Trovanti la Şomusca, Subcarpaţii Tazlăului

                                      1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


In cea mai scurta zi din an, 21 decembrie 2013, ziua solstitiului de iarna, am revenit in satul Somusca pentru a cerceta o zona interesanta din punct de vedere geologic. Am urmat aceeasi cale de acces descrisa la.

Desi am ajuns aproximativ la aceeasi ora ca si in precedenta excursie pe aici, din cauza timpului inaintat, soarele era destul de aproape de orizont si lumina batea cu totul altfel. Ne indreptam spre acele stanci cu cateva cruci in varful lor. Pentru a ajunge la locul pe care vrem sa-l studiem de aproape vom urma calea data de sagetile rosii (foto 1).

2

3

Mai intai fotografiem imprejurimile. In imaginea 2 am surprins o parte din culmea Dealului Pietricica iar in partea dreapta se vede Valea Paraului Cleja. Suntem in vecinatatea crucilor de pe varful stancilor. Directia de coborare este data de spatiul dintre cele doua cruci (foto 3) insa nu vom putea cobori exact printre ele deoarece in spate se afla un mic abrupt.  Stand cu fata la cele doua cruci ne abatem spre dreapta, pe sub stanci. De la baza lor locul arata ca in imaginea 4. Mai jos trecem pe langa alte pietre cu forme interesante, studiate in tura trecuta (foto 5, 6). 

                                                                          4

                                                            5

6

                          7

Coboram circa 200 m pana intalnim iar un mic abrupt nisipos. Pe la baza lui se afla o poteca pe care ne vom strecura cu atentie (foto 7). Rapa are o forma care atrage atentia prin aspect (foto 8): pietre incastrate in malul abrupt (foto 9); unele de abia acum par sa iasa in evidenta (foto 10).

                                                                                  8

                                                                         9

                                                          10


Daca ne deplasam de-a lungul acestui mic abrupt vom avea satisfactia de a gasi un trovant foarte interesant, in forma de coloana (foto 11). Nu e mai lung de 1,3 m iar in sectiune arata ca in imaginea 12. Din dreptul lui fotografiem spre vale, catre satul Cleja (foto 13).

                                          11

                                                        12

13

Stand cu fata spre abruptul la baza caruia suntem, ne abatem apoi spre dreapta, catre un drumeag care duce spre sat. Panta este destul de mare asa ca vom parcurge aceasta portiune cu atentie. Ceva mai incolo intalnim un mic abupt care are o vizuina destul de mare sapata la baza lui (foto 14). Imediat dam si peste drumeagul amintit de unde fotografiem spre inapoi, catre varful dealului de pe care am coborat (foto 15). Pe marginea drumului, tufe de maces (foto 16).

                                              14

                                                           15

16

Undeva mai jos observam cateva cruci din lemn pe care le vom lua drept reper (foto 17). Pana sa ajungem la ele, pe partea dreapta a drumeagului pe care suntem, in sensul de coborare, vom intalni la inceput mici nuclee nisipoase care probabil vor genera din nou trovanti (foto 18).

                                        17

                                                                          18

Mai jos intalnim un grup de trovanti care parca stau sa se desprinda din marginea drumului (foto 19). Iata unul din ei, vazut de aproape (foto 20).

                              19

                                                                  20

Ajungem la acele cruci vazute de la distanta, din imaginea 17. In dreptul lor apare o bifurcatie. In imaginea 21 drumul din stanga ei coboara in satul Cleja si pe acolo vom cobori si noi. Dar, mai intai, ne abatem aproximativ 100 de metri pe drumul din dreapta imaginii, de unde vom urca apoi cateva zeci de metri, pe o poteca ingusta, spre alt loc cu trovanti (foto 22). 

                                                          21

                                                   

Acestia sunt destul de mici dar, ca toti trovantii, au forme interesante (foto 23, 24).

22

                                                             23

24

Revenim apoi la intersectia din imaginea 21 de unde in cateva minute ajungem la primele case din satul Cleja iar mai jos la drumul asfaltat care traverseaza acest sat, de unde ne putem intoarce spre drumul E 85. 

alte locuri cu trovanţi din România