Modellering

Hensikten med modeller kan være:

  • prøve noe før det lages, f.eks. brumodeller i vindtunnel

  • kommunikasjon med kolleger og kunder for å avdekke uklarheter

  • visualisere for å fremme en god ide

  • reduksjon av kompleksitet for å kunne forstå verden

Det siste punktet er etter mitt skjønn det aller viktigste, og da er vi inne på modellering som læringsprosess. Den enkleste modellering er når vi danner oss mentale modeller av verden omkring oss. Det skjer hele tiden uten at vi behøver å konsentrere oss om det; sanseapparatet (persepsjonen) er hele tiden i aktivitet og samler informasjon, mens kognisjonen danner vår forståelse av verden. Vi danner oss mentale modeller. Et enkelt eksempel på en slik modell er den oppfatningen vi har av en bygning vi er inne i; vi bruker automatisk et slags kart kartfor å finne fram og slipper heldigvis å bruke logikk som "soverom i annen etasje, tredje dør på høyre hånd".

Betydningen av modellering er godt forklart av Chris Granger i "Coding is not the new literacy".

Denne videoen med Alan Kay er også verdt å se på hvis man har en times tid:

For å lage en framstilling av vår mentale modell trenger vi symboler. Sammenhengen mellom verden, tanke og symbolsk framstilling kan illustreres med Ogden's trekant.

En BygningsInformasjonsModell (BIM) vil vanligvis være en modell av noe som hittil ikke eksisterer og som krever flere fagdisipliner for å kunne skapes.

I denne situasjonen blir modelleringen en intens læringsprosess som må involverte all den fagkunnskap som trengs. Det blir altså et lagarbeid der resultatet kan bli en (rimelig) felles mental modell som gjerne også er representert i en digital modell (BIM).

Med henblikk på kognitiv modellering av byggverk har Anders Ekholm gitt en god framstilling i artikkelen "A Conceptual Framework for Classification of Construction Works" (vedlegg).