Folkbildningsstipendier
Stockholms Arbetareinstitutsförening utlyser tre stipendier om vardera 100 000 kronor hösten 2024 för fördjupade studier i svensk folkbildning. Stockholms Arbetareinstitutsförening, grundad 1880, stöder ekonomiskt aktiviteter som främjar intresset för och kunskaper om folkbildningen och dess historia.
Ändamål
Stipendiet vill främja olika former av undersökningar av svensk folkbildning. De behöver inte ligga på formell akademisk nivå, men ska bidra med ny kunskap om det fria och frivilliga folkbildningsarbetet.
Fördjupade studier innebär i detta fall att studien ska gälla ett avgränsat ämne, följa en genomtänkt plan för arbetet, bygga på tidigare kunskaper och bidra med ny kunskap. Det kan exempelvis handla om en serie intervjuer, att följa ett folkbildningsprojekt, att skriva en verksamhetshistorik, att ordna ett arkiv eller en databas, att färdigställa en bok eller en mindre skrift, en film eller en utställning, eller att skriva en vetenskaplig eller populärvetenskaplig artikel. Det är viktigt att användningen av stipendiet kan redovisas som en avslutad helhet.
Ämnet för studien, svensk folkbildning, kan förstås mycket olika. Exempel är folkbildningens historia och pedagogik, biografi om enskilda folkbildare, dokumentation av samtida eller historiskt folkbildningsarbete, idédebatt, sociologiska perspektiv eller folkbildningens insatser inom musik, teater, litteratur, bibliotek, museer m.m. liksom dess nordiska och internationella relationer. Läs gärna listan på tidigare stipendiemottagare för en uppfattning om inriktningen.
Vem kan söka?
Stipendiet kan sökas av alla med intresse för folkbildning. Vid valet av stipendiat tas hänsyn till om ämnet är angeläget, och till sökandes kunskaper om och tidigare insatser inom folkbildningen, samt övriga erfarenheter av folkbildningsarbetets metod och innehåll.
Ansökan
Ansökan ska omfatta högst 6 000 nedslag (inklusive blanksteg) och innehålla
- Redogörelse för den planerade uppgiften/studien med tidsplan. Det ska framgå hur forskningsuppgiften kommer att slutredovisas (t.ex. en artikel, en utställning, en film, en databas etc.)
- De referenser (lärare, kollega, ämnesexpert, kontaktperson vid resa etc.) sökanden önskar åberopa
- Namn, adress, telefonnummer och e-postadress.
OBS skicka inga tunga bilagor, max 1 MB i e-brev!
Tidpunkt för ansökan
Ansökan ska ha skickats till sekreteraren som e-brev eller pappersbrev senast den 15 november 2024. Adress e-brev: leif.kindblom@telia.com eller pappersbrev: Leif Kindblom Landsvägsgatan 28, 642 60 Malmköping.
Arbetareinstitutsföreningens styrelse beslutar om stipendier under december månad.
Frågor
Information lämnas av föreningens sekreterare, Leif Kindblom leif.kindblom@telia.com
Lista på tidigare stipendiater
2023: Mirabel Joshi för en studie av folkbildningens roll i kris med fokus på hushållssällskapen och husmodern under andra världskrigetJohan Pries för en studie av relationen mellan olika former av organisering av arbetarklassen vid sekelskiftet 1900.Pedram Nasouri för en studie av skärningspunkten mellan folkbildning, kulturproduktion och demokrati genom en dokumentation av Kulturhuset Cyklopens tioåriga verksamhet i Högdalen.
2022: FD Henrik Fürst för en studie av framställningar av folkhögskolan i litteraturenAlva Uddenberg för en studie av skrivarkursen Ett skrivande rum på Sundbybergs folkhögskolaAnders Larsson för en dokumentärfilmserie med utgångspunkt i debatten om folkhögskolans autonomi och legitimitetFD My Klockar Linder för en studie av hur relationen mellan folkbildningsarbete, upplysning, opinionsarbete och propaganda artikulerades under 1940-talet i befolkningspolitiska frågor
2021: Charlotte Ovesson för en studie om hur Coronapandemin påverkat lärande inom föreningar och folkbildning, Hannes Rolf för en studie om hyresrättsrörelsens folkbildningsarbete under mellankrigstiden samt Erik Nylander för en analys av folkhögskolornas nationella kurskataloger.
2020: Robert Aman stipendiet för en studie om folkbildande serier samt Emma Severinsson i samarbete med Björn Lundberg stipendiet för en studie om folkbildning i en brytningstid: Svenska herrmoderådet.
2019: Andreas Mørkved Hellenes för en studie av Nordiska folkhögskolan i Genève på 1930-talet Malin Arvidsson för en studie av riksdagskvinnan Nelly Thüring och hennes agitation inför riksdagsvalet 1921 samt Bibbi Björk Eriksson för en studie av rektorsrollen inom folkhögskolan.
2018: Fil dr Johanna Ringarp för studien "Tolfternas verksamhet med fokus på medborgarskap och klass" och författaren Gunilla Lundgren för en bok om en romsk kvinnlig flyktings bildningsresa i Sverige via svensk folkbildning.
2016: Jenny Ingridsdotter för studien "Tre generationer av folkbildning", Karin Milles för studien "Emilie Rathou - folkbildare och kämpe för kvinnors rättigheter" samt till Mikael Strömberg för studien "Friluftsteater och folkbildning - Tantolundens friluftsteater"
2015: Leif Kindblom för en studie om folkbildningens insatser för svenska för invandrare, till Lena Svensson för en studie om hur folkhögskolan tar sig an ett nytt statligt uppdrag samt till Lina Rahm för en studie om folkbildningens roll inom digitaliseringen av samhället.
Stipendiet utlystes för första gången 2014. Stipendierna 2014 gick till Lena Lundgren för en studie om Valfrid Palmgren, Fatima Bremmer för en bok om Ester Blenda Nordström samt till Ingela Bendt för att skapa en Facebook-sida med citat av Ellen Key..