Αρθρα για ανακύκλωση

Από την ιστοσελίδα : www.real.grΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ

Η ανάγκη για την παραγωγή περισσότερων «πράσινων» αναλώσιμων προϊόντων αλλά και για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των συμβατικών, είναι πλέον επιτακτική από την πλευρά τόσο των καταναλωτών όσο και της βιομηχανίας. Με περισσότερες από 500 εκατομμύρια κασέτες μελάνης (cartridges) τον χρόνο να καταλήγουν σήμερα στις χωματερές του πλανήτη, ρυπαίνοντας το περιβάλλον με βαρέα μέταλλα και τοξικά απόβλητα, η εκτυπωτική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα.
 

Αλλωστε, υπολογίζεται ότι με την ανακύκλωση των μελανιών, το ποσοστό των κασετών που καταλήγουν στα σκουπίδια μειώνεται κατά 66%-75%. Η ανακύκλωση των κασετών μειώνει σημαντικά τα απόβλητα, αφού μπορούν να ανακατασκευαστούν αρκετές φορές. Τα κατάλοιπα των μελανιών, τόνερ και μελανοταινιών, συγκεντρώνονται σε ειδικά δοχεία προκειμένου να αποσταλούν σε εταιρείες επεξεργασίας αποβλήτων.

Σύγχρονες μέθοδοι

Σήμερα η ανακύκλωση ή η ανακατασκευή γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία ακολουθούν τα ίδια στάδια της αρχικής παραγωγής και χρησιμοποιούν τα ίδια αναλώσιμα με τα αρχικά. Κατά τη διαδικασία της ανακατασκευής αντικαθίστανται όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά με νέα, με αποτέλεσμα η απόδοση της κασέτας να παραμένει το ίδιο αξιόπιστη.

Πέρα από την ανακύκλωση - ανακατασκευή, σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος παίζουν και τα μελάνια που επιλέγουμε για τους εκτυπωτές μας.
 

Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα και φιλικά προς το περιβάλλον μελάνια, τα οποία είναι κατασκευασμένα με βάση το νερό και όχι, για παράδειγμα, το πετρέλαιο, ενώ δεν περιέχουν κάποια πτητικά υλικά (Volatile Οrganic Compounds - VΟL) που προκαλούν αλλεργίες. Διατίθενται, επίσης, οικολογικά μελάνια με βάση τη σόγια, αν και πριν από την αγορά ενός εκτυπωτή συνιστάται η διερεύνηση του τύπου του μελανιού που δέχεται.
 

Συμβουλές

- Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα. Εξοικονομείτε χρήματα σε ποσοστό έως και 60% σε σχέση με την αγορά καινούργιων και προστατεύστε το περιβάλλον. Οταν οι κασέτες του εκτυπωτή σας (ή το τόνερ για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, απευθυνθείτε σε καταστήματα που τις ξαναγεμίζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 

- Συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών των κασετών μελάνης για το πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τη μακροζωία και την καλή λειτουργία τους.
 

- Μην περιμένετε να αδειάσουν πλήρως οι κασέτες. Αν τις αφήσετε άδειες και αχρησιμοποίητες για μεγάλο διάστημα, θα ξηραθούν και θα πέσει η απόδοσή τους.

Comments