De eerste Slovenen in België kwamen toe rond 1925. Ze kwamen hun brood verdienen in de Limburgse mijnen.
Vanzelfsprekend verenigden zij zich, en zo werd de Vereniging Barbara opgericht. Dit verenigingsleven omvatte naast sociale, ook allerhande culturele activiteiten, waaronder het Tambura ensemble, een instrumentaal ensemble bestaande uit typische Joegoslavische snaarinstrumenten, en koorzang. Het Sloveense zangkoor heette destijds Zvon. Zowel het koor als het instrumentaal ensemble stonden onder leiding van Alojz Hribar. De oorlog deed het verenigingsleven wat stilvallen. Na W.O. II heeft de vereniging haar activiteiten heropgenomen.
In 1955 werd onder impuls van Mgr. Vinko Žakelj een jongerenkoor “Slomškov krožek” (Slomšek-kring) opgericht, bestaande uit een vijftiental leden van 15 tot 25 jaar. Deze groep jonge mannen vormde de kiem van het latere Sloveense mannenkoor. Het gemengd koor kwam onder de leiding van Štefan Rogelj te staan.
Uit de vereniging Barbara scheidde zich een tweede vereniging af in 1960:
de Sloveense Katholieke en Zang- en Culturele Vereniging Slomšek.
Deze naam werd ook gegeven aan het gemengde zangkoor en aan het mannenkoor (soms een kwartet), dat onder leiding kwam te staan van Štefan Rogelj. De twee koren leidden een boeiend bestaan tot op heden.
Sinds september 2008 repeteren ook de vrouwen apart: daarmee is ook het vrouwenkoor geboren.
Koorleden kwamen en gingen. Ze weken ook uit over de grenzen van Limburg heen.
De immigratie van Slovenen is intussen al lang stilgevallen. Geen wonder dus dat vele nieuwe koorleden niet meer van Sloveense afkomst zijn. Op dit moment telt het gemengd koor ongeveer nog een 20-tal enthousiaste leden.
Familie en verwanten van oud-koorleden die in het bezit zijn van (zeer) oude foto's
mogen ons die steeds doorsturen, waarvoor dank! ( Karel.cverle@telenet.be )