2016 Hattu

Kaikki alkaa hatusta. Kun katsomo pimenee ja esitys alkaa, näyttämöllä kohtaavat mitä mielikuvituksellisimmat hatut, hatuntekijät, kertojat ja improvisoidut roolihahmot. Tavoitteena on muutaman minuutin keskustelussa synnyttää hatulle omistaja, joku, jonka persoonaa ja elämää juuri käsissä oleva hattu parhaiten kuvaa. Pikaisen suunnittelun jälkeen kertoja asettaa hatun näyttelijän päähän, ja roolihahmo herää eloon. Hänellä on nimi, kotipaikka, ammatti ja kerrottavanaan jokin tarina elämästään.

Hatuntekijät ovat Ilmajoki-opiston taidepiiriläisiä, kehitys- ja liikuntavammaisia aikuisia, jotka ovat syksyn kokoontumisissaan tutustuneet hattujen historiaan sekä päähineisiin taiteessa ja elokuvissa, ja lopulta valmistaneet esityksessä käytettävät fantasiahatut. Hatun alle sukeltaa lukioteatterin näyttelijä, joka kertojan tukemana jatkaa hatun tarinaa lyhyissä kohtauksissa.

Hatun äärellä kohdataan. Hattu-projektin tavoitteena on saattaa draamallisessa tilanteessa yhteen erilaiset ihmiset ja tuottaa intensiivinen, tasavertainen kohtaaminen näyttämöllä. Kun hatut on lopussa riisuttu, myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua. Esityksen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille, kommenteille, keskustelulle – kohtaamiselle.

Katso myös Johanna Huhtalan teksti Kohtaamisia hattujen alla Tukiviesti-lehden numerossa 1/2017.

Hatuntekijät Pauliina, Martti, Eila, Arto, Marja, Kauko ja Tarja

Ilmajoki-opiston taidepiirin ohjaaja Virpi Timonen

Lukioteatterin esiintyjät Roosa Anttila, Enna Hanka, Miika Isoaho, Roosa Jyllilä, Annemari Keltamäki, Heta Korkonen, Hilla Latukka, Katariina Ristimäki, Venla Sippola ja Teresa Stürzenberger

Esityksen ohjaus Johanna Huhtala

Kiitoksemme

Onnenkodin henkilökunnalle

Ilmajoen kunnalle

Seinäjoen kaupunginteatterille

Sivu päivitetty 2017-03-06

Valokuvat Katja Hautala ja Jaakko Väisälä