheetah jelenléte a világvárosban rengeteg helyzetkomikumot eredményez.
Ez után a film után Maureen’O Sullivan nem szerepel több Tarzan filmben és helyét Brenda Joyce veszi át. 1943-ban két Tarzan filmet is forgattak.A Tarzan diadala c. filmben Kölyök leesik egy szikláról, miközben Palandrya elveszett városára bukkan. Jane Európában tartózkodik, és közben nácik bukkannak fel Afrikában.
A másik filmben a Tarzan és a sivatag titkában  Tarzan fiával és Csitával gyógyfüveket keres, miközben idegen emberekre bukkan.
A következő film 1945-ben készül el és az előző kettővel ellentétben már Jane is szerepel, az új színésznő
játssza. Ez a film, a Tarzan és az amazonok egy a sziklák között élő harcos nőkről szól.
Az 1946-os Tarzan és a leopárdnő a leopárdemberek szektájával foglalkozik.A Tarzan és a betolakodók-ban egy állatidomárnő, kísérőivel állatokat fog állatkertek számára.
Az utolsó Weissmuller féle tarzan filmben a Tarzan és a sellők-ben Kölyök már nem szerepel.A történet a tengerparton és egy szigeten játszódik.
A legelső filmekhez képest az 1940-es években Weissmuller egyre kevésbé mozgékony, a filmekben a látványos, vadállatokkal küzdő jelenetek lassan kikoptak, és a filmek is egyszerű tv filmek színvonalához közelítettek.Ebben közrejátszhatott az is, hogy a MGM után az utolsó hat filmet már az RKO-nál játszotta.
Ezek után az ötvenes évektől többször eljátszotta Jungle Jim szerepét (lásd: Dzsungel kalandfilmek).1976-ig vállalt még szerepeket,miközben ötször nősült.Élete végére szállodaportás és dokkmunkás is lett.Végül szegényen, soványan és egyedül hunyt el 1984-ben tüdővizenyőben.

Tarzan the ape man 1932
Tarzan and his mate 1934
Tarzan escapes 1936
Tarzan and his son 1939
Tarzan’s secret treasure 1941
Tarzan’s New York adwenture 1942
Tarzan triumphs 1943
Tarzan’s desert mystery 1943
Tarzan and the amazons 1945
Tarzan and the leopard woman 1946
Tarzan and the huntress 1947
Tarzan and the Mermaids 1948


Lex Barker (1919-1973)

 Lex Barker Tarzan színész
Weissmuller után 1949-ben ő vette át Tarzan szerepét és az első film a Tarzan és a bűvös forrás volt, amelyet Brenda Joys-szal játszott, akinek ez volt az utolsó Jane-szerepe. A film cselekménye egy bűvös szökőkút körül szerveződik.
Az 1950-es Tarzan és a rabszolgalány c. filmben Vanessa Brown játssza Jane-t. A filmben egy elveszett civilizáció és rejtélyes temploma adja az izgalmakat. A rabszolgalány szeretné meghódítani a dzsungel urát, de az hajlíthatatlan.
A Tarzan’s Peril c. film volt az első, amelyet egészében Afrikában forgattak. A Mount Kenyánál akkor éppen végig felhős volt az ég, a filmet eredetileg színesben forgatták, de későbbi technikai problémák miatt ez nem jött össze.Jane szerepét Virginia Huston játszotta. A kritikusok dicsérték az amerikai és afrikai filmfelvételek meggyőző integrációját. Ezt a filmet Jungle Queen vagy Tarzan and the jungle Queen címmel is forgalmazták.
1952-ben következett a Tarzan vad dühe, ebben Tarzan unokatestvére érkezik, hogy segítséget kapjon egy gyémántokkal kapcsolatos ügyben. Ebben Dorothy Hart szerepel Jane-ként.
Barker utoljára a Tarzan és az ördögi nő c. filmben játszotta el a szerepet.Itt már Joyce Mackenzie játssza Jane-t. Tarzan és párja békés mindennapjaikat élik a dzsungelben, amikor elefántcsont orvvadászok lépnek a képbe. Faházukat leégetik és miközben Jane eltűnik, Tarzan azt hiszi, hogy a tűzben égett, és hagyja, hogy az orvvadászok elfogják.
Lex Barker Tarzan filmjeinek jellegzetessége volt, hogy a részek egyáltalán nem kapcsolódtak egymáshoz, és Jane szerepét is mindig más játszotta.
Később Barker több más filmben is játszott, főleg európai produkciókban, melyek közül a Karl May művek megfilmesítései a legismertebbek, közülök is a Winnetou sorozat Old Shatterhand-je.
Öt felesége volt, 1973-ban az 54-ik születésnapja után három nappal szívrohamban elhunyt.
Bővebben olvashatsz róla itt: Lex Barker élete, filmjei

Tarzan’s magic fountain 1949
Tarzan and the slave girl 1950
Tarzan’s Peril 1951
Tarzan’s savage fury 1952
Tarzan and She-Devil 1953Gordon Scott (1926-2007)

 Gordon Scott Tarzan színész
A Tarzan színészek közül ő volt a legizmosabb, és legjobb alakú. Strandőrként dolgozott amikor felfedezte őt egy tehetségügynök.
A Tarzan's hidden jungle filmben emberek jönnek a dzsungelbe, és gátlástalanul vadásszák az állatokat.Tarzan egy elefántbébit visz egy állatorvoshoz és női segédéhez.A vadászok fotósnak tettetve magukat ráveszik az orvost, hogy megmutassa hol vannak az állatok. A segéde rájön az átverésre és utánuk indul, de bajbakerül. A Tarzan és az elveszett szafari lett az első színes film. Egy repülőgép lezuhan a dzsungelbe, és Tarzan vállalja a feladatot hogy elvezesse őket a civilizációba.
A Tarzan harca az életért c. filmben Futa az ördögűző, a Nagasu törzs tagja, a megélhetése elleni fenyegetésnek tartja a dzsungelbeli orvosok, dr. Turdy és a lánya, Anne munkáját. Futa felhergeli a törzsét hogy támadják meg Anne vőlegényét dr. Ken Warwick-et, akit Tarzan megment.A filmben szerepel Jane is (Eve Brent) és adoptált fiúk.
Még ugyanebben az évben a Tarzan családdal elindítottak egy sorozatot három félórás epizóddal, és jóval később 1966-ban tévésorozatban adtak ki Tarzan és a trapperek címmel.
1959-ben következett a Tarzan legnagyobb kalandja amelyben szerepelt az akkor még kevéssé ismert Sean Connery is. Egy falut állítólag bennszülöttek rabolnak ki, egy ember a halála előtt a Slade nevet említi. A tettesek feketéknek álcázták magukat és Tarzan, akinek már rossz
tapasztalata volt régebbről Slade-ről, a nyomukba ered. Egy nő, Angie összeakad Tarzannal, miközben Slade három emberével és egy barátnőjével egy gyémántbányába igyekszik. A színes filmek között ez volt az első amelyet teljes egészében Afrikában filmeztek.
A Tarzan a nagyszerű egy brit film volt, melyben Jock Mahoney, a későbbi Tarzan negatív szerepben tűnt fel. Ebben egy család, apa és négy fia kirabolnak egy fizetőirodát egy településen, mialatt a gyilkosságtól sem riadnak vissza. A dzsungel ura üldözőbe veszi őket.
Scott Steve Reeves barátja volt és a hatvanas években játszott ókori témájú filmekben is. Három felesége volt, élete későbbi évtizedeiben eltűnt a mozikról, nyolcvanegy éves kora előtt hunyt el.

Tarzan's hidden jungle (1955)
Tarzan and the lost safari (1957)
Tarzan's fight for life (1958)
Tarzan and the trappers (1958)
Tarzan's greatest adventure (1959)
Tarzan the magnificent (1960)TARZAN FILMEK - CSÖKKENŐ LENDÜLET - A HATVANAS ÉVEK

Denny-től Henry-ig

Denny Miller (1934-2014 )

 Denny Miller Tarzan színész
Kosárlabdacsillag volt mielőtt 1959-ben eljátszotta az újabb Tarzan a majomember filmet.
A filmnek a jellegzetessége, hogy több részletet átvettek a régi filmekből, pl. a krokodilos jelenetet a Tarzan és asszonyából, és a végén az elefántos jeleneteket az azonos című 1932-es verzióból. Ezenkívül a dzsungelbeli lengés egy részét is átvették Weissmullertől, valamint
a végső jelenetek egy része az 1932-es verzióból lett átszínezve.
Ebben a filmben nem szólítják őt Tarzannak.
Jane Parker (Joanna Barnes) az apjával Afrikába megy, hogy egy elefánttemetőt felkutasson. A vőlegénye velük utazik, de találkozik Tarzannal...

Tarzan the ape man 1959
Jock Mahoney (1919-1989)

 Jock Mahoney Tarzan színész
Kaszkadőr volt, több híres színészt helyettesített veszélyes jelenetekben. 1948-ban jelentkezett, hogy Weissmuller utódja legyen, de akkoriban Lex Barker kapta a szerepet. Több sorozatbanszerepelt, mielőtt Gordon Scott utolsó dzsungelfilmjében eljátszotta a negatív főszerepet.
Az első általa alakított 1962-es
filmben Tarzant Indiába hívják hogy mentsen meg 300 elefántot amelyek elpusztulnak, ha kinyitnak egy gátat.Két mérnökkel találja magát szemben.
A következő filmben egy névtelen ázsiai országba hívják, hogy védjen egy fiatal trónörököst gonosz nagybátyjától.A film során meg kell mérkőznie ezzel az emberrel az erő három tesztjében.A filmet Bangkok közelében, Thaiföldön, a Chiang Mai tartomány közeli dzsungelben vették fel. A forgatás alatt vérhas, dengue láz és tüdőgyulladás is elérte Mahoneyt és jelentősen lefogyott.
Ez utóbbi filmnél már negyvennégy éves volt (a legidősebb aki játszotta a szerepet), később egészségügyi problémái miatt feloldották a szerződését és fiatalabb utód után néztek. Ezek után több ismert sorozatban feltűnt, többek közt a Ron Ely féle Tarzan sorozatban is negatív
szereplőként.

Tarzan goes to India 1962
Tarzan1s three challenges 1963
Ron Ely (1938- )

 Ron Ely Tarzan színész
Eredeti neve Ronald Pierce, próbálták Tarzan szerepére, miután Jock Mahoney 1963-ban távozott, de megelőzte őt Mike Henry. Ő ellenben elutasította a sorozatot és teljes játékfilmeket
csinált, ezért Ely-vel kezdték el, amit aztán az NBC-n bemutattak.
1966-tól 1968-ig forgatták a Tarzan sorozatot, amelyben ott volt szereplőként Csita, de Jane nem. Ron Ely ragaszkodott ahhoz, hogy maga játssza el a veszélyes jeleneteket, de mivel elődjéhez képest ő nem volt kaszkadőr, sok sérülést szerzett. Egy jelenetben megperzselte a karjait és lábait, máskor eltört három bordáját, mindkét csuklóját kificamította, és oroszlánok is többször megharapták.
Egy 31 és egy 26 részes sorozat készült el, az egyes részek kb. 45 percesek lettek.Miután egyre emelkedtek az elkészítési költségek, 1968 szeptemberében abbahagyták a sorozatot.
4 darab 2-2 rész összevonásából készült filmet megjelentettek.

Tarzan (series) 1966-1967 31 episode, 1967-1968 26 episode
Tarzan’s jungle rebellion 1967
Tarzan and the four o’clock war 1968
Tarzan’s deadly silence 1970
Tarzan and the peryls of Charity Jones 1971


Mike Henry (1936- )

 Mike Henry Tarzan színész
Amerikaifutball játékos volt, mielőtt 1966-ban eljátszotta a a Tarzan és az inkák kincse főszerepét. Augustus Vinero, egy nemzetközi bűnöző elrabulja Ramelt, a fiatal fiút aki tudja az aranyváros helyét Mexikóban. Tarzant egy régi barát hívja, hogy eredjen az elrablók nyomába. Útközben megment egy nőt, Sophia Renault-ot, aki túsz volt.
Második filmje a Tarzan és a jaguár szelleme 1967 szeptemberében jelent meg. Ebben Tarzant barátja egy profeszor hívja segítségül Brazíliába, ahol Barkuna, aki egy gyilkus kultusz vezetője, sorban gyújtja fel a falvakat, az embereket pedig elhurcolja rabszolgának. A dzsungel fia Csita, és Báró az oroszlán segítségével veszi fel a harcot ellenük. A filmet eredeti helyszínen, Brazíliában, s azon belül Rio de Janeiro városában filmezték, sajnos Henryt egy csimpánz megharapta az állkapcsán, amit húsz öltéssel varrtak össze.
A harmadik filmje már Afrikában játszódik. Egy geológus férfi a fiával Ericcel egy kenun balesetet szenved, de a fiú túléli az esetet és életben marad a dzsungelben. Ott megtanulja a túlélés fortélyait, és barátságot köt egy leopárdkölyökkel, amely felnő. Évekkel később Myrna az újságírónő, és társa Ken megérkeznek Afrikába és megpróbálnak a nyomára bukkanni. Ebben segítségükre van Tarzan és egy helyi törzsfőnök, Buharu, akinek a testvére Nagambi ellene van.Buharu megsérül, és Eric segít neki.
Az utóbbi filmet szintén Brazíliában, az Amazonas mentén filmezték.

Tarzan and the Valley of Gold 1966
Tarzan and the Great River 1967
Tarzan and the Jungle Boy 1968


TARZAN FILMEK - ÚJJÁÉLEDÉS - A NYOLCVANAS ÉVEK

Keeffe-től Joe Lara-ig

Miles O’Keeffe (1954- )

 Miles O’Keeffe Tarzan színész
Legközelebb már csak egy évtizeddel később, 1981-ben forgattak Tarzan filmet. James Parker Afrikában kutat a fehér majom után. Anyja halála után csatlakozik hozzá Jane.Parker el akarja fogni a majomembert, Jane viszont találkozik vele, s lenyűgözi.
A dzsungelbeli helyszínek szépek, Miles O’Keeffe kellően izmos, a Jane-t játszó Bo Derek gyakran megvillantja bájait, a film mégis megbukott.
Lee Canalito kapta volna a főszerepet, az utolsó pillanatban mégis Keeffe-é lett. A filmben szerepelnek orangutánok és burmai kígyók, amik ugye nem őshonosak Afrikában. Ez a Tarzan film kivételesen korhatáros. A szépen filmezett jelenetek ellenére eléggé negatív kritikát kapott.

Tarzan the ape man 1981Christopher Lambert (1957- )

 Christopher Lambert Tarzan színész
1984-ben ismét feldolgozták a történetet,ezúttal más szemszögből.
Ezt a filmet az angolok készítették és a legnagyobb erénye, hogy megpróbálták az előző filmektől eltérően művészi módon ábrázolni a majomember történetét.
A film eleje többé-kevésbé hűen követi a kis dzsungelfiú felcseperedését, kalandjait, az eredeti regény mintájára. Később azonban teljesen eltér attól, Tarzan Angliába megy és itt ismeri meg Jane-t.
Az őserdőben játszódó jelenetek, a nagy emberszabású majmok jól meg lettek csinálva, a cselekmények élethűek és magával ragadók. Lambert viszont az addigi legvékonyabb Tarzan. Sajnos a film későbbi részében teljesen eltértek az eredeti műtől.

Greystoke: The Legend Of Tarzan Lord Of The Apes 1984Joe Lara (1962- )

 Joe Lara Tarzan színész
Joe Lara egy játékfilmben és egy sorozatban játszotta el a nevezetes szerepet.
Csitát elrabolják a dzsungelből és New Yorkba viszik.
Tarzan utána megy, és ott megismer egy csinos taxist, Jane-t (Kim Crosby). Csitát más társaival egyetemben törvénytelen állatkísérletekhez rabolták el. Jane apja detektív (Tony Curtis), a rosszfiúk vezetőjét Jean-Michel Vincent játssza.Charles Fox nagyszerű, élvezetes zenét komponált a filmhez.
A Tarzan: The epic adwentures c. sorozatot 1996-1997-ben forgatták. A történetek a főhősnek a civilizációval való első találkozása után, de még a Jane-nel kötött házassága előtt játszódnak. Több szereplő felbukkan a Burroughs regényekből, pl. D’Arnot, Rokov, Olga De Coude, és Mugambi. Az epizódokat Dél-Af-rikában, Sun City üdülőhely közelében vették fel.Húsz részes lett.

Tarzan in Manhattan 1989
Tarzan: The epic adwentures (series) 1996-1997TARZAN FILMEK - A KILENCVENES ÉVEKTŐL - SOROZATOK ÉS EGY FILM

Larson-tól Fimmel-ig

Wolf Larson (1959- )

 Wolf Larson Tarzan színész
Kanadai származású színész, de Berlinben született.
1991-től 1994-ig francia-kanadai-mexikói koprodukcióban Mexikóban forgatták 3 évadon át 75 egyenként 30 perces résszel a Tarzán sorozatot.

Tarzán Season one 1991-1992 (25)
Tarzán Season two 1992-1993 (25)
Tarzán Season three 1993-1994 (25)Casper van Dien (1968- )

 Casper van Dien Tarzan színész
1998-ban amerikai-német-ausztrál koprodukcióban készítettek filmet Casper Van Dien főszereplésével. Ebben a dzsungel fia közvetlenül az esküvője előtt Afrikába utazik, mert látomásában veszély fenyegeti szülőföldjét. A felfedező Nigel Ravens bandája az ősi város, Opar nyomára bukkan.Jane később követi párját.
A filmet Dél-Afrikában forgatták. Ebben a filmben a majomembert ismét műveltebb, civilizáltabb formájában adják elő, ahogy a regényekben van. A kritika elég vegyesen fogadta, bár a helyszínek és a történet látványos, sokak szerint gyermekeknek való a film.

Tarzan and the lost city 1998Travis Fimmel (1979- )

 Travis Fimmel Tarzan színész
Jane Porter egy New York-i nyomozónő, Tarzan pedig egy nagy cégbirodalmat irányító ember unokaöccse, aki szeretné saját képére formálni.
John Claytont 20 éven át holtnak hitték, mielőtt nagybátyja, a Greystoke Industries ügyvezető igazgatója rálelt. Tarzan rokona otthonából elszökik és a városban portyázik, miközben segít másoknak. Jane-t egy ügy szálai vezetik John Claytonhoz, a természet fiához, aki ezúttal a nagyvárosban próbál érvényesülni.
A nő vonzódik hozzá, de észérvei visszafogják.
A kanadai-amerikai sorozatot 2003-ban kezdték el forgatni, de csak nyolc epizódot élt meg és nem lett sikeres.

Tarzan (series) 2003Tarzan 2013

 Tarzan 2013
2013-ban, német-francia koprodukcióban elkészült egy 3D-s és animációs Tarzan film, amelyet először Oroszországban mutattak be, 2014-ben pedig más országokban.
Ebben az eredeti regényből sok tartalmat átvettek, de szokás szerint, több lényeges ponton átírták. például nagy emberszabású majmok helyett gorillák szerepelnek. Többnyire negatív kritikákat kapott.
Greystoke egy lezuhant meteordarabhoz indít expedíciót, és később – amikor helikopterbalesetet szenvednek, - a kisfiúk egyedül marad a dzsungelben. Egy nősténygorilla neveli fel, és sok év múlva felbukkan Jane az apjával.Alexander Skarsgard (1976- )

Alexander Skarsgard Tarzan
2016-ban mutatták be a Tarzan legendája című filmet. Ebben a filmben Tarzan John Claytonként, Greystoke lordjaként él a civilizációban, amikor Angliából nagykövetként visszaküldik Kongóba.
Ebben a filmben is jócskán megkavarták a Tarzan sztorit, ahelyett, hogy az író már jól bevált történet(eit) használták volna.
A Tarzan legendájáról írtam egy cikket a Régi Új Filmek Blogjában, ezt itt olvashatod el: Tarzan legendája film