Dobrota, la Chilii, chilie rupestră suspendată

continuare de la

2

Chiar inainte de a incepe urcusul, la baza primei stanci, intr-o balta temporara cu mormoloci, o broasca sta nemiscata (foto 1). Ceva mai sus ajungem iar la pietrele pline cu fosile (foto 2). Apoi, cand trecem la cativa zeci de metri mai jos de prima chilie, descoperim printre arbustii teposi un mic put care pare sa fi fost o fantana (foto 3). Din dreptul acelui put, pentru orientare, facem o fotografie spre prima chilie (foto 4).

2

3

4

Urcam apoi inca cateva zeci de metri pana sub intrarea in a doua chilie. Folosind echipamentul am reusit sa patrundem in a doua chilie (foto 5). Intrarea are latime de 0,91 m. Desi au mai patruns si altii aici, izolarea si modul in care a fost sapata aceasta chilie ne uimesc. Imediat dupa intrare un fost pilon de sustinere, acum daramat la baza, seamana cu o stalactita (foto 6). Cineva a incercat sa sape in podea (foto 7).

5

6

7

8

Din masuratori rezulta ca chilia are 7,9 metri lungime si 3,7 latime. In partea opusa intrarii se afla o nisa sapata in peretele calcaros (foto 8) avand latimea la baza de 0,92 metri. Dinspre capat spre intrare chilia arata ca in imaginea 9.                                 

Pe latura dinspre exterior are doua mici ferestre, vizibile din afara in imaginea 13 de la. Din interior ele arata ca in imaginea 10. Privita dinspre intrare, chilia arata ca in imaginea 11.  Peisajul de afara se poate observa prin una dintre cele doua ferestre (imaginea 12).

9

10

11

12

Tavanul chiliei are forma neregulata; a fost sapat printre stratele care alcatuiesc stanca (foto 13). Tavanul are inaltime medie de 2,5 m. Mai facem o fotografie spre pilonul de langa intrare (imaginea 14) dupa care parasim chilia, coborand intr-un scurt rapel la baza stancii.

13

14

Costi Sotir (informație de la) Pt. chiliile rupestre coordonatele sunt: 45°05'58.1"N 26°18'32.1". Pentru a nu greşi drumul, trebuie salvata offline pagina de la Romania Natura, în zona nefiind semnal de telefon. La 50 m sub stâncă se poate observa un punct fosilifer. Pe dealuri, mai spre sat, am dat peste o chilie nouă si ea interesanta deoarece este locuită - coordonatele: 45°06'07.4"N 26°18'08.1"E.