Història

ORFEÓ BORJA DE GANDIA

L'Orfeó Borja de Gandia és una agrupació coral mixta amateur amb seu en la ciudat de Gandia (València). Esta agrupació musical es funda al novembre de 1996, constituint-se en associació el 30 de gener de 1997. L'Orfeó es va organitzar el 7 d'abril de 1996 per a representar el drama sacre-líric Visitatio Sepulchri de Gandia composta en 1550 atribuït Sant Francesc de Borja i recuperat pel catedràtic José María Vives.

En 2021 complix 25 anys d'existència. Durant estos anys ha collit un extens palmars de premis que la situen dins de les més prestigioses coral i agrupacions musicals de tota la Comunitat Valenciana. L'Orfeó ha actuat en concerts i certámens en numbroses localitats de la Comunitat Valenciana i de la resta d'Espanya.

Ha obtingut nombrosos premis i mencions en certàmens nacionals i internacionals, com ara el "Certamen de Habaneras y Polifonía de Torrevieja", el "Concurso Nacional de Villancicos y Polifonía Villa de Rojales", el "Certamen Fira de Tots Sants de Cocentaina", el "Certamen Nacional de Habaneras de Totana" o el "Certamen Coral de Cieza".

En el 2006 realitza la primera gravació de la Visitatio Sepulchri. En 2010, amb motiu del 500 aniversari de Sant Francesc de Borja, l'Orfeó viatja a Roma per a representar la Visitatio Sepuchri.

També ha participat en la respresentació de vàries òperes i sarsueles, com "Madame Butterfly" (en el teatre Principal de València", "Cavalleria rusticana", "Marina" i "La leyenda del beso".

En 2012 organitza el primer "Festival d'Havaneres Port de Gandia", que es celebra cada any des d'aleshores amb gran èxit.

El primer director que ha tingut va ser Jesús Cantos, seguit de Vicent Cogollos, José Grau, Isidro Alemañ i Nadia Stoyanova. Des d'Octubre de 2015 el seu director ha tornat a ser Jesús Cantos. Compta com a director d'honor amb D. Eduardo Cifre.

Ha comptat amb la col·laboració de músics tan importants com a Ángeles López Artiga, Enrique García Asensio, Ricardo Lafuente Aguado, José Mª Vives Ramiro, Carles Santos, Daniel Gascó, Michael Philip Mossman i Eduardo Cifre Gallego.