7. NEDERLANDS

CARPE DIEM!


Welkom op onze site voor informatie over ons en onze concerten (meestal in Brussel, België).


Het ensemble Carpe Diem bestaat hoofdzakelijk uit twee Belgische musici die hartstochtelijke liefhebbers zijn van barokmuziek:

Pascal Ormancey en Thomas Van Wetteren. Carpe Diem bouwt een repertoire op van bekende en onbekende componisten, van de middeleeuwen tot het classicisme, met een voorkeur voor de barok uit de vroege 18e eeuw uit heel Europa. De artiestenbezitten en bespelen een groot aantal instrumenten: barokviool en barokcello met 4 of 5 snaren, viola da gamba, pardessus de viole, renaissance- en barokluit, theorbe, barokgitaar, vedel, viola d'amore ...

Ze willen samen het onbekende deel van het barokrepertoire ontdekken.

 

Nog eens een aangenaam bezoek.

We hopen u te ontmoeten!

 

Pascal en Thomas

Contact: p.ormancey@gmail.com

Pascal Ormancey | Facebook 



De Musici:

Pascal Ormancey begon met de cello in de muziekacademie toen hij nog geen vijf jaar was. Hij speelt nu een dozijn instrumenten: cello, cello piccolo, gamba’s (pardessus en bas), luiten (renaissance, barok en aartsluit), théorbe, barokgitaar, vedel, klavecimbel, gotische harp… Hij was vooral een autodidact maar hij volgde ook Master-Classes in oude muziek. Hij is de stichter van 'Carpe Diem!' en organiseert concerten regelmatig.

 Thomas Van Wetteren speelt: barokviool, altviool, viola d'amore, chincello. Hij was lid van de volgende orchesten: Orchestre Symphonique des Jeunes de Bruxelles en Bruocsela Symphony Orchestra. Hij reist ook vaak in Europa om in de bibliotheken weggelaten partituren terug te vinden. Hij heeft de werken van een vergeten Duits componist gerestaureerd: Johann Martin Dömming.

 

CV PASCAL ORMANCEY:

Pascal Ormancey werd geboren in 1983 en begon op vier en eenhalfjarige leeftijd cello te studeren met de Susuki-methode aan de academie van Sint-Agatha Berchem bij Sylvie Mariage. Hij doet daar de hele muzikale reis. Zijn familie houdt van kunst: zijn vader Michel is schilder, zijn moeder houdt van dans en zijn zus van theater. Als tiener componeerde hij ook verschillende stukken voor één en twee instrumenten en keerde hij nu terug naar de hedendaagse compositie voor oude instrumenten om nieuwe klankkleuren te zoeken. Rond 17 ontwikkelde hij een passie voor de viola da gamba, maar hij moest wachten tot hij 23 was voordat hij zijn viola da gamba kreeg, die hij eerst leerde als autodidact, daarna in privélessen of masterclasses (met: Francine Berckmans, Thomas Baeté, Marion Middenway, Susie Napper, Vittorio Ghielmi, Philippe Pierlot, Vincent Dumestre ...). Vervolgens is hij geïnteresseerd in de theorbe die hij ook leert als autodidact. Het aantal instrumenten in zijn bezit wordt altijd groter tot een dozijn: barokcello's met 4 en 5 snaren, pardessus en basgamba, renaissance- en barokluiten, aartsluit, theorbe, barokgitaar, klavecimbel, gotische harp, doedelzak, vedel, middeleeuws hakkebord... en zelfs zang (tenor). Zijn cello dateert uit het midden van de 18e eeuw. Hij neemt deel aan talrijke concerten op uitnodiging of georganiseerd met zijn vrienden in concertzalen, kerken, bejaardentehuizen, tentoonstellingen, enz. Hij gaf regelmatig lessen oude muziek op 'Séminaire d'instruments et musiques rares' in Farnières. In 2017 presenteerde hij de barokluit als zeldzaam instrument. 

Eclectisch, geeft hij ook tovervoorstellingen en is kandidaat (Bachelor) in klassieke talen en literatuur. Hij heeft een licenciaat (Master) en aggregaatdiploma in Germaanse talen en literatuur. Zijn afstudeerthesis brengt ook drie passies samen: Latijn, Engels en barokmuziek. Centraal stond in zijn thesis de muziek / tekst relatie in de opera 'Dido and Aeneas' van Henry Purcell.


CV THOMAS VAN WETTEREN

Thomas Van Wetteren volgt eerst een opleiding bij de muziekacademie van Anderlecht met Colette Haumont  en krijgt zijn medaille. Nog in Anderlecht studeert hij drie jaar altviool met Danielle Vandenbergh. Hij speelde viool bij het Orchestre Symphonique des Jeunes de Bruxelles en altviool bij het Bruocsela Symphony Orchestra. Thomas heeft dan  vooral interesse gehad voor de barokmuziek en barokinstrumenten. Hij zoekt zeldzame partituren in Europa. Hij speelt barokviool, altviool, basviool et viola d’amore. Hij volgde les bij Benoît Douchy, Stéphanie de Failly en Marie Haag. Na meer dan vijf jaar werk heeft hij het volledige werk van de Duitse barokcomponist Johann Martin Dömming (1703-ca.1760) gerestaureerd (cf. Wikipedia Frans en Duits). Hij heeft ook de publicatie van het hele werk van de Belgisch barokcomponist Henri-Jacques De Croes (1705-1786) afgerond. Hij is de stichter van de Belgische Vereniging voor de Oude Viola d’amore.

Hij heeft ook een diploma in het lager onderwijs en is actief bij het spoor patrimonium. Hij heeft zelfs een boek geschreven over de buurtspoorwegen van Charleroi en geeft er ook lezingen over.

 


Dömmings Project:

JOHANN MARTIN DÖMMING (1703-c.1760)

Na meer dan vijf jaar heeft Thomas Van Wetteren pas de werken van een vergeten componist gerestaureerd: Johann Martin Dömming (of Doemming). De partituren waren in aparte katernen en doorspekt met fouten. Het was dus niet direct speelbaar en verbeteringen waren niet overbodig. De partituren waren zeker en vast bedoeld voor het archief van het hof en werden zo goed als nooit op een lessenaar gezet. Dömming is een bijzonderlijk interessant componist omdat hij voor bijzondere instrumenten componeerde die destijds zelden gebruikt werden als soloinstrumenten, met name: de altviool, de hobo d’amore en de cello piccolo of violetta (cello met 5 snaren). Er is zelfs een zeer origineel stuk: een concerto voor twee solisten: een standaardcello en een cello piccolo. Er zijn ook twee trio’s voor altviool en twee cello’s, zonder klavecimbel. Behalve snaarinstrumenten vindt men ook: de hoorn, de hobo, de hobo d’amore en de dwarsfluit. Wat de stijl betreft, is Dömmings muziek heel dynamisch en melodisch. Het is een perfecte synthesis tussen het verleden en de toekomst, tussen Antonio Vivaldi en Carl Philip Emmanuel Bach.

 

Dömmings referentiedata:

-30 september 1703 : Johann Martin Dömming is in Milz (Thüringen) geboren.

-24 november 1731: hij werd officieel in dienst genomen als ‘Directore Musices’ door Moritz Casimir von Bentheim-Tecklenburg. Hij werkte daar ook als administrator (Küchenschreiber).

-1701-1768: Graaf Moritz Casimir regeerde vanaf 1710 over ongeveer 1600 zielen. Het hof woonde in het Hohenlimburgsfort, dichtbij Hagen (Westfalen). De graaf studeerde rechten en schone kunsten in Nederland. Hij was dol op muziek en verzamelde partituren. Hij kon dwarsfluit en cello spelen. Ondanks hoge taksen aan Berlijn te betalen, kende het hof een tierige periode. Iedereen aan het hof speelde samen één uur muziek.

-1750: eerst muziekcatalogus van het Hof. Van 93 werken, blijven er nog maar 32 over.

-1755: deze laatste datum verschijnt in de 'Jacht Cantata' voor bas. Dit is het laatste spoor van de componist.

 



 

Vorige Concerten:

 https://sites.google.com/site/pascalormanceymusique/concerts-deja-donnes

 


Volgende Concerten:

 https://sites.google.com/site/pascalormanceymusique/home/concert-24-02

 

 

Video's:

 https://www.youtube.com/channel/UCoVy-n1sOrpS13tN3B4kt8A



NB: De viola d'amore site van Thomas: ABVA (google.com) 


NB: De schilderijen van mijn vader Michel Ormancey: sites.google.com/site/michelormanceyartistepeintre