גיל 5 - 6

חדש בדף:

אריגת שתי וערב.

החופש ארוך ושוב אתם מתבקשים לבלות עם הנכדה מבלי להשתעמם או לתת לה להשתעמם. לקראת יום הבילוי המשותף, אספו סרטי קשירה של מתנות במקום להשליך אותם לפח. ממילא מדברים על מיחזור, נכון?

כפי שאתם רואים בדוגמה, לא חייבים לקחת סרטים ברוחב אחיד : אפשר לגוון כרצונכם. אפשר להשתמש גם בסרטי נייר , למשל. בנוסף לבילוי ועיסוק באסתטיקה, זה גם משפר מוטוריקה עדינה של הנכדה.

עזרו לנכדה לקבע את הסרטים הראשונים במאונך, אבל תנו לילדה לבחור את סדר הצבעים. אחר כך היא אמורה להצליב את הסרטים במאוזן. אם התוצאה תמצא חן בעיניה, אפשר לקבע אותה ולשמור אותה כתמונה. בילוי נעים!

בובה מבקבוק.

הנכד בחופש ואתם אמורים לבלות אתו בוקר שלם. אחרי ארוחת הבוקר, תכינו יחד את החומרים הבאים:

- בקבוק שתייה קטן וריק

- גרב בודדת (אם אצלכם כל הגרביים מבלות עם בן זוג קבוע, אצל הילדים שלכם והנכדים שלכם ודאי יש הרבה גרביים שנותרו ללא בני זוג. בחרו אחת מאלה)

- גרב בודדת נוספת (אם אין כאלה, תנו לנכד לגלגל כדור מדף עיתון ישן)

- שתי פיסות בד: אחת לכובע, שנייה לצעיף

- טושים או לק לציפורניים, בשני צבעים שונים.

הנה התמונה:

וכעת, הוראות ביצוע. אתם מסבירים לנכד והוא אמור לעשות זאת. אם מתקשה, תעזרו, אבל חשוב שהוא יתנסה בעצמו.

לתוך אחת הגרביים דוחפים את הגרב השנייה המגולגלת או את כדור הנייר. אחר-כך מכניסים את הבקבוק עם צדו הצר כלפי מעלה. קושרים צעיף בין הראש לבין גוף הבובה, מסדרים כובע על הראש וכעת הנכד מצייר את פרצוף הבובה.

מה שנחמד במשחק הזה שניתן ליצור קבוצת בובות שלמה, כמספר הבקבוקים הריקים והגרביים הבודדות שמתגלגלות בבית בחיפוש נואש אחר בן הזוג האבוד. אם יש שלוש או ארבע בובות, אפשר כבר לביים הצגה: כיפה אדומה, זהבה ושלושת הדובים או כל סיפור אחר שהנכד אוהב. אפשר לשנות את הקול כדי לחקות את הדמויות השונות - והנה לכם בילוי לבוקר שלם, מבלי שבזבזתם אגורה ומבלי שהוצאתם את האף מהסלון הממוזג שבבית.

א-ב בסמרטפון ובצילומים.

נכדינו החמודים יודעים היום להשתמש בסמרטפונים הרבה לפני שלומדים את ה-א – ב. לצערם הרב, שימוש בסמרטפונים טרם הוכר כמקצוע לימוד – וידיעת הא-ב עדיין חיונית במערכת החינוך. הציניקנים ודאי יעירו: "נחכה ונראה מה תהיה המהפכה הבאה במערכת החינוך". נתעלם מהם, ברשותכם, ובואו ננסה לעזור לנכדינו לשנן את הא-ב בצורה מקורית, חדשנית ונעימה.

בגיל גן חובה הילדים כבר לומדים את הא-ב. הם לא אמורים לשלוט בו, אבל מדי פעם לומדים אות חדשה. כדי לעזור להם במשימה החשובה, נשתמש באהבתם הרבה לסמרטפון.

נצייד כל ילד – בהשגחתנו הצמודה – בסמרטפון. כמובן שנשאר צמודים אליהם ונצא יחד לגינת הבית או לרחוב.

נתחיל בכך שנשיר יחד את השיר " אלף בית "של נעמי שמר:

" אלף - אוהל, בית - זה בית

גימל זה גמל גדול,

מהי דלת? - זוהי דלת

שפותחת את הכול. "

לאחר שסיימנו את השיר (אם לא זוכרים את המלים, הצטיידו בהן מבעוד מועד מהמרשתת), נבקש מהנכדים לצלם חפץ ששמו מתחיל באות א'.

זאת הזדמנות גם ללמוד איות נכון, כיון שאם נכד רוצה לצלם "עלה", זה הרגע הנכון להסביר ש"עלה" מתחיל באות "ע" ולא באות "א".

זה גם רגע הולם לדבר על מלים נרדפות, כיון שודאי תמצאו ליד הבית עץ – אז

נראה מי יודע שקוראים לעץ גם בשם המכובד אילן! ולהבדיל מעץ, אילן דווקא כן מתחיל באות א'.

זאת הזדמנות נהדרת להכיר לנכדים שמות של פרחים. אם יש בגינה פרחי אמנון ותמר, הנכדים יקבלו תמונות יפהפיות.

לאחר שכולם סיימו את המשימה, נבקש מהם לצלם חפץ ששמו מתחיל באות ב'.

מי לא יודע ש"בית" מתחיל באות ב'? אז מותר בהחלט לצלם את הבית. יש ילד ששמו בן? מותר בהחלט לצלם אותו – ואפילו מותר לו להצטלם ב"סלפי". אם לנשיא אובמה מותר, אז גם לבן מותר.אגב, גם אובמה מתחיל בא' – ונראה איזה מהנכדים יצליח לצלם אותו!

אם יש בגינה שליד הבית או במרפסת בגוניה, ספרו להם את שם הצמח ושאלו אותם אם כדאי לצלם אותו.

רק שלא יעלה על דעתם לעשות בלגן רק כדי לצלם אותו משום שגם הוא מתחיל באות ב'....

וכך הגענו לאות ג'. עובר גבר ברחוב? שאלו אם מותר לצלם אותו וקדימה לעבודה. אם אין עוברי אורח, יש ודאי גדר – ויתרונו בכך שאפשר לצלם אותו מבלי לבקש ממנו רשות.

כולם מכירים את המשחק "משלוש יוצא אחד". אנחנו נעשה כעת את ההפך: מאחד יוצאים שלושה. והנה הפטנט הנחמד, כחזרה על מלים נרדפות: אחד הנכדים צילם איש שהלך ברחוב? "איש" מתחיל בא', ומלה נרדפת ל"איש" היא המלה "אדם".

לכשנגיע לאות ב', נדבר על כך שאדם יכול להיקרא גם "בן אדם" – והנה שימוש נוסף לאותה תמונה.

מגיעים לאות ג'? ה"איש" או ה"אדם" שנעשה "בן אדם" יהפוך כעת ל"גבר" – והנה שימוש משולש באותה תמונה.

נמשיך במשחק על פי קשב המשתתפים או שנחליט מראש עד איזו אות רוצים להגיע.

לכשנחזור הביתה, נעביר את התמונות שצילם כל ילד למחשב, נדפיס אותן ונבקש מכל נכד לכתוב ליד כל תמונה את האות שהתמונה מייצגת.

בילוי נעים!

עונות השנה.

הנה ימי הסתיו קרבים והעונה מתחלפת. בואו נזכר ונזכיר לילדינו שיש עוד הרבה עונות לפנינו.

ציוד: ניירות לבנים (אפשר ניירות שמודפסים רק מצד אחד וצדם השני משווע למיחזור), מספריים, דבק, צבעי גואש או פסטל.

הציעו לכל ילד לצייר ארבעה עצים על הדף שלו. כל ילד יצבע את העצים בצבע חום.

על דף נפרד כל ילד יצבע משטחים בארבעה צבעים: ירוק בהיר, ירוק כהה, צהוב/ כתום/אדמדם וחום כהה/כמעט שחור.

מכל משטח יש לגזור צורות של עלים. כך נקבל עלים בצבעים שונים.

את העלים בירוק בהיר יש להדביק על עץ האביב.

את העלים בירוק כהה יש להדביק על עץ הקיץ.

את העלים בצבע צהוב/ כתום/אדמדם יש להדביק על עץ הסתיו.

את העלים בחום כהה/כמעט שחור יש להדביק על עץ החורף.

אפשר לערוך את המשחק לכל גיל של הילדים (לא להיסחף ולהציע את המשחק לנכדים שעומדים לפני גיוס...). לגיל 3-4 יש לעזור בגזירת העלים. לגיל 5-6 אפשר להציע להכין קודם דוגמה של עץ, לצייר אותה ארבע פעמים על בריסטול של קופסת ופלים ריקה, לגזור את כל ארבעת העצים ולהדביק אותם על דף נייר נפרד.

לגיל 7-8 אפשר להציע לצייר קודם דגם של עלה אחד, לצייר את הקונטור שלו מספר פעמים על דף נייר לבן, לצבוע כל עלה לחוד, לגזור ולהדביק על כל עץ את הצבע המתאים לו.

הילדים הללו מוזמנים גם לרשום מעל כל עץ את העונה המתאימה: אביב - קיץ- סתיו – חורף.

אם אתם רואים שהילדים מתלהבים ויש לכם עוד זמן עד שהוריהם יבואו לאסוף אותם מבית הסבא-סבתא, הציעו להם להוסיף ניצנים בוורוד או לבן על עץ האביב, פרחים ופירות על עץ הקיץ, פירות על עץ הסתיו והדרים על עצי החורף .

זאת גם הזדמנות להבחין בין פירות הקיץ – משמש, אפרסק, שזיף – לפירות הסתיו – תפוחים, אגסים, אפרסמונים, לבין פירות ההדר הכתומים והצהובים של החורף.

כך ניזכר כולנו שיש סוף עונה, אבל יש אין-סוף עונות....

ללמוד מעט על סימטריה.

ציוד: דפי נייר, עפרונות צבעוניים, צבעי מים.

ציירו לו על דף חצי בית ותנו לילד להשלים את החצי השני. כך הילד לומד על כללי סימטריה. בשלב השני, אפשר לתת לילד לצייר את כל הציור. אם אתם לא מהמצטיינים בציור אבל שואפים שהנכד יצליח בכך יותר, חפשו ציור פשוט בעיתון. גזרו אותו באמצע , הצמידו אותו עם מהדקים לדף נייר גדול דיו שיכיל את כל הציור ותנו לנכד להשלים את החצי החסר. לאחר שסיים, תראו לו את המחצית המקורית, לשם השואה. בשלב הבא, הוא יכול לצבוע את הציור השלם.

אפשר להשתמש בכל נושא אחר, למשל:

פעילות נעימה!

גיר לכל קיר – לצייר בגירים צבעוניים.

ציוד : גירים צבעוניים, מדרכה או משטח חניה.

הגירים הצבעוניים מאד זולים וניתן להשתמש בהם בהרבה צורות.

אם רוצים לצייר על ניר, כדאי לקחת נייר עבה. פרט לנייר העבה אתם זקוקים גם לספוגית, קערית מים, עיתונים ישנים וספריי מקבע.

כדאי להוריד את המפה מהשולחן לצפות את השולחן בנייר עיתון ישן, כדי לא ללכלך אותו. טבלו את הספוגית במים והרטיבו את הנייר העבה בעזרת הספוגית. תנו לנייר להתייבש. כשהנייר יבש, אפשר לצבוע עליו בגירים צבעוניים ואפשר למרוח את הצבעים בעזרת האצבעות. הרטבת הנייר גרמה לכך שהנייר נעשה יותר מחוספס, ולכן הוא יהיה מסוגל לקלוט את צבעי הגיר ביתר קלות. נייר חלק – שנקרא גם נייר כרומו – לא קולט את צבעי הגיר, למשל.

אם אתה כבר מרוצה מהציור, רסס אותו בספריי מקבע.

אם אתם רוצים לקבל צבעים יותר מודגשים, הניחו את הגירים בכוס במאונך והוסיפו לכוס מים. הניחו את הצבעים לדקות ספורות – לא יותר מדי, כדי שלא יתפוררו. הזמן צריך להספיק רק לחדירת המים לתוך הגירים. אם רוצים לקבל צבעים עוד יותר מודגשים, אפשר להוסיף למים כפית סוכר.

כשהגירים לחים – אבל לא מתפוררים – אפשר לצייר על הנייר כמיטב הדמיון הפורה שלכם. שוב אפשר למרוח את הצבעים על משטח גדול יותר עם האצבעות. כשהציור מוכן, אפשר להניח אותו בשמש לייבוש.

שוב בגירים צבעוניים ניתן לצייר גם על מגרש החניה של הבית המשותף. השכנים לא יכעסו, משום שהגשם הראשון ישטוף את היצירות. אם אין בביתכם מגרשי חניה, אפשר לצייר גם על המדרכות: זה רק יכול לעורר את התפעלות העוברים והשבים. רוצים להרגיש פיקאסו? חתמו על ה"יצירה" בשמכם האמיתי או בשם המכחול שלכם. 0לא, זה לא שם עט, כיון שזאת לא יצירה ספרותית-זאת רק יצירה ציורית!)

קישוטים לסוכה - בציור ובמיחזור.

הציוד: 2 דפי נייר, מערוך (לא, זאת לא טעות!), קערית מים, מברשת וצבעי מים.

כבר הקמנו את הסוכה, בכוחות משותפים (שתי הידיים של אבא / אמא וההתרוצצות של הילדים סביבם). גם כשהסוכה כבר עומדת ומקושטת, עדיין אפשר להמשיך ולקשט אותה.המטרה משולשת: זה מייפה את הסוכה , מבטיח תעסוקה מהנה לילדים ובעיקר מעניק שקט להורים.

אז מה נעשה? קודם כל, למען שמירה על איכות הסביבה, רצוי להשתמש בדפים שיצאו מהמדפסת כתובים רק על צד אחד, והצד השני, הנקי, משווע להיות שימושי אף הוא.

תנו לילד 2 דפי ניר, קערית מים וצבעי מים עם מברשת.הנחו אותו שיצבע את הדף עם צבעי מים ככל העולה על רוחו, ולאו דווקא ציור מוגדר. לאחר שיסיים, ציידו אותו בדף נוסף והסבירו לו שיניח את הדף הנקי בדיוק מעל הדף הצבוע. כעת תנו לו מערוך ותגידו לו שיעביר את המערוך מספר פעמים, בכוח, מעל הדפים. לאחר מספר דקות, הילד יפריד את הדפים וייתן להם להתייבש. תקבלו ציור מקורי והעתק במחיר המאמץ של ציור אחד. נא לא לשכוח לבקש מה"הצייר" שיחתום את שמו על שני הדפים, לפני שמקשטים את דופן הסוכה, כדי שכל האושפיזין יראו ויתפעלו.

הכנת אלף-בית וספרות ממגנטים.

ציוד: דפי ניר, ריבועי מגנט קטנים,

בכל בית יש היום מלאי מגנטים קטנים שמחולקים כפרסומת. עזרו לילד לגזור את המגנטים לריבועים קטנים. גזרו ריבועים גם מדפי הנייר. הילד אמור להעתיק על כל דף אות אחת מהאלף-בית. זה תרגול נחמד ומהנה ללימוד האלף-בית. את ה"תוצרת" אפשר להצמיד אח"כ לדלת המקרר או לפלדלת שבכניסה.

לאחר שמיצינו את האותיות, אפשר לעבור גם לתרגול הספרות. הילד יכין ספרות ממספרי הטלפון שעל כל מגנט. ואנא: לא לשכוח את האפס!

הכינו גם סימני חיבור +, חיסור – ושוויון = מרצועות מגנט.כעת תוכלו להכין על הפלדלת תרגילים קלים בחשבון, למשל: =2+ 1

על הילד להשלים את התוצאה. רצוי להסתפק בחשבון רק עד מספר עשר, כדי לא להכביד ולא להפחיד...

אם יש בבית יותר מילד אחד שנמצא בגילאי כתה א' או גן חובה, אפשר להקדיש לכל ילד דלת, למשל: דלת הכניסה (הצד הפונה לדירה, כמובן) ייוחד לילד אחד ודלת הממ"ד תשתייך לילד השני. אפשר לערוך גם משחקים בינים: כל ילד יכול להכין תרגיל אחד על הדלת שלו ואז הילדים יתחלפו בינים וכל אחד יוזמן לפתור את התרגיל שהכין לו הילד השני.

כעת אפשר גם להתקדם ולנסות להרכיב מלים מהאותיות הקיימות. ואפשר ליצור חידות: המבוגר – אם, אב, סב, סבתא – יכולים להניח אות אחת ולהזמין את הילד להוסיף אות נוספת, ליצירת מילה. למשל: ד(ב), ד(ן), ד(ג) וכו'.

לימוד נעים וצבעוני!

הכנת מתנות לראש השנה : פקק מקושט.

ציוד: פקקים משעם ופלסטלינה שמתקשה באוויר.

אם פתחתם בקבוק יין לארוחת שבת, שמרו על פקק השעם. קנו בחנות למלאכת יד חפיסת פלסטלינה שמתקשה באוויר. קנו, למשל, פלסטלינה בצבע אדום ובצבע ירוק . כשאתם מבלים עם הנכד, תנו לו ליצור כדור אדום בצורת תפוח עץ, שהילד יוסיף כמה עלים ירוקים ועזרו לו שיצמיד את הקישוט על הפקק. לכשיתייבש, יהיה לכם פקק מקסים למתנה מצדו של הנכד למשפחה שתארח אותו ואת הוריו בראש השנה.

הכנת מתנות לראש השנה : לוח מודעות מגנטי.

ציוד : דף בריסטול, דבק, פנקס קטן מחנויות של "הכל בשנקל" , סרט קשירה למתנות, עפרון קטן, מגנט מאלה שמקבלים חינם כפרסומת של אינסטלטורים, גננים וכו'..

תנו לנכדה דף בריסטול . הציעו לה שתצייר עליו ציור כרצונה. תנו לה דבק לבן וקטניות בקעריות שונות.. יש לה כעת מטרה: לכסות את המשטחים בקטניות הצבעוניות, בצורה אסתטית. (ראה דוגמא בהמשך). אחר-כך עזרו לה לחורר חור קטן בצד, להעביר דרכו את סרט הקישוט ולקשור בקצה הסרט עפרון. עליה להצמיד את הפנקס ליד העיפרון ולהדביק מאחור את המגנטים. נותר רק לכתוב יפה על העבודה "לוח מודעות - שנה טובה!" והנה לכם מתנה לתפארת, ותעסוקה לשעה וחצי לנכדה המוכשרת.

אל תהיו אדישים לעדשים!-הסבר והמחשה.

ציוד:כשרון ציור בינוני ומטה, דף נייר או בריסטול, קיטניות מהמזווה.

תנו לילד לצייר על דף נייר ציור של פרח, בית, עץ- או כל דבר שכשרונו מאפשר. אם קשה לו, תעזרו. הכינו שלוש קעריות שטוחות. שימו באחת גרגרי אורז, בשנייה עדשים חומות, בשלישית עדשים כתומות, למשל. אם אתם מרבים לבשל מג'דרה, יש לכם הכל במזווה. אם אין, קנו מעט מכל דבר.

מרחו כל פעם חלק אחר של הציור בדבק לבן ותנו לילד להדביק בכל פעם קטניות בצבע אחר, עש שכל החלק המרוח בדבק יכוסה בקטניות שבחרתם.

בציור הצמוד תראו שהגג כוסה בעדשים כתומות, הדלת והחלון בעדשים חומות והקירות צופו באורז. לאחר כל פיזור של קטניות, כדאי לעבור על הציור עם תחתית של קערית, כדי להדק את הקטניות לציור. תנו ליצירה להתייבש ואפשר אפילו למסגר אותה.

ולמתקשים, הנה ההמחשה:

הציור:

והעבודה :

איך לכתוב מכתב כשעדיין לא יודעים לכתוב?

ציוד: מחשב - ואם אפשר, מדפסת, ניר ועפרון.

בגיל הזה הילדים כבר יודעים לזהות ולהעתיק אותיות.הציעו לנכד לכתוב מכתב: הוא יכתיב לך את המכתב, אתה תדפיס אותו במעבד תמלילים. אם יש לך מדפסת, תדפיס אותו. הגש אותו אחר-כך לילד , צייד אותו בניר ועפרון ותן לו להעתיק את המכתב בכתב ידו. אם אין לך מדפסת, תן לילד להעתיק את המכתב מצג המחשב.

עוד אות...

ציוד: אותיות מגנטיות.

(קונים משחק כזה בפרוטות בחנויות של "הכול בדולר").

הילדה כבר גדולה ממש. אפשר להתחיל להכיר לה את האותיות בכל מיני משחקים נחמדים. למשל, לכתוב - על הפלדלת של הכניסה לבית או על דלת הממ"ד - את שמה באותיות מגנטיות.

הצליחה במשימה ? שתכתוב גם : אמא, אבא ואולי את שמות האחים שבבית.

חייבים להודות: זה אודות עוד אות...

משקפות.

ציוד: שני גלילי ניר טואלט ריקים וקופסת גפרורים ריקה.דבק פלסטי לבן.חוט צמר.

תנו לנכדה להדביק את שני גלילי ניר הטואלט לקופסת הגפרורים משני צידיה הרחבים, כך שתיווצר משקפת. עשו במשקפת שני חורים בשני הצדדים, השחילו חוט או סרוך בכל חור ותנו לה להשקיף דרך זה על הסביבה הקרובה או הרחוקה.

חרוזים - בלי שירים...

ציוד: קשיות צבעוניות לשתיה וזוג מספריים, חוט ניילון להשחלת חרוזים.

גוזרים את הקשיות לרוחב, כך שיתקבלו כעין חרוזים קטנים. מציידים את הנכדה בחוט ניילון שבקצהו קשרנו חרוז אחד, כדי שהחרוזים המושחלים לא "יברחו", וקדימה לעבודה!

הצלחות למסכות.

ציוד: צלחת פלסטיק חד פעמית, שדכן,חוטי צמר צבעוניים, מספריים,אודם ועפרון עיניים.

ציירו על הצלחת זוג עיניים ופה. גזרו אותם. תנו לילד לצבוע באודם סביב הפה את השפתיים ובעפרון עיניים סביב העיניים. לימדו אותו להצמיד חוטי צמר לחלק העליון של הצלחת ולשדך אותם:אלה יהיו השערות. חוררו שני חורים בצדדים המנוגדים של הצלחת, קשרו שני חוטים והפכו את הצלחת למסכה. הילד מוזמן כעת להציג הצגה!

לצמוח ולהצמיח ביחד.

ציוד: צנצנת עם מים, גלעין אבוקדו.

תתקעו שלושה גפרורים (ללא החלק הנדלק) בשלושה צדדים של גלעין האבוקדו באותו מישור, הניחו אותו מעל הצנצנת עם החלק העבה כלפי מטה. מלאו מים. הראו לנכד כעבור מספר שבועות כיצד נוצרים השורשים והעלים. זה בהחלט המקום ל-" הכינותי מראש", בהשראת בתיה עוזיאל, או מה שנקרא "לפני ואחרי".

להצמיח ביחד.

ציוד: צלוחיות עם מים,צמר גפן, קטניות.

נבטים של עדשים

נבטים של חומוס

הניחו בכל צלוחית שכבת צמר גפן רטובה. תנו לנכדה לפזר מעל כל צלוחית מספר גרגירי קטניות:חומוס, עדשים, אפונה. שוב אפשר להכין מראש, לשם השואה ועידוד.

נשמח לקבל רעיונות נוספים לדו"אל sabaandsabta@gmail.com