Stockholms slottsbrand 1697

”Elden är lös! Slottet brinner!”

Klockan är två på eftermiddagen fredagen den 7 maj 1697. Plötsligt slår väldiga eldslågor och svart rök ut genom koppartaket på Stockholms gamla slott, Tre Kronor. Slottets ståndspersoner sitter ännu vid middagsborden. Slottet, som ligger mitt i huvudstaden, vimlar av folk: hovet och slottsbetjäningen, sekreterare och kanslister, tjänstefolk av alla slag.

Elden får ett våldsamt förlopp och slottet är snart övertänt. De som försöker släcka tvingas retirera. Den kungliga familjen förs snabbt i säkerhet. Den består av änkedrottning Hedvig Eleonora, den unge ännu omyndige kungen Karl XII, 14 år, systrarna Hedvig Sofia, 15 år, och Ulrika Eleonora, 11 år, samt dessutom kistan med den sedan en månad avlidne kung Karl XI:s lik, vilken förvarats på slottet inför den stundande begravningen.

Rökutvecklingen är enorm och eldslågorna dånar. Tjänstefolket försöker rädda det som går att rädda. Tornspiran med de tre kronorna brinner och hela tornet kollapsar. Släckningsarbetet får inriktas på att hindra lågorna från att spridas till den övriga staden.

Eldsvådan pågår hela dagen och den följande natten ända fram till klockan fem på morgonen. Förödelsen är katastrofal. Praktiskt taget hela slottet har förtärts av lågorna. Dyrbara konstverk och inredningar har gått förlorade, liksom bibliotek och arkiv. Ödelagda är lokalerna för landets förvaltning med kansli, kollegier och hovrätt. Även den nyligen byggda slottskyrkan är nedbrunnen.

Änkedrottningen, som är förmyndare för sin unge sonson Karl XII, sammankallar regeringen i riksrådet Bengt Oxenstiernas hus på Riddarholmen för att diskutera katastrofens omfattning. Drottningen kräver en utredning av brandorsaken och vem som kan ställas till ansvar. Man konstaterar att de materiella skadorna är mycket omfattande men att inga dödsoffer har rapporterats.

Det ödesdigra året 1697 kom att bli ihågkommet som ett motgångarnas år. Hungersnöd härjade, Karl XI dog och så följde slottsbranden i Stockholm. Själva symbolen för den stolta svenska stormakten blev plötsligt och oväntat lågornas rov.

Vad visar slottsbrandens horoskop? Kan man se något av den våldsamma brandens plötsliga utbrott och andra omständigheter kring händelsen?

Elden får ett våldsamt förlopp och slottet är snart övertänt



Den kungliga familjen sätts i säkerhet - målning av Johan Fredrik Höckert

Stockhoms slottsbrand, 7 maj 1697, 14:00, Stockholm

Änkedrottning Hedvig Eleonora

Planeten Mars står för eld och brand. I horoskopet för slottsbranden befinner sig Mars i Oxens tecken i det åttonde huset i nära konjunktion med den ”snabba” planeten Merkurius. Det kan översättas med kraftig (Oxen) och intensiv (åttonde huset) brand (Mars) med ett snabbt förlopp (Merkurius).

Mars bildar också ett T-kors tillsammans med Pluto i Lejonet och Saturnus i Vattumannen. Detta förstärker brandens karaktär av våldsam, okontrollerad kraft (Pluto, kraft, i opposition till Saturnus, kontroll, begränsning). T-korset bildas av planeter i ett jordtecken (Oxen), ett eldtecken (Lejonet) och ett luftecken (Vattumannen) – vilka alla är förutsättningar för en brand. Mars och Merkurius är också i nära konjunktion med den Södra månnoden i Oxens tecken. På så vis utvidgas T-korset till ett Storkors med den Norra månnoden i Skorpionen. Eftersom Södra månnoden är i konjunktion med både Mars och Merkurius överväger den helt den ensamma Norra månnoden. Det är som om vattnet (Skorpionen, ett vattentecken) inget förmår mot den kraftiga branden (Mars, Merkurius och Södra månnoden i det kraftfulla tecknet Oxen i det intensiva åttonde huset). Vattnet räcker inte till för att släcka det snabbt övertända slottet.

Att det handlar om en eldsvåda förstärks av den eldtrigon som bildas av Pluto i Lejonet, Neptunus i Väduren och Månen i Skytten – alla eldtecken. Pluto (makt) i Lejonet (också makt men dessutom eld) kan kopplas samman med att det är maktens boning, det kungliga slottet, som brinner. Neptunus i det sjunde huset antyder att brandorsaken är okänd och kommer att förbli så. Vem eller vad som orsakat branden blev aldrig klarlagt.

Som helhet domineras horoskopet av elementen jord, luft och eld – förutsättningar för en brand – på bekostnad av vatten.

Solen är i Oxen (kraft) i det nionde huset (som kan beteckna spridning, expansion), vilket återigen talar om en kraftfull brand med hastigt förlopp. Jupiter (expansion) i lufttecknet Vågen i det andra huset visar ytterligare på spridning och expansion, att branden ”tar sig”.

Eldens plötsliga uppflammande och brandens snabba förlopp visas tydligt av Uranus (plötslig omvälvning) i konjunktion med MC i Merkurius-tecknet Tvillingarna. Det anger en plötslig, stor och omvälvande förändring. Tionde huset pekar på brandens offentliga karaktär. Det var ju landets kungasäte och regeringsbyggnad som stod i lågor! Uranus i tionde huset anger också att branden faktiskt röjer plats för uppförandet av en ny offentlig byggnad, det nya slottet.

Brandens snabba och expansiva förlopp beskrivs också av horoskopets axlar: Ascendenten och MC är båda i Merkurius-tecken, Ascendenten i Jungfrun (grundlighet) och MC i Tvillingarna (snabbhet). Descendenten och IC är båda i expansiva Jupiter-tecken, IC i Skytten (expansiv spridning) och Descendenten i Fiskarna (gränslöshet).

Ascendenten är dessutom i kvadratur till Uranus, vilket ytterligare framhäver brandens plötsliga uppblossande.

Att det sjätte huset, som indikerar dagliga rutiner och tjänstgöring, är i det diffusa tecknet Fiskarna antyder slarvet i rutinerna hos slottets brandförsvar. Som senare framkom, hade de ansvariga varit okoncentrerade och försumliga i sin tjänst.

Som vi kan se, ger horoskopet en mycket tydlig och klar bild av den stora slottsbranden.

* * *

Slottet Tre Kronor före branden - oljemålning av Govert Camphuysen från 1661


Stockholms nya slott - färdigställt först 1754, 57 år efter den stora slottsbranden

Inre ring: Sverige, 6 juni 1523 OS, 10:55, Strängnäs. Yttre ring: Slottsbaranden 1697

Hur förhåller sig då slottsbrandshoroskopet till Sveriges horoskop? Jämför man de båda horoskopen finner man först och främst att planeten Uranus (plötslig omvälvning) vid tiden för branden transiterade Sveriges Sol (kungen, kungahuset, rikets ledning) i Tvillingarna. Under första hälften av året 1697, då transiten var verksam, drabbades stormakten Sverige av en serie omvälvande motgångar. I början av april avled kungen, Karl XI, och så i början av maj följde slottsbranden. Samtidigt härjades landet av svår hungersnöd.

Solen representerar ju kungen, den kungliga familjen och det kungliga slottet. Men eftersom Sveriges Sol är i kvadratur till Månen, visas hur även befolkningen, som representeras av Månen, blev drabbad av svårigheter under Uranuspassagen. Uranus transiterade ju även i kvadratur till Sveriges Måne.

En annan viktig transit är att brandhoroskopets Ascendent – själva utbrottet av eldsvådan – bildar kvadratur (konflikt) till Sverige-horoskopets Sol (kungafamiljen och slottet som kungligt residens).

Vidare transiterade Mars vid tidpunkten för slottsbranden Sverige-horoskopets Venus i Oxen. Venus, som befinner sig mitt emellan Sveriges Sol och Måne, de styrande och folket, representerar stormakten Sveriges nationella enhet och samhörighet, allt det som förenade de styrande och befolkningen till en nation. Slottsbranden innebar en plötslig (Uranus) ödeläggelse (Mars) av Sveriges främsta nationella symbol, det kungliga slottet Tre Kronor mitt i huvudstaden Stockholm. Förutom att branden drabbade de styrande, drabbade den också det svenska folkets nationella känslor. Tre Kronor är ju än i dag en stark svensk symbol, även om det nu kanske mest är hockeylaget Tre Kronor som sätter våra nationella känslor i rörelse.

Källa till de historiska uppgifterna: Jacobson, Magnus: Slottet brinner; Historiska media, 2005.


Mats Bergman, september 2009.

Epost