Burroughs és műveiEDGAR RICE BURROUGHS ÉLETE SAJÁT ELMONDÁSÁBÓL

 Edgar Rice Burroughs kép életrajz
1875 szeptember 1.-én született Chicagoban. A járványok miatt bezáratták az iskolát, ahova járt és a szülei elszállították
 egy marhafarmra, Idaho-ba 1891-ben. A Michigani Katonai Akadémia elvégzése után belépett a hadseregbe, ahonnét gyenge szíve miatt leszerelték.Később egyik testvére támogatásával egy irodaszerbolt tulajdonosa lett. Egy ideig apja vállalatánál dolgozott, majd 1900-ban összeházasodott Emma Centennia Hulberttel. 1903-ban a legidősebb testvére adott számára egy lehetőséget aranykotrógépen, a következő állomás Oregonban volt, ahol előzőleg említett testvére vezetett egy ilyen gépet. Később testvére vasútrendőrként szerzett neki egy állást Salt Lake City-ben.
Nem voltak valami gyakorlatiasak, mégis saját maga mosott és talpalta cipőit. Háztartási bútoraikból tartottak egy árverést, és visszamentek Chicago-ba. Villanykörtéket adott el portásoknak, és bolti beszállító is volt. Életét csődként értékelte, amikor megkapott
egy könyvelői állást.
Nem tudott semmit a történetírás technikájáról, amikor elkezdte az írást, de ott volt felesége és két gyermeke, akiket el kellett tartania.Thomas Newell Metcalf, a The All-Story magazin szerkesztőjének tetszett az írás amit küldött, ezért megírta a másik felét is. A kötetért 400 dollárt kapott, és bevallása szerint semmilyen későbbi honoráriuma sem okozott akkora izgalmat számára, mint az első. Ez a könyv volt a Dejah Thoris, princess of Mars, ezt a címet Metcalf megváltoztatta Under the moons of Mars -ra, de később a Mars hercegnője-ként adták ki.
Egy üzleti magazin részlegmenedzsereként dolgozott, miközben megírta a Tarzan a majomember című művét esténkét és szabadnapjain. Cégjelzések
hátain és egyéb papírokon írta, és azt gondolta hogy nem valami jó történet, kételkedett abban, érdemes e lenne árulni. A művet megmutatta barátnőjének, aki egyszer főnöke asztalán felejtette, és Bob Davis úgy gondolta, érdemes megjelentetni. 700 dollárt kapott érte, először az All Story magazinban jelent meg, és 1912 karácsonyán adták ki. Megírta a Mars istenei-t, amit az All Story-hoz tar- tozó Munsey Company-nak adott el, majd még decemberben a Tarzan visszatér c. könyvet, amit visszautasított a Metcalf, de 1913 februárjában 1000 dollárért megvette a Street & Smith.
Megpróbált kiadót találni, amelyik könyv alakban jelentetné meg műveit, de minden jól ismert kiadó az Egyesült Államokban csalódást okozott a számára.
Végül az A.C McClurg & Co. Jelentette meg első történetét könyv alakban.
Később megvett egy farmot Kaliforniában, melyet Tarzana-nak nevezett el, majd 1923-ban megalapította saját kiadóját. 1933-ban California Beach kormányzója lett és a következő évben elvált feleségétől. Összeházasodott egy színésznővel, akitől 1942-ben elvált, majd haditudósítóként dolgozott a hadseregnél. 1950 március 19-én szívroham végzett vele...MARS SOROZAT


 Mars sorozat


A MARS HERCEGNŐJE

Princess of Mars 1912

 A Mars hercegnője könyv
John Carter a virginiai úriember egy az indiánokkal vívott küzdelem után egy barlangban különös eseményt él át. Elhagyja az itteni világot és a Marson tér újra magához. Itt összekerül a tharkokkal, ezekkel a sokvégtagú zöld lényekkel, akik állandóan háborúznak egymással. Egy napon egy különleges foglyot ejtenek, egy nőt aki az ottani vörös emberek hercegnője.
John Carter mindent megtesz, hogy őt kiszabadítsa, és eközben barátokra is lel. Dejah Thoris, Hélium hercegnője újra fogságba esik, Carternak segítségére van soklábú marsi kutyája Woola. A Marson sokkal kisebb a gravitáció így hatalmas ugrásokra képes és földi izomzata is nagyban segíti.
A könyv háttértörténetét, létrejöttét, részletes elemzését és bemutatását olvasd el itt!


A MARS ISTENEI

The gods of Mars 1913

 A Mars istenei könyv
John Carter sok évi távollét után újra a Marsra jut, ám ezúttal annak déli részére. Itt növényemberekkel, s egyéb lényekkel küzd meg, ahol az utolsó útjukra induló marsiak vonulnak. Megismeri a szent therneket, akik gonosz hatásáról a bolygó lényei mit sem tudnak, és megismeri a fekete embereket is, akik a föld alatti Omean tengeréből jönnek. Itt van Issus szentélye is a legtiszteltebb istené, aki valójában egy visszataszító nő.
Carter előtt óriási feladat áll, kiszabadulni, és elhitetni a marsi népekkel hogy évezredes hitük téves. Ebben segítségére van barátja Tars Tarkas, egy különös lány aki a marsi oroszlánszerű lényeket a banthokat képes irányítani, és egy ifjú aki iránt különös rokonszenvet érez.

A könyvről írt részletes értékelést itt olvashatod el: A Mars istenei könyv jellemzés


A MARS URA

The warlord of Mars 1913, 1914

 A Mars ura könyv

Dejah Thorist a szent thernek atyja rabolta el, akivel egy áruló fekete ember is tart, Carter a nyomukban van.Eközben a Mars egyre érdekesebb tájain folyik az üldözés, előbb trópusi, majd később az északi jégsipkánál.
Carter új barátokat szerez, és számtalan kalandon esik át míg ide eljut.

A regényről készült bővebb jellemzést, értékelést megtalálod itt: A Mars ura könyv elemzés, kritika
THUVIA A MARS LÁNYA

Thuvia, maid of Mars 1916

 Thuvia a mars lánya könyv
Thuviát elrabolják, és Carthoris, John Carter fia elrablóinak nyomába ered, hogy kiszabadítsa.Eközben egy különös városhoz kerülnek, ahol az ottaniak képzelőerejük segítségével teremtenek hadsereget, és irányítják is azt.
Először meg kell szabadulniuk innen, majd felvenni a harcot az elrablókkal, miközben az a hír terjed el, hogy Carthoris az elrabló.
Lásd a könyvértékelést: Thuvia regényA MARS SAKKJÁTÉKOSAI

The chessmen of Mars 1922

 A Mars sakkjátékosai könyv

John Carter lánya eltűnik, és a keresői közt van Gathol hercege.Tara furcsa "agyak"-hoz kerül akik a rykorokat irányítják, akiknek csak testük van, és ők mint fej, foglalják el ezt a testet.Később Gahan és Tara elszöknek egy agy, Ghek társaságában, de Manator városánál foglyul esnek.
A könyv ismertetése és értékelése: A Mars sakkjátékosai könyvértékelés
A MARS GÉNIUSZA

The master mind of  Mars 1927

 A Mars géniusza könyv
Paxton az első világháborús katona A Marsra kerül. Paxtont befogadja Ras Thavas a dühös tudós, aki oktatni kezdi. A tudós kísérletei közben agyakat ültet fiatal testekbe, így a jól fizető gazdagok újra fiatal testet kaphatnak. Amikor rájön, hogy egy gyönyörű nő testébe egy vénasszony kerül, Paxton terveket forral a fiatal lány helyrehozatalára, kiszabadítására.
A könyv bemutatását, hátterét, értékelését itt olvashatod: A Mars géniusza könyv

A MARS KATONÁJA

A fighting man of  Mars 1930

 A Mars katonája könyv
Egy alacsonyrendű, szegény padwar, Tan Hadron beleszeret a szép, de gőgös Sanoma Torába, egy gazdag nemesnek a lányába. Sanoma elzavarja, de különleges fegyverrel rendelkező valakik elrabolják a lányt. Tan Hadron a Mars délnyugati féltekéjére utazik, ahol kiszabadít egy lányt, Taviát, majd fogságba kerülnek. Megismeri Nur An -t, egy másik fogoly férfit, akivel együtt egy veszedelmes földalatti helyre dobják őket.
A könyv hátterét, értékelését itt olvashatod el: A Mars katonája könyv
A MARS KARDJAI

Swords of Mars 1934, 1935

 A Mars kardjai könyv


A harmadik mű óta első ízben tér vissza az író újra az első szám első személyű elbeszéléshez. Ebben a műben a cselekmény áttevődik a marsi holdra, Thuriára.A MARS SZINTETIKUS EMBEREI

Synthetic men of Mars 1939

 A Mars szintetikus emberei könyv
A regény a klónozás és a géntechnológia témáját érinti.

LLANA GATHOLBÓL

Llana of Gathol 1941

 Llana Gatholból könyvA történet John Carter unokájáról, Llanáról szól.

JOHN CARTER A MARSRÓL

John Carter of Mars 1941

 John Carter a Marsról könyvEz inkább két történet, a második Skeleton men of Jupiter. Csak jóval az író halála után adták ki,
és az elsőnek a megírásában szerepe van Burroughs fiának .

       

Ha szeretnéd, hogy a 7.-11. kötetek is megjelenjenek magyarul, itt jelezheted egyetértésed:

BURROUGHS EGYÉB MŰVEI ÉS SOROZATAI


 Pellucidar sorozat könyvek

PELLUCIDAR SOROZAT

Pellucidar a Föld belső kérgén van, ahol Jura-kori állapotok uralkodnak, sosincs éjszaka, a Föld magmája világít napként. Az első rész At the Earth’s core (A Föld középpontjában) 1914-ben jelent meg, ezt további öt kötet követte, majd még egy amit csak az író halála után adtak ki.

At the Earth's Core (1914)
Pellucidar (1923)
Tanar of Pellucidar (1928)
Back to the Stone Age (1937)
Land of Terror (1944)
Savage Pellucidar (1963)


 Vénusz sorozat könyvek

VENUS SOROZAT

A Vénuszon van Amtor, két kontinens, és több nagy sziget, amelyeket felhőtakaró véd. A sorozat négy regényből és egy novellából áll.

Pirates of Venus (1934)
Lost on Venus (1935)
Carson of Venus (1939)
Escape on Venus (1946)
The Wizard of Venus (1964)


 Az elveszett világ könyvek

CASPAK SOROZAT

1924-ben írta meg a The Land That Time Forgot c. regényt, amelyet két további követett.
„Az ország, amelyről megfeledkezett az idő” egy olyan szigeten játszódik, amelynek lakói az emberi törzsfejlődés különböző fokozatain élnek.

The Land That Time Forgot (1918)
The People That Time Forgot (1918)
Out of Time's Abyss (1918) A Hold leánya könyv, Cave Girl
            A Hold leánya                Cave Girl

HOLD LEÁNYA

Az „A Hold leánya” c. művében a Hold belső világát mutatta be. (1926)

Part I: The Moon Maid
Part II: The Moon Men
Part III: The Red HawkEGYÉB DZSUNGEL KÖNYVEK

The Man-Eater (1915)
The Cave Girl (1925)
The Eternal Lover (1925) (aka The Eternal Savage)
Jungle Girl (1932) (aka Land of the Hidden Men)
The Lad and the Lion (1938)


 Apache Devil könyv, Mucker trilógia
        Apache Devil                    Mucker trilógia

WESTERN KÖNYVEK

Négy western jellegű művet is írt:
The Bandit of Hell's Bend (1926)
The War Chief (1927)
Apache Devil (1933)
The Deputy Sheriff of Comanche County (1940)

MUCKER SOROZAT

The Mucker (1914)
The Return of the Mucker (1916)
The Oakdale Affair (1917)


 Monster Men könyv, Mad King könyv
        Monster Men                    Mad King

EGYÉB SCI-FI JELLEGŰ MŰVEI

The Lost Continent (1916)
The Monster Men (1929)
The Resurrection of Jimber-Jaw (1937)
Beyond the Farthest Star (1941)


TOVÁBBI BURROUGHSTÓL SZÁRMAZÓ ÍRÁSOK

The Girl from Farris's (1916)
The Efficiency Expert (1921)
The Girl from Hollywood (1923)
The Mad King (1926)
The Outlaw of Torn (1927)
The Rider (1937)
I am a Barbarian (1967)
Pirate Blood (1970)
You Lucky Girl! (1999)
Marcia of the Doorstep (1999)
Minidoka: 937th Earl of One Mile Series M (1998)
Forgotten Tales of Love and Murder (2001)