Pe Pârâul Slimnic, relief specific în Subcarpaţi

harta zonei, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Parcurgand distanta dintre Focsani si Ramnicu Sarat, privirea ne va fi atrasa de niste maluri inalte cu aspect de canion, aflate in dreptul satului Sihlea (vezi harta, localitate subliniata cu rosu). Din tren le vedem in vecinatatea localitatii Sihlea iar din masina, pe E85, la iesirea din satul Obrejita inspre Ramnicu Sarat.

Pe 5 august 2011 am cercetat aceste maluri inalte. Din Focsani am prins un microbuz care m-a dus in 50 minute pana in satul Sihlea. Din centrul satului mergem circa 100 m inspre biserica dar inainte de a ajunge la ea, pe partea opusa este un drum de tara care coboara intr-o rapa. Este unul din locurile de intrare in valea pe care dorim sa o cunoastem. Ajunsi pe fundul vaii observam malurile acoperite puternic de vegetatie. Pornim spre amonte, de-a lungul unui firav paraias.

Deja se vad urme succesive de eroziune dar malurile sunt inca acoperite de vegetatie bogata (foto 3). Inca putin, vegetatia se rareste iar nu departe zarim maluri abrupte si inalte. Cum iesim din zona satului valea se largeste putin si paraul pe care urcam e tulbure si destul de ingust. Poate fi lesne sarit cu piciorul (foto 5). Cum m-am apropiat de apa, din toate partile au sarit broaste care stateau pe uscat; un sarpe sare si el in apa si dispare pe malul opus, printre ierburi.

                                                 3

5

Se vad pereti abrupti (foto 6). Sub un mal inalt, oi, vaci si capre se ascund de arsita puternica (foto 7). Malurile au aici in jur de 15 metri. La unele se vad straturi succesive de pamant si argila iar ceva mai incolo avem aspect de canion (foto 9).

                                        6

                                 7

9

Mai parcurgem cateva sute de metri si luam o imagine spre locul de unde venim (foto 10). Paraul pe care urcam este orientat aproape est - vest; malul sudic este inalt si abrupt, cel nordic domol. Ne deplasam spre partea nordica a vaii si fotografiem o parte dintr-un mal de asemenea inalt, cu multe gauri, unde probabil ca isi au cuiburi pasarile care fac multa galagie (foto 11).

                                        10

11

Ne apropiem de doua poduri alaturate, unul rutier, altul pentru calea ferata. Din umbra lor facem poze inspre aval (13). Peste tot intalnim vegetatie cu multi tepi, cum ar fi scaiul vanat (foto 14).

          13

14

 Am urcat si deasupra celor doua poduri; cel rutier este destul de vechi (foto 15). Am recoborat la baza malurilor inalte si am reluat inaintarea. Pe versantul sudic intalnim o portiune care s-a prabusit partial. Imediat, un foarte inalt mal ne arata straturile din care este alcatuit (foto 17). Acelasi mal il fotografiem si de deasupra lui (foto 18). Aici intalnim vegetatie bogata, mai ales flori (foto 19). Deja se zareste foarte aproape, dar pe versantul nordic, satul Obrejita (foto 20).

                                            15

                                                   17

                                              18

                                     19

20

Coboram inapoi in valea adanca si continuam deplasarea. Intalnim iar pereti inalti (foto 23). Ceva mai incolo se zareste drumul care uneste orasele Focsani si Ramnicu Sarat. Din vecinatatea lui luam o fotografie inspre locul de unde venim (foto 25).

                                   23

25

O data ajunsi la drumul E85 suntem in vecinatatea podului peste paraul pe a carui vale am urcat pana aici, numit Slimnic. De la intrarea in traseu, din satul Sihlea si pana aici am parcurs circa 6 kilometri. Am terminat traseul aici, la pod, dar spre amonte mai zarim maluri inalte.