Kennel Rosdiwa's

Miksi kasvattaja tarvitsee kasvatuksessaan sijoituskoiria?

Kasvattajan toiminnan tärkein edellitys on luotettavat sijoitusnarttujen kodit ja yhteistyökumppanit, sillä harvalla kasvattajalla on mahdollisuuksia pitää niin suurta koiralaumaa kotonaan, mikä turvaisi kasvatuksen jatkumisen. Etsin jatkuvasti lupaavia ja luotettavia koteja sijoituskoirillemme.

Joten pentueen lupaavimman pennun sijoittaminen on keino pitää koiramäärä kotona sopivan kokoisena että jokainen koira saa ansaitsemansa huomion. Sijoituskoira on siis koira, joka jää luovuttajansa omistukseen, mutta asuu sijoitettuna toisaalla.

Koska minulle on tärkeää, että meillä koirat saavat myös yksilöllistä huomiota, en tahdo kasvattaa kotona asuvaa laumaani sellaiseksi että yksilöllinen hoito ja huomio heikkenee. Siksi sijoituskoirat ja niiden ihanat perheet ovat kasvatustyössäni elinehto. Kun sijoitussopimuksen ehdot täyttyvät, koira siirtyy sijoitusperheensä omistukseen.

Koska toteutan vain yhdistelmiä, joista toivon jatkoa omaan kasvatustyöhön, pyrin sijoittamaan jokaisesta pentueesta vähintään yhden pennun. Koira sijoitetaan aina Kennelliiton sijoitussopimuksella lisäehdoin.

Mikä sitten on sijoituskoira?

Parhaimmillaan sijoituskoira on loistava mahdollisuus molemmille - pennun ottaja saa laatukoiran käsiinsä - yleisesti kun sijoituskoira on pentueensa paras yksilö jonka kasvattaja pitäisi itse, jos hänellä olisi siihen mahdollisuus. Sijoitussopimus tuo mukanaan toki kiinteän yhteydenpidon kasvattajaan - mieti siis tarkkaan haluatko ottaa ohjeita koiran hoidosta vastaan ja pitää yhteyttä minuun seuraavat vuodet. Arvostan sijoitusperheitä suuresti ja haluan että asiat sujuvat hyvin - toivottavasti sinä haluat samaa.


Sijoituskoira on käytännössä uuden omistajan ja luovuttajan "yhteinen" koira, jonka hyvät kasvuedellytykset tulee taata molempien puolesta. Kasvattaja neuvoo ja ohjeistaa ruokintaan, hoitoon ja kasvatukseen liittyvissä asioissa ja sinun tehtäväsi on toimia ohjeiden mukaan ja raportoida minulle huomioistasi. Ohjeistus on normaaleja koiranpitoon liittyviä asioita, eli mitään erityisasioita ei vaadita. Samalla voit myös toimia tiiviisti yhteistyössä ja oppia paljon. Toimivan sijoitussopimuksen edellytyksiä ovat molemminpuolinen rehellisyys ja luottamus. Ilman niitä ei sijoitussopimusta voi solmia.


Vaatimuksiani sijoituskoiran perheelle:

  • Ruoki koiraa ohjeistukseni mukaan laadukkaalla ruualla ja seuraa sen painoa ja kehitystä tarkasti. Kerrothan minulle, mikäli suosittelemani ruoka ei sovi. Mietitään siinä tapauksessa yhdessä tilalle sopivampi ratkaisu. Sopivia ruokamerkkejä on olemassa useita, niistä voidaan yhdessä neuvotella.

  • Tarjoa koirallesi mahdolisuuksia kokea olevansa hyväksytty ja rakastettu perheenjäsen. Anna sille mahdollisuus kasvaa reippaan rohkeaksi terrieriksi. Pennun on hyvä turvallisesti tottua muihin koiriin, erilaisiin paikkoihin ja asioihin, jotta se sosiaalistuisi hyvin ja tottuisi elämän varrella eteen tuleviin asioihin jo nuorena. Koiraa ei pidä ylisuojella, vaan antaa sen kokea myös uusia ja jännittäviä asioita ja olla koira.

  • Huolehdit koiran turvallisuudesta ja pidät rokotukset ajan tasalla. Koiran peruskoulutus ovat kaikki asioita, joista sijoituskodin tulee huolehtia - aivan kuten normaalistikin koiran kanssa. Peruskoulutukseen kuuluu että kouluttaa ja sosiaalistaa koira niin, että kasvattajalle ei ole mahdottomuus viedä sitä esimerkiksi näyttelyyn.

  • Kerro, kun koiralla alkaa juoksut ja seuraa juoksujen etenemistä. Huolehdi tällöin, että koira ei ulkoile valvomatta, jotta vahinkoa ei pääse sattumaan. Mikäli epäilet, että niin on voinut käydä, ota heti yhteyttä.

  • Turkinhoidossa on tärkeintä, että silkkiterrierin kaunis turkki hoidetaan säännöllisesti ja et leikkaa turkkia, ellet ole aivan varma, että leikkaat oikeista paikoista. Minä mielelläni huolehdin silkkiterrierin rodunomaisesta trimmauksesta ja sijoitusperheelle kuuluu turkin arkihoito.

  • Koira vakuutetaan haltijan toimesta. Vakuutus tulee pitää voimassa koko sopimuksen voimassaoloajan.


Muistathan että sijoituskoira on luovuttajan valitsema koira, jonka tavoitteena olisi, että luovuttaja saa sitä käyttää jalostukseen. Sijoitussopimuksen ajaksi luovuttajalla on koiraan omistus- ja jalostusoikeus. Sijoituskoira voi olla pennun sijaan myös aikuinen koira, ulkomailta tuotu, tai kasvattajan muualta ostama koira.

Vastaanottajalla on koiran hallintaoikeus. Sopimusaika on yleensä nartun kohdalla viisi vuotta ja se sisältää 1 (tai arvokkaamman tuontikoiran kohdalla 2) pentuetta kasvattajalle. Uroksen kohdalla 5 vuotta ja 3 astutusta.

Sijoituskoirasta peritään vakuusmaksu, joka on yleensä n. 50% rodun keskihinnasta. Vakuusmaksu palautetaan sopimusehtojen täyttyessä joko osissa tai kerralla, sopimuksesta riippuen. Mikäli kasvattaja ei jostain syystä käytä koiraa jalostukseen, vakuusmaksua ei palauteta.

Sijoitussopimus tehdään aina kirjallisesti Kennelliiton lomakkeella.

Näyttely- ja koekäynneistä sovimme aina erikseen. Yleensä sovimme niin, että maksan ne näyttelyt ja kokeet, joihin haluan koiran ilmoittaa ja vastaanottaja maksaa ne, joihin hän haluaa koiran ilmoittaa. Yleensä vastaanottajalla on mahdollisuus harrastaa ja käydä näyttelyissä vapaasti sijoistuskoiransa kanssa.

Vastaanottajan tulee myös valmistautua siihen, että koira on luovuttajallaan näyttely reissujen ja astutusten ajan. Pentujen saamisen aikaan narttukoira on tietysti kotoaan pidemmänkin aikaa poissa. Mikäli luovuttaja ei käytä koiraa jalostukseen 4-5 ikävuoteen mennessä, sopimus raukeaa ja koiran omistajuus sekä jalostusoikeus siirtyy vastaanottajalle.


Toiveena aina on että niin kasvattajalla kuin perheellä on sijoituskoiran kohdalla yhteinen intressi - tavoitteena koiran hyvinvointi ja l


Kuten kaikki kasvattini, myös sijoituskoirat myydään lemmikeiksi eikä harrastusvälineiksi.