ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΕΣ

Εχει μελετήσει και εκπονήσει πολλές μελέτες και υπολογισμούς για κυκλωνικούς διαχωριστήρες σε πολλές βιομηχανικές μονάδες ( κυρίως σε γραμμές ξήρανσης και σε ατμολέβητες ή εστίες καύσης στερεών καυσίμων ). Ο υπολογισμός γίνεται με υπολογιστικό φύλλο και βασίζεται στην πιο σύγχρονη μεθοδολογία (VDI)

Τεχνικό άρθρο για τον υπολογισμό κυκλωνικών διαχωριστήρων με βάση το μοντέλο υπολογισμού κατά Muschelknautz - VDI

Ποτέ το ζήτημα της περιβαλλοντικής όχλησης των πυρηνελαιουργείων δεν ήταν ζήτημα εκπομπής σωματιδίων από τους κυκλώνες των γραμμών ξήρανσης του ελαιοπυρήνα.

Τα προβλήματα ανέκαθεν ήταν :

Το οπτικό φαινόμενο του άσπρου καπνού (υδρατμοί) από τις καμινάδες όπως και η κατακάθηση του καπνού αυτού σε γειτονικές κατοικημένες περιοχές (ειδικά αν οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές που η μορφολογία του εδάφους κάθε άλλο παρά ήταν κατάλληλη για εγκατάσταση τέτοιων μονάδων)

Η χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά όταν γίνεται ξήρανση ελαιοπυρήνα (ειδικά τριφασικού) που έχει μείνει αρκετό καιρό αναπεξέργαστος (από μήνα και πάνω) σε σωρούς και έχουν αναπτυχθεί ζυμώσεις


Εν τούτοις λόγω της εφαρμογής περιβαλλοντικού όρου από το ΥΠΕΧΩΔΕ για επιτρεπόμενη εκπομπή σωματιδίων μέχρι τα 100 mgr/m3 αλλά και λόγω "πρόχειρης - επιδερμικής" εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πυρηνελαιουργείων από υπηρεσίες και επιστημονικά - τεχνικά κέντρα και εργαστήρια το ζήτημα


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΥΚΛΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΩΝ

ΑΕΡΟΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ ΣΕ ΨΥΧΑ & ΞΥΛΟ

  • (2015) : ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΟΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΧΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ - ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ "ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ" - Καστελιανά ΗΡΑΚΛΕΙΟ :

  • (2012) : ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΟΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΞΗΡΟΥ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ - ΜΠΕΚΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - Σπάρτη :

Η εκπομπή σκόνης

Η αντιμετώπιση της εκπομπής σκόνης κατά την παραγωγική διαδικασία (π.χ. ξηραντήρια ελαιοπυρήνα, εστίες καύσης πυρηνόξυλου κλπ.) γίνεται με την τοποθέτηση καταλλήλων κυκλωνικών συστημάτων στην έξοδο και πριν την διοχετεύση τους στην ατμόσφαιρα.

Από τεχνική άποψη η εκπομπή της σκόνης ( εάν το παρασυρόμενο υλικό έχει διάμετρο μέσου κόκκου άνω των 50μ ) είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται, εφόσον όμως γίνει ένας σωστός υπολογισμός του ανεμιστήρα ( παροχή - αντίθλιψη ) και του αντίστοιχου κυκλωνικού συστήματος.

Για παράδειγμα, στον ξηρό ελαιοπυρήνα, η κοκομετρική ανάλυση του υλικού ( μετά από λειοτρίβιση χρονικής διάρκειας 15 λεπτών σε σφυρόμυλο βάρους 9 κιλών με 78 rpm ), έδωσε μία μέση διάμετρο κόκκου από 500 έως 600 μικρά. «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Τμήμα Ορυκτών Πόρων - Εργαστήριο εμπλουτισμού Μετ/των & Βιομ. Ορυκτών-Επίκουρος καθηγητής κ. Ηλίας Σταμπολιάδης-Ανάλυση 1998»

Αρα είναι ορθή η αναφορά του Ο. Αγγελίδη :

" Σωματίδια από τα καυσαέρια των Ξηραντηρίων συγκρατούνται από τους κυκλώνες και οι μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε εκπομπές είναι κάτω από το όριο των 100 mg/m3 που ζητάει το Π.Δ. 1180/1981 "

(" Τα Πυρηνελαιουργεία και το Περιβάλλον - Πρόταση αντιμετώπισης" ΧΗΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, Γενική Εκδοση Τόμος 51, Ιούλιος 1986 )

Είναι πιθανόν, όμως, παρά το κυκλωνικό σύστημα να υπάρχει σημαντική εκπομπή σκόνης, όταν δεν έχει γίνει σωστός υπολογισμός του κυκλωνικού συστήματος σε σχέση με τον προτεινόμενο ανεμιστήρα. Σημειώνεται ότι η εκπομπή σκόνης από τις Εστίες καύσης πυρηνόξυλου, αντιμετωπίζεται σαφώς πιο εύκολα, αφού στην προκειμένη περίπτωση έχουμε "καρβουνίδια" καμένου ξύλου, που συλλέγονται εύκολα από ένα κυκλώνα.

Ο υπολογισμός και η προσέγγιση των διαστάσεων των κυκλωνικών συστημάτων με βάση νεώτερες αντιλήψεις και υπολογισμούς έδωσε άριστα αποτελέσματα. Ο πιό σύγχρονος και πιό αναλυτικός υπολογισμός των κυκλωνικών συστημάτων αναφέρεται :

1. «Το πρόβλημα των κυκλώνων των εστιών ανακυκλούμενου τυρβώδους στρώματος» - Καθηγητής Κ.Χ.Λέφας δρα Μηχανολόγος- διήμερο “Wirbelschicht-systeme” της V.G.B. στις 14 -15 / 11/1990 στο Essen.


2. VDI - Warmeatlas - Εκδοση 1991 - Lj1/Lj8 - Prof.Dr. - Ing.E.Muschelknautz / Dipl.- Ing.M.Trefz - Stuttgart.)

που οπωσδήποτε είναι από τις ποιό αναλυτικές μεθοδολογίες υπολογισμού κυκλώνων, με τις λιγότερες παραδοχές και απλουστεύσεις.