Mitä partio on?

Se voi olla melkein mitä vaan!
Pääsääntöisesti kokoonnumme viikoittain kololla eli lippukuntamme kokoontumispaikassa. Koloilloissa ja kokouksissa kehitämme mm. erä-, leiri- ja kansalaistaitoja, sosiaalisuutta, luovaa ajattelua sekä johtajuutta. Lisäksi harjoittelemme kädentaitoja sekä luonnontuntemukseen ja -suojeluun liittyviä taitoja.

Itse tekemällä ja kokemalla opimme uutta ja valmistaudumme partioretkiin, -kisoihin, -leireihin ja -vaelluksiin sekä elämään ylipäätään. Partioon kuuluu myös olennaisesti kansainvälisyys.

Lippukuntamme järjestää yhteisiä tapahtumia, juhlia ja tempauksia, joista lisää tietoa löydät tapahtumakalenterista.
Myös Pohjanmaan Partiolaiset -piiri ja keskusjärjestö Suomen Partiolaiset, järjestävät toimintaa, joka tukee lapsen ja nuoren kehitystä sekä tuo näkyvyyttä lasten ja nuorten harrastukselle.

Toiminta

Varsinaiseen viikottaiseen partiotoimintaan voivat osallistua kaikki 7 -vuotta täyttäneet henkilöt, eli ekaluokkalaiset. Yläikärajaa ei sitten olekkaan!

Uusia partiolaisia otamme mukaan toimintaan pääasiassa syksyisin, jolloin järjestämme uusien partiolaisten ilmoittautumistapahtuman. Tapahtumasta ilmoitamme elo-syyskuussa mm. Eparin seuratoimintapalstalla ja täällä, nettisivuillamme. Tällä hetkellä johtajatilanteemme on melko huono, emmekä ole pystynyt järjestämään uusien ilmoittautumista.
Jäseniä otetaan mukaan myös kesken toimikauden, mikäli toimivissa ryhmissä on tilaa.

Kokoonnumme ryhmittäin (n. 4-10 hlöä), joiden toimintaa ohjaa eri-ikäiset johtajat. Ryhmät voivat olla joko tyttö-, poika- tai sekaryhmiä ja ne koostuvat keskenään miltei saman ikäisistä lapsista ja nuorista.

Normaali ryhmän kokous koostuu leikkimisestä, uusien asioiden opettelusta ja vanhojen opittujen asioiden kertauksesta. Nämä asiat voivat olla lähes kaikkea ensiavusta solmujen tekoon, kukkien tunnistamisesta pihaleikkeihin, leipomiseen ja muuhun mukavaan.

Toimintaan kuuluvat myös retket.
Päiväretkiä lähiluontoon ja yöretkiä esim. partiomajalle voidaan tehdä muutama per vuosi. Nuorimpien yöretkillä on aina mukana täysi-ikäinen partiolainen tai vaihtoehtoisesti ryhmäläisen vanhempi.  Ensikertalaiselle yö partiomajalla voi olla jännittävä, mutta sitäkin kasvattavampi.

Lippukuntamme järjestää vuoden mittaan erilaisia tapahtumia, mm. kalenterinmyyntitempaus, pikkujoulut ja Yrjönpäiväjuhla.
Osaan tapahtumista on myös partiolaisen vanhemmat ja sisarukset tervetulleita.

Kustannukset

Jäsenmaksu on noin 55 € vuodessa. Siihen sisältyy mm:
  • Osallistumisoikeus tapahtumiin. Esim. ryhmien kokoukset, lippukunnan omat tapahtumat, Pohjanmaan tai Suomen Partiolaisten tapahtumat (mm. leirit ja partiotaitokisat).
  • Partiovakuutus. Vakuutus on toissijainen. Lisätietoa löytyy Suomen Partiolaisten sivuilta.
  • Partio -lehti. Suomen Partiolaisten julkaisema lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa.
    Muutaman kerran vuodessa lehden liitteenä on sudenpennuille suunnattu Jälki -lehti. 
  • Pohjan Puhuri -lehti. Pohjanmaan Partiolaisten julkaisema lehti ilmestyy myöskin 6 kertaa vuodessa.
Varoja mm. ryhmien omaan toimintaan hankitaan myymällä partiolaisten adventtikalentereita. Normaalisti näin kerätyillä varoilla hankitaan retkille ruokaa, kokouksiin erityismateriaaleja tai järjestetään ryhmien omia erikoisretkiä vaikka elokuviin tai huvipuistoon.
Partiohuivi ja huivimerkki on uuden partiolaisen tärkein ostos ja ne saa kätevimmin ostettua lippukuntamme kaupantädiltä.

Retkeilyvarusteet, eli makuupussi, makuualusta ja rinkka. Perusvarusteilla pärjää yhtä hyvin normaaliolosuhteissa kuin kalliimmankin hintaluokan esineillä. Partioharrastuksen alussa voi varusteita vaikka lainata tutuilta. Aluksi makuupussiksi riittää sellainen, jolla pystyy nukkumaan viileässä sisätilassa.
Kun ikä ja kokemus karttuvat, niin on käytännöllistä hankkia rinkka. Partiomajalle kohdistuville yöretkille saattaa riittää myös iso reppu, etenkin pienille lapsille. Pidemmille reissuille on kuitenkin hyvä panostaa tukevaan ja tilavaan rinkkaan, jota on myös mukava kantaa. Useat urheiluliikkeiden myyjät osaavat auttaa hyvän rinkan valinnassa.

Puukko on partiolaisen perusväline. Sillä mm. vuoleskelemme ja teemme sytykkeitä nuotioon. Puukon olisi hyvä olla lapsen käteen sopiva (terän pituus = kämmenen leveys), sormisuojalla varustettu ja tupessa.
Comments